Kohoutům se strastiplná cesta na Moravu vyplatila, domů si přivezli cennou výhru

05.01.2017 02:02, autor: Pavel Šácha

Hokejistům Tábora vyšlo první novoroční střetnutí na výbornou. Na obávaném ledě Moravských Budějovic drželi od úvodních minut výsledkové otěže ve svých rukách a povolili je až tři a půl minuty před koncem, kdy vedli už 5:0. Umožnili tak domácím příznivcům, aby zasypali led plyšovými hračkami a naplnili charitativní podtext utkání. Ústředními postavami jihomoravské mise se stali výtečně chytající brankář Klestil, dvougóloví střelci Mrkvička s Točíkem, a také šofér Karel. Ten vyhrál svůj souboj se sněhovou kalamitou na celé čáře a dovezl mužstvo bezpečně tam i zpět.

Kohoutům se strastiplná cesta na Moravu vyplatila, domů si přivezli cennou výhru

Mor. Budějovice 2019 - HC Tábor

2:5 (0:2, 0:1, 2:2)

Středa, 4.1.2017 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 57. Horký (Nováček), 58. Rytnauer (Kondratěv) - 8. Mrkvička (Vaniš, Točík), 17. Mrkvička (Heršálek, Dvořák), 29. Točík (Blažek, Havran), 46. Točík (Vaniš, Havran), 52. Dvořák (Krátoška, Hlaveš).

Rozhodčí: Netopil - Linhart, Kleprlík.   Vyloučení: 3:9 - navíc Šurý (M. Budějovice) 5 + OK.   Využití: 0:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:5, 2:5   Diváci: 375

MOR. BUDĚJOVICE 2019: Dudáček (Dusík) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Šurý, Hačecký, Kondratěv.

HC TÁBOR: Klestil (Novák) - Havran, Liška, Hlaveš, Kanov, Heršálek, Dvořák, Tesař - Vaniš, Mrkvička, Točík - Severa, Krátoška, Seidl - Blažek, Krätzer, Kýhos.

Z plánované sestavy pro duel v Moravských Budějovicích vypadli nemocní útočníci Radek Pechánek s Janem Březinou, kteří se tak přiřadili k rekonvalescentům Jakubovi Matušíkovi a Davidu Kellnerovi.

 První urputnou bitvu svedla táborská výprava už po cestě na utkání, nakonec ale autobus s Kohouty do království Žihadel dorazil a jeho posádka se vrhla do boje o potřebné body…

 Zahajovací dějství odehrálo táborské mužstvo velmi svědomitě. Domácí celek se sice prodral do několika šancí, ale defenzíva hostů v čele se spolehlivým Klestilem většinu ožehavých situací vyřešila. Naopak na druhé straně ledové plochy nejen hřmělo, ale také uhodilo. V 5. minutě ještě trefil Vaniš jen tyč Dudáčkovy klece. Poté už se chopil vlády nejzkušenější muž táborské sestavy Mrkvička. V úvodu 8. minuty úspěšně zakončil manévry první formace a o deset minut později se s vydatným přispěním domácího hráče podepsal pod druhou trefu Jihočechů. Ti si tak po úvodní části hry odnesli do šatny uklidňující dvoubrankový náskok.

 V úvodu druhé třetiny byl zaměstnanějším z obou gólmanů táborský Klestil, ale horké chvíle prožil i jeho protějšek. Nejprve divže nedokonal čistý hattrick Mrkvička a poté Dudáček efektně zneškodnil velkou šanci Krätzera. V polovině 27. minuty usedl na trestnou lavici táborský forvard Točík. Díky důsledné práci spoluhráčů tam pobyl celé dvě minuty a brzy je za to odměnil, když vzal na sebe zakončení výpadu dva na jednoho a trefil se vskutku parádně – 0:3. Tento okamžik jako by hokejisty od Jordánu na chvíli uspal a v následujících dvou minutách se ocitli pod obrovským tlakem soupeře. Brankář Klestil ovšem řešil horké chvíle s chladnou hlavou a zůstal bez poskvrnky. Nápor Žihadel brzy ochabl, zato se však stupňovaly jejich provokace k šarvátkám a potyčkám. Ta největší se rozhořela ve 38. minutě, kdy byl hostující Kýhos po odpískání dohrán u mantinelu. Hlavní arbitr Netopil – ač jinak odřídil utkání solidně – z této situace nepochopitelně „vykouzlil“ domácí dvouminutovou přesilovku pěti proti třem. Kohouti si v ní ale počínali výtečně, a především strážce jejich svatyně si hájení svého čistého konta jaksepatří užil.

 Třetí perioda měla přinést vystupňovanou snahu Moravanů o výsledkový obrat, táborští hráči ovšem žádné komplikace nepřipustili. Ve 46. minutě jim navíc obstarala stvrzenku na vítězství další skvostná trefa Točíka – 0:4. Zřejmě ta zachvátila myšlenkové pochody domácího Šurého, jenž se o chvíli později vrhl na Heršálka. Nevybral si dobře, jenže táborský bek jevil daleko méně zájmu o ryzí bitku, ponechal si rukavice a na rozdíl od rozběsněného domácího útočníka se vyhnul trestu do konce utkání. A protože domácí střelce držel nadále na uzdě bezchybný Klestil, postarali se o další gólový moment znovu Táborští; tentokrát si po střele Hlaveše, teči Krátošky a důsledné dorážce Dvořáka zapsali do statistik využitou přesilovku – 0:5. A nastalo čekání… Domácí diváci nervózně svírali v rukách plyšové hračky, které měli v rámci plánované charitativní akce hodit na led při gólu vstřeleném domácími hráči. Tři a půl minuty před sirénou se dočkali. Hosté chybovali na obranné modré, Horký se řítil na Klestila, a přestože napoprvé neuspěl, nakonec v pádu přece jen šťastně procedil puk za brankovou čáru – 1:5. Led zasypaly zvířátka a postavičky všech velikostí a barev. Jejich úklidu se ujali hráči obou mužstev a po několika minutách byla plocha přichystaná pro zbytek zápasu. Budějovičtí hokejisté využili euforie k další korekci skóre, kterou obstaral Rytnauer, na osudu střetnutí už to ale nic změnit nemohlo.

Hodnocení trenéra

Tomáš Matušík: „Jsme nadmíru spokojení s tím, že jsme v Moravských Budějovicích získali tři body. Myslím si, že mužstvo odehrálo výborné utkání a jeho výkon podpořil skvěle chytající Klestil. V první třetině jsme se dostali do vedení a měli pak celý zápas pod kontrolou. Od druhé třetiny a hlavně po našem třetím gólu to na nás domácí zkoušeli s provokacemi a vyvolávali potyčky. Tak trochu to chápu, protože zjistili, že hokejově to proti nám prostě nepůjde. V závěru už jsme trochu ztratili koncentraci a povolili soupeři korigovat výsledek. V Moravských Budějovicích je ale jinak vždycky fajn prostředí a přeji soupeři, ať se mu daří.“     

        

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality