Písecká hráz tlaku dlouho odolávala, ale v poslední části ji spláchla gólová tsunami

26.02.2020 17:52, autor: Pavel Šácha

Šesté sezónní derby mezi tradičními rivaly z Tábora a Písku je po středečním večeru minulostí. Jeho průběh nikterak nevybočil z rámce předchozích vzájemných bojů a domácí hokejisté se radovali z výrazného vítězství. Rozhodla o něm jejich šestibranková smršť ze závěrečné dvacetiminutovky. Táborský tým se dvě kola před koncem soutěže bodově dotáhl na druhou Příbram, pro Písek byl duel u Jordánu posledním vystoupením v letošní druholigové sezoně.

Písecká hráz tlaku dlouho odolávala, ale v poslední části ji spláchla gólová tsunami

HC Tábor - IHC Králové Písek

9:2 (2:2, 1:0, 6:0)

Středa, 26.2.2020 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 6. Šulek (Seidl, Matušík), 16. Matušík (Seidl, Šulek), 36. Blažek (Dančišin, Prášek), 46. Šulek (Černý), 47. Seidl (Černý, Heřman), 49. Blažek (Havelka, Černý), 54. Šulek (Matušík, Seidl), 59. Březina (Bárta), 60. Blažek (Kadilák) - 17. Matějka (Bednařík, Arnošt), 19. Matějka (Bednařík, Arnošt).

Rozhodčí: Šmika - Krátký, Maňák.   Vyloučení: 6:8   Využití: 2:0   Góly v oslabení: 1:0   Průběžné skóre: 2:0, 2:2, 9:2   Střely: 51:22   Diváci: 1095

HC TÁBOR: D. Novák (M. Novák) - Havran, Hajič, Černý, Havelka, Dvořák, Radoš, Beran - Březina, Bárta, Heřman - Šulek, Matušík, Seidl - Blažek, Zayml, Dančišin - Prášek, Řepík, Pejchal - Kadilák.

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: Kříž (Buchta) - Hanus, Bílek, Šafář, Košař, Najman, Turek, Sivek - Matějka, Arnošt, Bednařík - Novák, Bárta, Strnad - Novotný, Rod, Petřík.


Za úvodní dvacetiminutovku si táborští hráči od svých trenérů příliš pochvalných slov nevyslechli. Podle očekávání byli sice aktivnějším týmem, udávali tempo hry a po zásluze z toho vytěžili dvoubrankové vedení. Už v 6. minutě se ujala spolupráce druhé formace, kdy Matušík zatáhl puk do útočného pásma, Seidl ho v pádu prodloužil na Šulka a brankář Kříž utěsnil místo u své pravé tyče pozdě – 1:0. Na další gól si diváci počkali až do začátku 16. minuty, a znovu se zrodila v dílně druhého útoku. Tentokrát stál na konci jeho náporu Matušík a jeho neomylná střela z prostoru mezi kruhy – 2:0. V tu chvíli ale radostná nota v podání kohoutů dozněla.

Ve druhém dějství přibylo vyloučených hráčů a domácí nápor získal podstatně výraznější podobu, s chutí hrající písecký tým ale uzamkl svůj blok velice pevně, a hlavně měl v brance výtečně chytajícího Kříže. Na mladého hostujícího gólmana mířilo v prostřední periodě devatenáct střel, a řada z nich hodně nebezpečných, cestu do branky si ovšem našla jen jedna jediná. I za tu ovšem museli být Táborští vděční; v době, když trvalý tlak včetně přesilových her provázely náznaky křečovitosti, se po dobré práci Práška a nahrávajícího Dančišina dostal do úniku Blažek a povedeným blafákem zajistil kohoutům důležitý vedoucí gól – 3:2.

Úvodní minuty třetí části nikterak nevybočily z obrazu hry v předchozí dvacetiminutovky. Rapidní proměnu vnesla do průběhu derby až další početní převaha domácího celku. V ní se jeho hráči dlouho trápili, ale v závěru se nadechl k ráznému průniku Šulek a svou krásnou akci stihl v pádu vyšperkovat přesným zakončením – 4:2. V témže čase navíc zamířil za katr táborský bek ve službách Králů Košař a následná přesilovka posloužila kohoutům k dalšímu navýšení skóre – Černého ránu od modré pohotově tečoval Seidl a zvýšil už na 5:2. Pátý gól v Křížově síti definitivně zbavil hosty houževnatosti a domácí obdaroval herní pohodou, takže se zbytek střetnutí proměnil v atraktivní přehlídku táborské ofenzivní síly. Z řady vyložených šancí, které si modro-bílá družina vytvořila, explodovalo hned čtyřikrát gólové nadšení. V polovině 49. minuty zatáhl obránce Havelka puk za píseckou klec a jeho přihrávku nekompromisně proměnil v šestý gól Tábora Blažek6:2. Následné tutovky Seidla a Dvořáka skončily na výstroji píseckého gólmana, resp. Na zadním mantinelu, ale na začátku 54. minuty znovu uhodilo: rychlá akce po ose Seidl - Zayml – Šulek skončila přesnou střelou mezi Křížovy betony a posledně jmenovaný forvard si zapsal do statistik druhý sezónní hattrick – 7:2. Na konci 58. minuty se po dlouhé době zraky stočily na opačnou stranu hřiště, kde se zjevil za zády obránců písecký kapitán Bednařík, ale jeho zakončení D. Novák ustál. Při této situaci vykázal sudí Šmika na trestnou lavici Řepíka za úmyslné posunutí branky, namísto útoku na zmírnění manka ovšem postihla písecké mužstvo další pohroma – v oslabení svého týmu se za soupeřovou brankou zmocnil puku Bárta a promptně ho adresoval volnému Březinovi, jenž se gólově prosadil ve druhém utkání po sobě – 8:2. Jen o chvíli později se ocitl v obrovské šanci Blažek, ale minul Křížovu klec a zdálo se, že mu třetí gól zůstane zapovězený. Nakonec ale i tento doposud dvougólový střelec slavil hattrick; ten byl o to sladší, že ho po přihrávce Kadiláka zpoza branky dovršil pouhou desetinu sekundy před závěrečnou sirénou – 9:2.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Těší nás, že jsme zápas dovedli k takovémuto závěru. Máme na něj ale dva pohledy. Už v první polovině utkání jsme měli jasnou převahu, ale v jejím vyjádření nám bránily laxní přihrávky i zakončení. Vinou toho jsme za stavu 2:0 dostali soupeře zpátky do hry a dovolili mu vyrovnat. Od poloviny zápasu už jsme svou převahu dokázali vyjádřit gólově a měli jsme utkání pod kontrolou. Dnes to nebylo o soupeři, ale jen o nás. Jsme rádi, že jsme nakonec dali devět gólů a získali plusové body v boji o druhé místo, ale zároveň jsme získali i postřehy, na které se potřebujeme před play-off zaměřit, protože by se nám mohly v důležitých fázích vymstít.“

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality