Kouč Arpád Györi před baráží o extraligu: Musíme se soustředit sami na sebe

21.03.2023 23:06, autor: Pavel Šácha

Ve čtvrtek o třetí hodině odpolední to vypukne! Táborští dorostenci rozrazí domácím střetnutím se Vsetínem brány baráže, na jejímž konci může vytrysknout radostná euforie z uhájení extraligové příslušnosti, ale stejně tak i obrovský smutek spojený s pádem do nižší soutěže.

Kouč Arpád Györi před baráží o extraligu: Musíme se soustředit sami na sebe


Nervozita či stres, to nejsou pro mladé svěřence trenéra ARPÁDA GYÖRIHO neznámé pojmy, protože bojují o únik
ze sestupového síta už řadu týdnů. Dvě překážky už překonali, ale nyní balancují nad propastí znovu. Až šest barážových kroků rozhodne o tom, zda se s jásotem vydají k branám příštího extraligového ročníku, anebo skončí v propadlišti.    

Zahajovací duel baráže už klepe na dveře. Cítíte vzrůstající napětí?
Ani bych neřekl. Určitá nervozita možná přijde, ale nic nového to pro nás není. Kluci už jsou pod velkým tlakem nějaké čtyři měsíce. Prvním náročným úkolem bylo neskončit na posledních dvou místech v nadstavbě, což se nám podařilo. Nůž na krku nám pak zůstal i pro sérii s Chomutovem, kterou jsme nakonec také zvládli. Teď je před námi poslední třetí krok a jsme si samozřejmě vědomi toho, že ještě zdaleka nemáme vyhráno.

Jak náročné bylo přeorientovat tým z obvyklé hry o body na nelítostný mód série hrané na tři vítězné zápasy?
Od přehnaného stresu jsme se samozřejmě snažili nějakým způsobem oprostit. Hráče jsme připravovali na to, že
ty zápasy budou odlišné od těch, které do té doby hráli. Že prostě potřebujeme tři zápasy jakkoliv vyhrát a prvním utkáním série nekončí, ať už dopadne jakkoliv. Myslím si, že se nám takové nastavení vcelku podařilo, což ukazují ta dvě vítězství na ledě soupeře. Byla pro nás parádním odrazovým můstkem, ale přesto jsme před domácími zápasy cítili možná až přílišnou nervozitu.

Projevilo se to už v prvním z nich, který jste ztratili v prodloužení. Jak velkou tíhu na vás tento neúspěch uvalil? Bylo po něm mužstvo hodně dole?
Řekli jsme si, že zítra je nový den, nový zápas a všechno začíná od nuly. Klukům jsme připomínali, že ten další krok musí udělat soupeř, že v sérii stále vedeme a pod tlakem zůstávají Chomutovští. Řekl bych, že to kluci pochopili
a vzali za správný konec. Čtvrtý zápas samozřejmě nebyl jednoduchý, ale nakonec jsme si v něm zaslouženě došli
pro ten třetí bod, který rozhodl o tom, že jsme překonali i další fázi boje o záchranu.

Co vám povedená série s Piráty ukázala s výhledem na blížící se barážová klání?
Máme samozřejmě stále na čem pracovat, ale myslím si, že se náš herní projev zlepšil a vidíme v něm progres. Problém a velký limit máme v produktivitě. Ve fázích zápasu, kdy jsme více na kotouči, si sice dokážeme vytvářet šance, ale nejsme schopni s nimi správně naložit a soupeři odskočit na výraznější rozdíl, což by nám dodalo klid. Chybí nám střelec, který by to uměl vzít na sebe, a tím pádem hrajeme neustále pod tlakem. Jak už jsme říkali
na začátku, na psychiku kluků je ten systém soutěže hodně náročný. Teď je před námi poslední krok a v tomto směru není na co se šetřit. Čeká nás šest zápasů a potřebujeme skončit na prvním nebo druhém místě. Věřím, že jsme nastavení na to, abychom to zvládli.

Jakou skladbu měla příprava týmu na blížící se start baráže?
Po úterním zápase jsme měli dva tréninky, na kterých jsme se to snažili trošku odlehčit. Bylo tam hodně herních věcí. Pak jsme dali klukům tři dny volna, aby se od hokeje úplně oprostili, a teď už jsme zase v tréninku před prvním zápasem se Vsetínem. Udělali jsme nějaký rozbor soupeře, říkáme si, na co se připravit, ale to nejdůležitější se samozřejmě odehraje na ledě.

Kde vidíte recept na úspěch? Může pro vás být výhoda, že začínáte na domácím stadionu?
Musíme se především soustředit sami na sebe a na svůj výkon. Věřím, že nás bude zdobit chuť do hry, důraz, a že dokážeme dát do hry ještě víc srdíčka, ostatně tak, jak už jsme to v některých zápasech ukázali. Pokud se nám tohle podaří, tak jsme schopni baráž uhrát. Co se týče domácích zápasů, už jsme se o tom bavili. Nevím, jestli kluci cítí doma před rodiči větší tlak, ale faktem je, že víc utkání se nám herně i výsledkově povedlo na hřištích soupeřů. Každopádně nemá cenu zabývat se tím, jestli hrajeme doma nebo venku. Máme před sebou šest těžkých zápasů. Musíme udělat všechno pro to, abychom už ten první se Vsetínem zvládli a vstoupili do baráže vítězstvím, protože
od toho se bude odvíjet její další vývoj.  

 
21.03.2023
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality