Manažer HC Tábor Miroslav Volena přiblížil aktuální situaci i výsledky klubové schůzky v Praze

27.01.2021 05:30, autor: Pavel Šácha

Rozhodnutí o dalším osudu druhé hokejové ligy stále nepřichází. Soutěži sice hlasitě zvoní umíráček, ale čekání na případné dohrání hrubě narušené sezony se protáhne minimálně do posledního lednového dne. Právě neděli 31. ledna coby klíč k rozuzlení problému ustanovil sobotní e-mail adresovaný klubům ze schránky Českého hokeje.

Manažer HC Tábor Miroslav Volena přiblížil aktuální situaci i výsledky klubové schůzky v Praze


Výkonný výbor svazu zasedal ve čtvrtek dopoledne a v tu chvíli to vypadalo, že prodloužení nouzového stavu (k němuž o den později došlo) sezónu definitivně ukončí. V sobotu ovšem zmiňovaný e-mail předal klubům jinou informaci.
 „Čtvrteční rozhodnutí výkonného výboru hovořilo o tom, že pokud bude vyhlášen nouzový stav, tak druhá liga coby amatérská soutěž definitivně skončí,“ přibližuje situaci manažer HC Tábor Miroslav Volena. „Když se tak stalo, nějakým způsobem jsme na to v klubu reagovali. V sobotu ale přišel ze svazu e-mail, že se má konečný verdikt pozdržet do 31. ledna. Teď tedy stále čekáme, co bude,“ dodal.

Co přinesla čtvrteční schůzka v Praze?

Původní e-mailové resumé ze zasedání VV Českého hokeje zastihlo Miroslava Volenu na čtvrteční odpolední schůzce zástupců druholigové skupiny Jih, která se konala v hale Kobry Praha na Braníku. Dorazili na ni činovníci Tábor, Havlíčkova Brodu, Příbrami, Kobry Praha, Klatov, Chebu, a také trutnovský Ondřej Poul coby vyslanec sousední skupiny Sever. Chyběli zástupci Písku a Řisut.
 „Hovořili jsme hlavně o tom, jak do budoucna předejít současné situaci. Druhá liga je vedena jako amatérská soutěž, takže nesplňuje kritéria, která umožňují ji dohrát. I naši hráči přitom mají smlouvy, ale nejsou zaregistrované,“ říká manažer táborského klubu. „Proto bychom chtěli se svazem dohodnout, aby se tato situace změnila a druhá liga byla brána jako profesionální soutěž."   

Dalším výstupem čtvrteční schůzky byl návrh změny komunikace klubů při jednáních a schůzkách na svazu.
 „Předběžně jsme se domluvili na tom, aby se schůzek na svazu neúčastnily všechny kluby, ale třeba jen dva nebo tři vybraní zástupci každé skupiny. Ti by tam prezentovali společně domluvené věci a informovali nás o průběhu a výsledcích jednání,“ upřesnil Miroslav Volena. Podle jeho slov má přípravy a právnické dořešení obou dohod na starosti právě Ondřej Poul. „V únoru nebo březnu bychom chtěli mít jasno o tom, jak se k těmto věcem svaz postaví,“ poznamenal.

Pro budoucnost tak náročné soutěže, jakou druhá hokejová liga je, jsou to i vzhledem k aktuální mimořádné situaci stěžejní body.
 „Špička druhé ligy je z finančního i sportovního hlediska stejně náročná jako spodní část Chance ligy. Také o tom byla ve čtvrtek řeč,“ říká Miroslav Volena. „My jako druholigové kluby máme neméně velké náklady, ale na rozdíl od vyšší soutěže neexistuje žádný generální sponzor a svaz ani jiné subjekty nám ničím nepřispějí. Ve hře jsou přitom v podstatě milióny. Teď soutěž stojí a žádná adekvátní pomoc nablízku není,“ doplnil smutně manažer kohoutů.

O možném restartu soutěže

Táborští patřili během přerušení druhé ligy k těm, kteří chtěli stůj co stůj soutěž dohrát. Z této fronty nechtějí utíkat ani v době, kdy už něco takového přestává být reálné, a pokorně čekají na poslední lednový den. A to i přesto, že v minulých dnech přišli o svůj domovský stánek.
 „Je to pro nás samozřejmě hodně komplikované, i když i s tím jsme případně ochotni se nějak vypořádat. Navzdory dalším výrazným nákladům spojených s novou situací.  Nejde pochopitelně jen o mužský tým, ale hlavně o fungování mládeže. Předběžně nám přislíbili pomoc s možností trénovat a hrát v Soběslavi, Milevsku i Plané nad Lužnicí, kde se k tomu pan starosta postavil velmi vstřícně,“ adresuje Miroslav Volena i touto cestou poděkování do jmenovaných okolních měst.

Zásadní otázkou je, zda má ještě smysl o dohrávání třetí nejvyšší soutěže vůbec uvažovat. Momentální situace to neumožňuje, a ani pro případ zásadního obratu v jejím vývoji není na stole ani náznak systému, který by případně vedl k co nejrychlejšímu zahájení bojů.
 „Nedokážu si to představit. Myslím si, že už je na všechno pozdě a není reálné, že bychom soutěž dokončili,“ domnívá se Miroslav Volena. „Od začátku jsme chtěli ligu dohrát, ale bez play-off. Mnozí se na nás dívali špatně, ale ukazuje se, že jsme správně předpokládali, jak moc to bude všechno složité. Mnohé týmy už sezónu 'odpískaly', a vlastně ani neumíme říct, jaký systém by svaz našel pro případ, že by se začalo hrát. Jak ale opakuji, aktuálně platí, že čekáme do 31. ledna,“ potvrdil současný „režim spánku“.

Změní se tento statut v restart druholigových bojů, anebo jejich definitivní vypnutí? Za rozumnou se jeví druhá varianta. „Podle mě už mají i samotní hráči hlavy nastavené tak, že sezónu nemá smysl dohrávat. Stále se na něco čeká, netrénujeme, a nic kloudného není na obzoru… Pokud bychom to předčasně ukončili, měli bychom více času na zajištění všeho potřebného pro další ročník. To samé platí i pro svaz. Klíčové věci ohledně soutěže jako třeba její systém či rozlosování se každý rok řešily hodně pozdě, vlastně až po mistrovství světa. Takto by byl na všechno daleko větší prostor a klid. A snad se všechno brzy co nejvíc přiblíží k normálu,“ přeje si na závěr Miroslav Volena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality