Žihadla splnila roli favorita, ale hladkou podobu dala výsledku až v poslední části

24.01.2019 00:10, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté se vrátili ze své středeční výpravy do promrzlých Moravských Budějovic s nepořízenou. Po dvě třetiny se sice drželi na dohled zaslouženému domácímu vedení, v poslední části ale zkolabovali a favorit střetnutí dodal svému vítězství hladkou podobu.

Žihadla splnila roli favorita, ale hladkou podobu dala výsledku až v poslední části

Mor. Budějovice 2019 - HC Tábor

6:0 (2:0, 0:0, 4:0)

Středa, 23.1.2019 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 7. Mikeš (Kliment Veleba), 14. Krutiš (Mikeš, Horký), 44. Čejka (Havlát, Ferda), 47. Horký, 48. Horký (Mikeš, Veleba), 55. Krutiš (Horký).

Rozhodčí: Antonín - Křivohlavý, Klouda.   Vyloučení: 4:6   Využití: 4:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 49:25   Diváci: 318

MOR. BUDĚJOVICE 2019: Groh (Čáp) – Trnka, Kadela, Veleba, Peroutka, Kliment, Pospíchal – Mikeš, Krutiš, Horký, čejka, Ferda, Havlát, Matějka, Juráň, Heinrich, Lupač.

HC TÁBOR: Kolář (Novák) - Černý, Adam, Skočovský, Raiterman, Duben, Bouška - Blažek, Kadilák, Drda - Březina, Sladkovský, Prášek - Pípal, Pechánek, Škrdleta.

.

Domácí celek se podle očekávání od úvodních minut chopil aktivity a nebezpečné situace před táborskou brankou na sebe nenechaly dlouho čekat. Žádná z nich sice nenesla visačku stoprocentní a s „běžnými“ šancemi si pozorný brankář Kolář dokázal poradit. Když se Žihadla nedokázala prosadit při hře pět na pět, podaly jim pomocnou ruku přesilové hry. Při té první měli hokejisté ve žluto-černých dresech i dost štěstí, to když puk doputoval za brankovou čáru po dvou nechtěných tečích. Za autora gólu byl nakonec označen Mikeš – 1:0. Mezi obě početní výhody se vklínila přesilovka Jihočechů, která přinesla dvě vyložené šance, ale Blažek ani Drda si v nich na brankáře Groha nepřišli. A tak znovu udeřili domácí hráči. Už druhé vyloučení obránce ze 14. minuty Raitermana tentokrát potrestali vydařenou kombinací v útočném pásmu, na jejímž konci stálo neomylné zakončení Krutiše – 2:0. O pár desítek vteřin později mohl hostům zajistit kontakt s favoritem Škrdleta, ale tváří v tvář Grohovi zamířil pouze do jeho břicha. Závěrečný nápor Moravanů už se minul účinkem, a tak zůstalo v platnosti jejich dvoubrankové vedení.

Ve druhé části hry se táborské mužstvo sympaticky pokusilo vzepřít osudu a odehrálo s domácími velmi dobrou partii, bohužel bez kýženého efektu v podobě kontaktní trefy. Už po dvou minutách vystrašila Groha pohotová střela Březiny. V čase 23:20 vychytal Kolář ve vyložené šanci Mikeše a vzápětí ustál i další nápor soupeře. Svému týmu tak otevřel prostor k nečekanému rozmachu, ze kterého vzešly tři táborské přesilovky, avšak nakonec nevyužité. Blízko ke gólu měli v průběhu druhé periody Sladkovský, který ovšem skulinku mezi Grohovými betony nenašel, a Pechánek, jehož tři dělovky v jediném střídání ovšem budějovického brankáře rovněž ke kapitulaci nedonutily. Na druhé straně vychytal Kolář tutovku Ferdovi a téměř vzápětí se měl hodně co ohánět při dalším krátkém, leč mohutném tlaku Žihadel. Stav zápasu se ovšem až do sirény nezměnil a táborský soubor měl bodový zisk nadále v zorném úhlu.

Jenže pak přišla závěrečná dvacetiminutovka… Její oboustranně nevýrazný úvod ještě blížící se pohromu nevěstil. Na konci 44. minuty ovšem prohráli Táborští buly ve svém obranném pásmu a na Čejkovu střelu neměl Kolář šanci dosáhnout – 3:0. Tento okamžik vlil do žil budějovických hokejistů novu dávku klidu i pohody a hosté jim prostě nedokázali účinně čelit. Ve 45. minutě se stala pro domácí ofenzívu novým signálem tyč nastřelená Horkým. Od té době Moravské Budějovice pevně svíraly otěže zápasu a bylo jasné, že už si byť jen jeden bod vzít nenechají. Aktivní hrou si vynutily několik našich faulů a jali se je nekompromisně trestat. Ve 46. minutě vyfasoval Raiterman za hru vysokou holí čtyři minuty a Horký přetavil první polovinu výhody pěti proti třem v navýšení skóre – 4:0 - . Ještě v téže přesilovce se vydal na samostatnou zteč hostující Blažek, jeho zakončení po ledě ale těsně minulo pravou tyč. Herně vyzrálejší Žihadla byla o poznání efektivnější. Ve 48. minutě se prodral až před Koláře Horký a přidal pátý domácí gól – 5:0. O necelých sedm minut později uzavřela skóre zápasu pohotová střela Mikeše – 6:0. Zaskočení táborští hokejisté už se v závěru zmohli pouze na opětovnou šanci Škrdlety, Ten si však znovu si vylámal zuby na obrovitém brankáři Grohovi.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Nástup do zápasu byl pro nás poměrně smolný a soupeř velice šťastně využil přesilovku, což nám dvakrát nepomohlo. Za stavu 1:0 pro domácí jsme si vytvořili tři velké šance, ale neproměnili je. Namísto toho přišlo zbytečné vyloučení a domácí toho využili k navýšení skóre. Druhá třetina byla z naší strany asi nejpovedenější pasáží zápasu. Hráli jsme přesilovky a vytvořili jsme si i několik šancí, ale v takovýchto situacích nejsme schopni dostat se na kontakt. Neumíme se prostě vrátit do zápasu a řešíme situace jinak, než je potřeba. Definitivně zlomovým momentem zápasu se stal gól na 3:0, který jsme inkasovali po třech minutách hry v poslední třetině a předcházela mu naprosto zbytečná chyba. Naše hra se pak úplně zbortila. Přišla další vyloučení, pátý gól jsme inkasovali při hře tři na pět a později jsme inkasovali pošesté. Soupeř prokázal v utkání daleko více hokejové kvality a vyhrál naprosto zaslouženě.“                   

            

      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality