Základy bruslení, hry, soutěže, kamarádi… S Jaroslavem Drdou o školičce bruslení

01.01.2023 13:23, autor: Pavel Šácha

Klubová školička bruslení je už tradiční a nesmírně důležitou ingrediencí každé sezony. Pro děti má své brány neustále dokořán; v prima atmosféře a partě kamarádů je učí správným základům bruslení,
a zároveň představuje lákavý základní stupínek vstříc novým zážitkům v klubových hokejových týmech. Potvrzují to i slova Jaroslava Drdy, jednoho z trenérů Školy bruslení HC Tábor.

Letošní Škola bruslení HC Tábor má za sebou více než tři měsíce svého fungování. Co všechno přinesly?
Musím říct, že v této sezoně se školička bruslení těší velkému zájmu dětí. V listopadu už jsme museli zájemce odmítat z důvodu kapacity ledové plochy, a také proto, že v tomto roce máme jen jednu lekci týdně namísto dvou, jak tomu bylo v minulosti zvykem. Bohužel není možnost dostat se na led častěji. Lekce probíhají pod dohledem zkušených trenérů. Věnujeme se základům bruslení, ať už klasickou výukou bruslení či formou her. Pokud ale mají děti zájem dále se rozvíjet a zkusit si zahrát hokej, mohou využít ještě jeden až dva tréninky navíc. Týká se to dětí ročníku 2014 až 2016, které budou navštěvovat první i starší třídy.
Liší se letošní ročník něčím od těch předchozích?
Jak už jsem uvedl, kapacita ledové plochy je bohužel obsazená, takže opravdu není šance dostat se na led dvakrát do týdne. Proto věříme, že stavbou druhé ledové plochy bychom se k tomu mohli vrátit a mít k dispozici dvě až tři hodiny týdně. Děti spojuje společná chuť hýbat se, a také šance poznat nové kamarády. Máme tu i takové, které jsou s námi už druhým rokem, přestože základy bruslení už zvládají.
Jakým způsobem lze vůbec po celou tu dobu udržet zájem a pozornost dětí ve školičce?
Důležité je, že na ledě působí v průměru šest až osm trenérů, kteří se dětem mohou věnovat. Jsme za to moc rádi a patří jim samozřejmě velký dík. Jak už bylo řečeno, děti si u nás osvojují základy bruslení nejen formou metodických plánů ČSLH, ale i prostřednictvím přichystaných her, soutěží a další zábavy. Zatím poslední akcí bylo Mikulášské bruslení s rodiči, kdy samy děti učily své rodiče základům bruslení. V závěru hodiny je za jejich snahu obdaroval Mikuláš v doprovodu čerta.
V čem spatřujete hlavní cíle školy bruslení?
Osvojení si základů bruslení je samozřejmě prvotní. Děti se navíc pohybují ve skupině, kde jsou jak chlapci, tak i dívky, a mezi nimi probíhá zdravá soutěživost. Důležité je i to, že se dětem se snažíme vysvětlovat důležitost pohybu, ať už na bruslích či jinou formou, protože to patří ke každodennímu základu jejich rozvoje; bohužel po covidovém období mnohé přestaly sportovat a věnovaly se spíše počítačům, herním konzolím a podobně.
S čím vším musejí počítat noví zájemci o výuku bruslení, potažmo vstup do klubu?
Jsme samozřejmě velice rádi, když se děti rozhodnou pro hokej a mohou si v klubu postupně užít a osvojit tu pravou hokejovou atmosféru. Náš klub jim pro začátek poskytne základní vybavení. Jak už jsme mnohokrát zdůraznili, hokej se díky tomu nestává drahým sportem, ba naopak. Tento sport je přístupný komukoliv. Navíc nejsme klubem, který by po dětech vyžadoval hrát jen hokej. Všestranné příprava je vítaná a děti se mohou rozvíjet i v jiných odvětvích. V HC Tábor máme týmy už od první třídy, takzvané přípravky, ve kterých hrají děti minihokej. Společně s rodiči, dědečky a babičkami to vždycky velice prožívají, ať už zápasy vyhrají nebo pro ně nedopadnou vítězně. A je opravdu krásné sledovat, že je hokej baví.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality