Dříč, pod kterým tál led. Bývalý kapitán a současný řezník Jaroslav Kocar vzpomíná na léta v Táboře

08.07.2017 18:09, autor: Pavel Šácha

Když se nechal v roce 2006 zlákat k přesunu z Jindřichova Hradce do Tábora, byla to trefa do černého. Pro klub i pro hráče samotného…

Dříč, pod kterým tál led. Bývalý kapitán a současný řezník Jaroslav Kocar vzpomíná na léta v Táboře

Jaroslav Kocar (vlevo) v prvoligovém dresu Tábora s Milanem Kostourkem a Zdeňkem Špergerem.

Dnes již bývalý útočník Jaroslav Kocar (43) zanechal během pětiletého angažmá u Jordánu nesmazatelnou stopu. Stal se opravdovým vůdcem tehdejšího druholigového týmu, se kterým prožil postup do druhé nejvyšší soutěže, a následně i hořko-sladké dvouleté účinkování v první lize. Kapitán, jehož nebylo slyšet, ale který každou vteřinou odváděl pro mužstvo i své spoluhráče „dvěstěprocentní“ práci.

 V současnosti má Jaroslav Kocar na své vizitce uvedeno řezník-uzenář a na hokejové chvíle strávené v modro-bílých barvách už jen rád vzpomíná.      

Do táborského týmu vás hokejový osud zavál v roce 2006. Jak se váš přesun z mateřského Jindřichova Hradce tenkrát narodil?
 „V Hradci jsme rok předtím postoupili do první ligy, ale hned v následující sezoně zase spadli. Na jejím konci jsme se nepohodli skrz peníze; klub nám něco slíbil, a pak to šlo do ztracena. Byl jsem tehdy pořádně naštvaný. V tu dobu mne oslovil 'Jula' (tehdy nový kouč HC Tábor Jaroslav Pařízek, jenž předtím trénoval právě Vajgar – pozn. aut.), jestli bych nechtěl jít za ním do Tábora, který měl ambice připravit si cestu k postupu. Nebylo to daleko, a já chtěl ještě hrát, takže jsem to přijal.“

Vaše působení v modrobílých barvách se nakonec protáhlo na pět sezon, a navíc jste se hned chopil role kapitána…
 „Vůbec jsem si na začátku nepředstavoval, že to tak bude. Při svém příchodu do Tábora už jsem nějaké kluky znal a další známí přišli se mnou nebo později. Měli jsme opravdu dobrou partu a vcelku se nám i herně dařilo, takže vládla pohoda. K postupu nám ale v těch prvních dvou sezonách vždycky něco chybělo. Napotřetí už se to povedlo a v Táboře zavládla velká euforie. Bylo to tehdy super. Chtěl jsem po té sezoně skončit, říkal jsem si, že už na první ligu mít nebudu, ale nakonec jsem se nechal přemluvit a odehrál tu ještě dvě sezony.“

Právě dva následné prvoligové ročníky zapsaly do kroniky táborského hokeje hodně svérázné a smutné kapitoly. Jak na ně vzpomínáte vy?
 „Z jedné strany to bylo nádherné. Do týmu přišli další výborní kluci a hokejisté, a možná i proto, že nás semknuly ty známé problémy se tam vytvořila opravdu skvělá parta. Po sportovní stránce to bylo také dobré. V prvním roce jsme udělali předkolo play-off a v tom druhém jsme se i přes všechno to kolem zachránili. Ty známé finanční potíže se ale bohužel nepovedlo zažehnat a všechno skončilo. Tyhle vzpomínky nejsou milé, ale všechno ostatní si moc rád připomínám.“

Existuje něco, co vám nejvíce utkvělo v paměti?
 „O hokeji a partě už jsme mluvili. Naprosto nezapomenutelné byly ale všechny akce a rozlučky se sezonou. Tohle bylo v Táboře vždycky hodně velké… (smích)

S hokejem jste se už před pár lety rozloučil. Nechybí vám?
 „Ani ne, nemám čas nad tím přemýšlet (úsměv)… Ke konci kariéry a vlastně už i v Táboře jsem měl zdravotní problémy a nebylo to úplně optimální. Pak jsem se ještě vrátil do Hradce; ta zlost z dřívějška tak nějak vyprchala a odehrál jsem za Vajgar ještě tři sezony. Před tou další už jsem si zahrál jenom jeden zápas v podnikovce, a zdraví řeklo dost. To víte, první zhruba půlrok nebo rok mne ruce svrběly, ale postupně to pominulo. Teď už jsem tři roky neměl výstroj na sobě. Hokej samozřejmě dál sleduju a vím, jak se Táboru a Hradci dařilo. Nijak zvlášť to ale neprožívám.“

Co tedy v současnosti dělá Jaroslav Kocar?
 „Máme rodinné řeznictví a uzenářství v Hospřízi, a tam makám. Zrovna teď přes léto je toho fakt hodně. Ráno vstávám ve čtyři a k večeru se vracím domů. Snažím se navíc věnovat klukovi, který pokračuje v hokejovém řemesle a bude teď hrát v Hradci za mladší dorost.“  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality