Táborský tým vyhořel v zakončení, ve strhujícím závěru přesto zachránil dva body

02.11.2014 01:51, autor: Pavel Šácha

Druholigoví táborští hokejisté přivítali v sobotu na domácím stadionu soupeře z Nymburka a sehráli s ním zápas, který zůstane v paměti fanoušků hodně dlouho. Jakkoliv je pro ně dvoubodový zisk s desátým týmem tabulky ztrátou, způsob, jakým k němu Kohouti dokráčeli, si na konci právem vysloužil potlesk na otevřené scéně.

Táborský tým vyhořel v zakončení, ve strhujícím závěru přesto zachránil dva body

HC Tábor - NED Hockey Nymburk

3:2p (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)

Sobota, 1.11.2014 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 49. Matušík (Boháč), 60. Heršálek (Boháč), 61. Havran (Mrkvička, Kellner) - 14. Eis (Stehlík), 20. Stehlík.

Rozhodčí: Mertl S. - Mertl J., Štětina David   Vyloučení: 3:7   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:2, 3:2   Střely: 47:20   Diváci: 1227

HC TÁBOR: Klestil – Kříž, Havran, Černý, Kanov, Hlaveš, Heršálek – Kellner, Mrkvička, Seidl – Krätzer, Matušík, Mařík – Boháč, Zayml, Barbora.

NED HOCKEY NYMBURK: Brázdil - Kříž, Rittig, Kulich, Košař, Cicvárek, Herna - Král "C", Stehlík, Pilař, Šimek, Bičiště, Dulovec, Brzák, Eis, Kadlec

Nakonec neobyčejné sobotní střetnutí rozehrály oba celky podle očekávaného scénáře. Domácí mužstvo si brzy vynutilo herní nadvládu a nymburský brankář Brázdil (opět dostal přednost před extáborským Matouškem) si nemohl ani na okamžik vydechnout. Už v úvodních sedmi minutách zvonila za jeho zády dvakrát tyč po střelách Maříka s Kanovem, a navíc Táborští neproměnili několik dalších vyložených šancí. Střelecký půst prolomil až začátek 14. minuty, ke zděšení domácích příznivců se o to ovšem postarali hosté od Labe. Rychlý výpad elitní nymburské formace vyústil ve střelu kanonýra Stehlíka, kterou sice brankář Klestil vyrazil, ale na dorážku Eise už dosáhnout nemohl – 0:1. Ani po této ledové sprše Kohouti nepolevili ve svém ofenzivním úsilí a brzy přišly na řadu nové šance v čele s další střelou do brankové konstrukce. Hokejky táborských hráčů ale jakoby někdo očaroval, a odstartoval tak mimořádné střelecké trápení. Několik desítek vteřin před koncem navíc bylo s Kohouty ještě hůř, to když při dalším nymburském výpadu dostal příliš prostoru Stehlík a přesnou bekhendovou střelou pod horní tyč potvrdil pověst elitního kanonýra soutěže – 0:2.

 Prostřední dějství proměnilo ofenzivu domácího celku v čiré zoufalství. Táborští hokejisté sice povýšili svou hru v trvalý ohromný nápor, dřeli do úmoru a vytvářeli si jednu šanci za druhou, buď ale zářil Brázdil, anebo jejich střely míjely nymburskou klec. Krätzer a Mařík netrefili ani z bezprostřední blízkosti odkrytou branku, do ztracena pak vyzněly i další tutovky. Kdyby si v tu chvíli vzal Klestil na druhé straně ledové plochy dovolenou, mnozí by si toho snad ani nevšimli. Přesto to byl právě on, který se dvě minuty před koncem druhé části postaral o jeden z klíčových momentů střetnutí. Hostům se nečekaně podařilo uniknout z domácího zajetí a dokonce ve dvou se řítili na osamoceného táborského brankáře. Ten ovšem jejich úmysl přečetl a bravurně zachránil své mužstvo od pohromy. Vzápětí musel zasahovat znovu a přece jen zaplnil téměř prázdnou kolonku ve výčtu svých zásahů.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky táborští hráči nikterak nezářili a očekávaná snaha vstřelit kontaktní branku se dlouho utápěla v nepřesnostech a nervozitě. V polovině 50. minuty ovšem zavelel ke zteči kapitán domácí družiny Matušík, který se uvolnil na hranici kruhu a přesnou ranou k pravé tyči rozdmýchal plamen táborských nadějí. Od té chvíle lídr tabulky znovu svíral Středočechy jako v kleštích, přesto zůstávalo skóre beze změn a konec střetnutí se nemilosrdně blížil. V samém závěru se táborští trenéři rozhodli pro hru bez brankáře a drama vrcholilo. Stadionem to nejprve hodně zahučelo, když nymburský kapitán Král uloupil kotouč útočící šestici a pokusem přes celé hřiště trefil jen tyč. Dvojnásob toho mohl litovat šestadvacet vteřin před třetí sirénou, kdy navrátilec do táborské sestavy Boháč dokázal už potřetí v power play vyhrát buly v útočném pásmu. Kotouč z jeho hole se tentokrát dostal k Heršálkovi, jenž se nerozpakoval vystřelit, a pak už si jen užíval gratulace spoluhráčů a nadšení v ochozech – 2:2.

 Domácí Kohouti si tak už podruhé v tomto týdnu zahráli prodloužení, a na rozdíl od úterního střetnutí na Kobře v něm tentokrát kralovali. Po pouhých šestnácti vteřinách hry si od mantinelu parádně vybruslil Mrkvička, jeho zblokovaný pokus doputoval na hůl obránce Havrana a na jeho přesně mířený projektil ani nestihl Brázdil zareagovat – 3:2!

Ohlas z táborské šatny

Zdeněk Šťastný, asistent trenéra HC Tábor: „Do desáté minuty zápasu jsme byli aktivní, silní na puku a vytvořili jsme si velké množství šancí včetně tří tyčí. Bohužel se nám moc nechtělo do předbrankového prostoru a nymburský brankář to měl při našich střelách o to jednodušší. Ve druhé části třetiny jako bychom se trochu zlomili. Soupeř hrál navíc chytře, byl dobře organizovaný a dařily se mu brejky, z nichž dva dokázal proměnit v góly. Ve druhé třetině jsme podle mne hráli výborně a od kluků tam byla obrovská snaha s výsledkem něco udělat. Gólman soupeře ale chytal parádně a spousta dalších našich střel mířila mimo branku. Pak znovu ukázal svou extratřídu Tomáš Klestil, který si celou třetinu pořádně nesáhl na puk, ale v jejím závěru zlikvidoval jasnou tutovku Nymburka. Třetí gól by nás asi definitivně dostal do kolen. V poslední třetině nám pomohl kontaktní gól a závěr pak mohl každý vidět sám. Kluci si zaslouží absolutorium za to, jak se ještě dokázali porvat o vítězství. Velký dík patří i fanouškům, kteří je k tomu dohnali. Bohužel jsme ale v závěru příšli o zraněného Kubu Matušíka, který nám teď bude zřejmě poměrně dlouho chybět.“                   

         

 

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality