Šumperští udrželi dravé kohouty na uzdě, baráž už se do Tábora nevrátí

21.04.2022 18:39, autor: Pavel Šácha

Draci Šumperk - HC Tábor

3:0 (0:0, 3:0, 0:0)

Čtvrtek, 21.4.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 23. Furch (Macuh, Spratek), 29. Drtil (Březák, Kohút), 35. Furch (Spratek)

Rozhodčí: Kika, Hucl - Zídek, Komínek   Vyloučení: 6:4   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 3:0   Střely: 25:30   Diváci: 2159

DRACI ŠUMPERK: Mokry (Křupka) - Pěnčík, Drtil, Hrachovský, Rutar, Březák, Řezáč, Dudycha - Kindl, Šilhavý, Vildumetz, Vachutka, Horký, Spratek, Macuh, Furch, Antoníček, Kohút, Žálčík, Kratochvíl

HC TÁBOR: Kolář (Dvořák) - Kříž, Hajič, Černý, Havelka, Pařízek, Hubata, Radoš - Hasman, Dančišin, Endál - Seidl, Matušík Šulek - Matiášek, Zíb, Prášek - Bárta, Zayml, Chocholoušek.

Po první části hry zůstaly šance obou mužstev na zisk bodu rovnocenné. Táborští hokejisté nejenže udrželi s Draky rovnovážný stav, ale odehráli s nimi vyrovnanou třetinu. Obraz hry se oproti předchozím zápasům překvapivě příliš nezměnil. Hosté z jihu Čech působili celoplošně aktivnějším dojmem, naproti tomu domácí celek volil snadno cestu do útočného pásma, kde byl při každém svém pobytu mimořádně nebezpečný: Nakonec i nejvýrazější příležitosti obou soupeřů byly hodně podobné a shodně se narodily v početní výhodě. Na jedné straně se ocitl v idáelní střelecké pozici mezi kruhy obránce Drtil,ale minul, na straně druhé zamířil osamocený Šulek z totožného prostoru jen do brankáře Mokreho.Táborským negativem zápasu byla bezesporu ztráta dravého útočníka Jana Matiáška, který odstoupil se zraněným ramenem.

Naděje táborského mužstva na prodloužení série dostaly hned v úvodu druhé periody povážlivou trhlinu. Rozholdla o tom podstatně vyšší produktivita šumperských hráčů avíce klidu i rozvahy na jejich holích.  Už v polovině 23. minuty vyrobili domácí před Kolářovou branku ohromný závar,ze kterého těžil Furch a přes ležícího táborského brankáře dopravil kotouč za brankovou čáru - 1:0. Po úvodním gólu střetnutí přijali táborští hokejisté pobídku Draků ke hře nahoru - dolů a poměrně jim to svědčilo, jenže ty nejnebezpečnější akce a střelecké pokusy končily s železnou pravidelností mimo branku, případně pak ve výstroji pozorného Mokreho. Sympatická aktivita kohoutů vrátila hru domácí družiny do zaběhlých kolejí a ukázalo se, že tam je opravdu doma. Jakmile se její hráči jednoduchou cestou prodrali do táborského obranného pásma, prokazovali svou kvalitu a jeho strážcům zle zatápěli. K další tučné porci uklidnění pomohla Moravanům situace z poloviny 28. minuty, kdy skončila za Kolářovými zády dobře načasovaná střela Drtila od modré čáry - 2:0. Ve 32. minutě měl blízko k dalšímu navýšení skóre Žálčík, ale ze stoprocetnní pozice vůbec netrefil branku, naopak mladého šumperského gólmana pořádně vystrašila skrytá střela Hajiče. V tu chvíli ještě mohli Táborští pomýšlet na zvrat ve vývoji střetnutí, byť je měli pasivější, leč zkušeně hrající prvoligisté pod bedlivým dozorem. Pak ale přišla polovina 35. minuty a útočný výpad šumperské dvojice Furch - Spratek, která předvedla ukázkové řešení situace a Furch zvýšil do odkryté branky na 3:0. Hosté hledali odpověď ve dvou přesilových hrách, které sice konečně dokázali sehrát solidně, ale i přes slibné možnosti Pařízka a Endála jim to kýžený efekt nepřineslo.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky nepotrestali Táborští zbytek čtyřminutového vyloučení Macuha a poté už se k reálné možnosti obratu v utkání, a tím i v celé sérii nedokázali výrazněji přiblížit. Šumperský favorit svědomitě strážil tříbrankový náskok a z celkového pohledu na utkání byl jeho konečný úspěch asi nejzaslouženější ze všech pěti vzájemných střetů. Své vedení ani tak přes několik příležitostí nezvýraznili, a ani hosté už s výsledkem zápasu nedokázali zahýbat. Nejblíže k čestnému úspěchu, který by zajisté potěšil skupinku věrných táborských fanoušků
v hledišti šumperského stadionu, si kohouti vypracovali v 52. minutě, ale Chocholoušek a po něm ani Hubata neměli přesnou mušku. Závěrečná siréna spustila mohutné oslavy šumperských Draků přímo na ledě. Uznání z jejich úst,
a následně i upřímné poděkování od manažera a trenérů, si ovšem vyslechli i táborští hokejisté.
 Byla to fantastická sezona a v mnoha směrech se k ní ještě vrátíme...

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor: 

"V Šumperku jsme odehrli vyrovnanou první třetinu, a to i na vyložené šance. Soupeři se pak bohužel podařilo dát první gól a ten ho hodně uklidnil. Naši kluci rozhodně zápas nezabalili
a na jejich hře bylo až do poslední minuty znát velké úsilí, ale zároveň byla patrná i únava týmu. Rozhodně nás také tentokrát trápilo zakončení a hodně nebezpečných střel končilo mimo branku. Každopádně si ceníme toho, jak mužstvo i tento zápas odehrálo. Rozhodně se sluší pogratulovat soupeři k záchraně a našim klukům i fanouškům hrozně moc poděkovat za celou sezonu. Na její zhodnocení ještě bude čas." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality