Táborští na úvod novoročního programu bodovali, v nájezdech sťali Slezany

05.01.2019 16:57, autor: Pavel Šácha

Druholigoví táborští hokejisté mají za sebou novoroční premiéru a naladili v ní optimistickou notu. Po domácí bitvě s mužstvem Slezanu Opava si připsali na své konto velmi cenné dva body za výhru po nájezdech.

Táborští na úvod novoročního programu bodovali, v nájezdech sťali Slezany

HC Tábor - Slezan Opava

2:1sn (1:1, 0:0,, 0:0 - 1:0)

Sobota, 5.1.2019 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 2. Havran (Adam), rozhodující nájezd Dančišin. - 3. Rousek (Jaroš).

Rozhodčí: Čáp - Marek, Ovsík.   Vyloučení: 5:6 - navíc Hendrych (Opava) 10 minut OT.   Využití: 1:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 41:38   Diváci: 728

HC TÁBOR: Kolář - Havran, Adam, Skočovský, Černý, Dvořák, Bouška- Blažek, Zayml, Drda - Březina, Sladkovský, Dančišin - Prášek, Pechánek, Pípal.

SLEZAN OPAVA: Wanecki - Krejčí, Šindelář, Chujac, Štindl, Slavík, Zouhar, Vilinskij - Jaroš, Herman, Rousek, Jánošík, Zelenkov, Bjurkland, Spratek, Wolf, Peterka, Černý, Malina, Hendrych.


Bílý dres táborského HC oblékl v sobotním duelu také českobudějovický útočník Milan Dančišin, soběslavský odchovanec, který má do Tábora z Motoru vyřízené střídavé starty V zápase nakonec sehrál jednu z klíčových rolí, stejně jako osmnáctiletý brankář Kristián Kolář, který si s týmem užil už  předvánoční výhru v Novém Jičíně.  

Domácí hráči prožili příjemný start do utkání a už po necelých dvou minutách donutili své příznivce k jásotu. Po faulu na novice Dančišina hráli přesilovku a vybrali si potřebnou porci štěstí, když se střela Havrana odrazila od brusle opavského beka za záda gólmana Waneckého – 1:0. Radost kohoutů ovšem trvala jen do závěru 3. minuty, kdy hrubě chybovali před svou vlastní brankou a Rousek se z ideálního střeleckého prostoru mezi kruhy nemýlil – 1:1. Od té chvíle Opavští úporně bránili, na táborských holích se usídlil neklid a k vidění toho příliš nebylo. Výjimkou se stala 9. minuta, kdy bylo před brankou domácího mladíčka Koláře pořádně horko, ten však svou svatyni uhájil. Oba soupeři si ještě před první sirénou stihli zahrát další přesilovky; hosté v ní byli nebezpečnější, ale ryzí šance vedoucí k rozdílové brance se ani na jedné straně neurodila.

V první polovině druhé periody se na domácí družinu valila jedna nepříjemnost za druhou. Už v polovině 22. minuty pykal za vyhození puku mimo led Sladkovský a Jihočeši se ocitli v oslabení. V něm dělilo hokejisty Opavy od vedoucího zásahu jen pár centimetrů, ale Kolář měl tyč své branky správně postavenou. V pokračujícím oslabení postihla tým Tábora další pohroma, to když Skočovský zasáhl hostujícího hráče vysokou holí a inkasoval za to čtyřminutový trest. Témě padesát vteřin se museli domácí bránit ve třech, ale díky nezměrné obětavosti a pozornému brankáři Kolářovi přečkali tuto situaci i následné dlouhé oslabení čtyři na pět bez úhony. Vydařená defenzivní epizoda jakoby v myslích táborských bojovníků probudila nový elán a ve druhé části prostředního dějství se nadechli k mohutnému náporu. Ten postupem času nabral až drtivou podobu, ale z hlediska gólů vyzněl do ztracena. Ve 32. minutě řešil Pechánek přečíslení dva na jednoho tvrdou ranou, kterou ovšem Wanecki pohotově vytěsnil. O necelé tři minuty později se narodila totožná situace, ale na opavského gólmana nevyzrál ani Dvořák. Téměř vzápětí se zjevil za zády obránců Dančišin a Waneckému nedal šanci zasáhnout, jeho zakončení ovšem zastavila tyč hostující branky. Když se pak v posledních desítkách vteřin neujala ani další mohutná sprška táborských střel, zůstalo skóre z první části hry nedotčeno.

S gólovým údajem na světelné kostce nezahýbala ani třetí dvacetiminutovka. Už v čase 41:13 přitom opět zvonila tyč, a to znovu po šikovné individuální akci Dančišina. Podobné zklamání prožil na konci 46. minuty i soubor ze Slezska, to když obránce Chujac orazítkoval ranou od modré horní část brankové konstrukce a následnou příležitost Wolfa zneškodnil Kolář. Táborské mužstvo nejvýrazněji zahrozilo v 50. minutě, kdy se po střele Blažka prodrali ke slibným dorážkám Drda i Zayml, ale Wanecki své území uhájil. O čtyři minuty později měli blízko k rozhodujícímu zásahu hosté, puk ovšem ze skrumáže před Kolářem vyklouzl těsně vedle tyče. Když pak na druhé straně těsně minula branku i střela Dančišina od pravého mantinelu, bylo jasné, že táborští diváci uvidí podruhé v sezoně prodloužení.

Pětiminutové nastavení hry nakonec rozhodnutí nepřineslo, a to i přesto, že si v něm kohouti zahráli dvouminutovou přesilovku. Majitele cenného druhého bodu tak určila až loterie samostatných nájezdů. Ve třetí sérii nejprve uspěl táborský forvard Sladkovský, ale na jeho trefu stihl na poslední chvíli zareagovat obránce Šindelář a vynutil si pokračování dramatu. Porážku opavského týmu ovšem odvrátil jen na chvilku. Zatímco jeho spoluhráči Peterka a Malina na výtečného Koláře nevyzráli, na domácí straně se neomylně trefil Dančišin a odstartoval oslavy důležitého táborského vítězství.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: "Konečně se nám povedlo získat na začátku zápasu vedení, ale pak jsme zbytečně chybovali a nechali soupeře vyrovnat. Hodně důležitým momentem pro nás bylo přežité dlouhé oslabení na začátku druhé třetiny, kdy jsme hráli skoro minutu ve třech. V dalším průběhu jsme se dostali do tlaku, urputně bránícího soupeře jsme přehrávali a nechybělo nám ohromné úsilí, ale bohužel jsme se nedokázali gólově prosadit. Občas jsme při takovém vývoji otevřeli hostům zadní vrátka a projevily se naše nedostatky, ale podržel nás brankář Kolář. Myslím si, že jsme si nakonec ten druhý bod zasloužili. Každý takhle vydřený zápas je pro nás plusovou položkou a věřím, že se při takovém přístupu a týmovém pojetí můžeme posouvat výš. Do každého utkání ale musíme jít s pokorou.“

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality