Sobotní třetí autogramiáda sportovních osobností má o skvělé obsazení postaráno

03.10.2018 20:29, autor: Pavel Šácha

Jak už jsme avizovali, v sobotu se před zimním stadionem uskuteční třetí ročník autogramiády známých sportovních osobností. Program akce pořádané klubem HC Tábor a Fanshopem začne v 15.15 hodin a už nyní je jasné, že se znovu bude těšit parádnímu obsazení. Představme si nyní pozvané vzácné hosty.

Prvním hostem autogramiády, kterého fanouškům představíme, je bývalá atletka a držitelka titulu Mistryně České republiky v chůzi z roku 1995 Žaneta PEŘINOVÁ. V současné době působí v České televizi jako sportovní reportérka. Sportovním příznivcům je jistě dobře známá ze sportovních reportáží, z moderování sportu na ČT 24, a především z rozhovorů, živých vstupů i dalších materiálů v rámci atletických ME, MS a olympijských her.

Druhým pozvaným hostem autogramiády je bývalý hráč ledního hokeje Radek ŤOUPAL. S hokejem začínal v Milevsku, odkud v sezoně 1982/1983 přešel do prvoligových Českých Budějovic. Tam strávil většinu své hokejové kariéry, ale své hokejové dovednosti předváděl i v zahraničí. Působil ve finské Hämeenlinně a v německých klubech z Rosenheimu a Kapfenbergu. Byl členem československého, resp. českého reprezentačního výběru na olympiádách v Albertville (bronz) a v Lillehammeru (5. místo). Je držitelem bronzové medaile z MS v Německu v roce 1993.

Na autogramiádě v Táboře nebude chybět ani úspěšný sportovec z řad paralympijoniků: Arnošt PETRÁČEK. Narodil se 25. července 1991 v Písku s vrozenou vadou horních končetin (chybějící pažní kosti) i dolních končetin (luxace kolenního kloubu). V době jeho dětství podnikali jeho rodiče v pronajatém penzionu v Lipně nad Vltavou, a tam se nacházel bazén, díky kterému se naučil brzy plavat. Po návratu do Jankova u Českých Budějovic začal chodit do plaveckého klubu pro tělesně postižené. Během základní školní docházky navštěvoval postupně školu v dětském centru Arpida, ZŠ Dubné a Církevní základní školu Rudolfovská v Českých Budějovicích. V roce 2013 úspěšně odmaturoval na Střední integrované škole stavební v českobudějovické Nerudově ulici. Poprvé se účastnil Letních paralympijských her v Pekingu v roce 2008, kde skončil čtvrtý v plavání na 50 m znak. Na dalších paralympijských hrách v Londýně v roce 2012 obsadil ve stejné disciplíně 5. místo. O čtyři roky později už Arnoštu Petráčkovi zacinkala olympijská medaile, a hned ta nejcennější – ze znakařské padesátky v Riu de Janeiru si přivezl zlato!

Čtvrtým sportovcem, který se zúčastní sobotní autogramiády u zimního stadionu, je bývalý známý hokejový útočník Viktor UJČÍK. Šestačtyřicetiletý rodák z Jihlavy je členem Klubu hokejových střelců deníku Sport. Svého času vytvořil elitní údernou formaci po boku Vladimíra Růžičky a Ivo Proroka; za reprezentaci odehrál celkem 165 mistrovských utkání, ve kterých soupeřům nastřílel dohromady 57 branek. Neúnavný dříč a bojovník nesmazatelně patří ke zlaté reprezentační generaci 90. let. Je čtvrtým, a zatím posledním hráčem, kterému se podařilo v domácí nejvyšší soutěži vstřelit více než 400 gólů (1. Josef Černý, 2. Milan Nový, 3. Vladimír Růžička, 4. Viktor Ujčík). Kariéru ukončil Viktor Ujčík kvůli vleklým zdravotním potížím na začátku ledna 2014, a to ve své Dukle Jihlava hrající první hokejovou ligu.

Pátým hostem sobotní autogramiády už zimního stadionu je jeden z nejzářivějších odchovanců táborské hokejové líhně Aleš KRÁTOŠKA. Tento hokejový internacionál na sebe výrazně upozornil už v roce 1996, kdy vstřelil 6 gólů ve finále play-off mezi Havířovem a Pískem. Tam si ho také všiml trenér Vladimír Vůjtek, se kterým se znali už z juniorské reprezentace do 20 let, a dopomohl mu k přestupu do Vítkovic. V české extralize nakonec získal Aleš Krátoška čtyři medaile. S Vítkovicemi vybojoval stříbro a bronz, ale největší úspěch – zisk mistrovského titulu - slavil s pražskou Slavií, se kterou se stal i vicemistrem. V nejvyšší tuzemské soutěži oblékl také dresy Plzně, Karlových varů, Českých Budějovic a Mladé Boleslavi. Během své hráčské kariéry působil také ve finské nejvyšší soutěži v barvách Ässätu Pori a Pelicans Lahti, a také v norském Trondheimu. Svou  aktivní hokejovou kariéru ukončil po dvou sezonách v první německé bundeslize v Lanshutu, a to v roce 2009. Už od roku 2001 se ale začal Aleš Krátoška ve volném čase věnovat trénování hokejové mládeže, a jak se zdá, nastartoval další mimořádně úspěšné období s hokejem. Zmapujme jeho dosavadní trenérskou kariéru: 2009 – 2010: HC Letci Letňany - asistent trenéra v extralize mladšího dorostu. 2010 – 2011: HC Letci Letňany - hlavní trenér v extralize mladšího dorostu. 2011 – 2014: HC České Budějovice - manažer mládeže. 2014 až do současnosti: Mountfield HK, hlavní trenér v extralize juniorů a vedoucí Akademie ČSLH (Použito z http://m.alkra-r.webnode.cz/alkra/ales-kratoska/). Je nutné dodat, že od letošní sezony je druhým asistentem Václava Varadi u české reprezentace do 20 let.

Dalším hostem naší autogramiády je bývalý československý fotbalista a reprezentant, mistr Evropy z Bělehradu 1976 a člen prestižního Klubu ligových kanonýrů Antonín PANENKA. Fotbalista, který po celou svou bohatou kariéru rozdával radost především svým technickým uměním. Poprvé nastoupil k ligovému zápasu v necelých dvaceti letech za Bohemians Praha. První reprezentační start si připsal v utkání kvalifikace mistrovství světa v roce 1973 proti Skotsku. O tři roky později se zapsal do historie nejen českého fotbalu proměněnou rozhodující penaltou ve finále evropského šampionátu proti Německé spolkové republice. Jeho slavné penaltě se říká „vršovický dloubák“. V roce 1981 odešel Antonín Panenka z Bohemky do rakouského Rapidu Vídeň, se kterým až do svého odchodu v roce 1985 získal dva tituly a právě v roce 1985 druhé místo v Poháru vítězů pohárů. V sezoně 1983/84 se stal nejlepším ligovým střelcem Rapidu. V současnosti působí jako prezident klubu Bohemians Praha 1905.

Důkazem, že v Táboře jsou vychováváni sportovci pro vrcholový sport, je další host autogramiády: atletka Adéla ZÁHOROVÁ. Osmnáctiletá členka oddílu TJ VS Tábor se stala tváří 57. ročníku jednoho z nejstarších mítinků v Česku: Velké ceny Tábora. A plným právem! Na samotném mítinku si v dálkařském sektoru dolétla pro svůj nejlepší osobní výkon; současně předvedla i nejdelší skok, který se letos zapsal do českých dálkařských tabulek, a to 648 cm (hranicí světové extratřídy je u žen zhruba 7 metrů). Nechybělo moc, a mladá táborská atletka se mohla radovat i z postupu na ME dospělých, když ji od splnění limitu dělilo pouhých 6 centimetrů. Na letošním juniorském MS vyhrála v dálkařském sektoru svou kvalifikační skupinu a v samotném finále vybojovala  9.místo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality