Nový trenér brankářů Hynek Kůdela: Napříč celým klubem vidím enormní chuť pracovat

23.05.2023 12:16, autor: Pavel Šácha

Táborským hokejovým brankářům by se mělo v nadcházející sezoně dostat vskutku nadstandardní péče. O jejich práci, pohodu a rozvoj se už nyní stará nově vytvořený pětičlenný tým trenérů, jehož vůdcovské otěže třímá v rukách HYNEK KŮDELA.

Nový trenér brankářů Hynek Kůdela: Napříč celým klubem vidím enormní chuť pracovat


Teprve dvaatřicetiletý kouč má za sebou velmi bohatou a rozmanitou kariéru především na scéně druhé i třetí nejvyšší soutěže. Jihočeští fandové si ho asi nejlépe pamatují z působení v českobudějovickém Motoru. Krátká kariérní epizoda zavedla rodáka z Uherského Brodu také do Norska a aktivní činnost zakončil působením ve Francii.
 Práce s mladými brankáři se hokejovým životem Hynka Kůdely táhne už více než deset let, a jak sám říká, je pro něj především obrovským koníčkem a psychickým ventilem.       

Jak se rodilo spojení HC Tábor – Hynek Kůdela?
 Oslovil mě pan Krátoška a nastínil mi, jak by si přál, aby v Táboře fungovala práce s brankáři. Já jsem mu na oplátku řekl svou vizi případné spolupráce a domluvili jsme se, že by to tak mohlo fungovat. Musel jsem se ještě poradit s rodinou a probrat to v práci, abych všechno dokázal skloubit a po časové i fyzické stránce to vypadalo tak, jak je zapotřebí. Musím tedy poděkovat své ženě a zaměstnavateli,
že mi umožnili tuto nabídku přijmout.
Hokej vás provázel celým dosavadním životem, takže je
asi zbytečné ptát se na motivaci, která vás nyní zavedla
do táborského klubu…
 Přesně tak. Hokej mám rád a beru ho jako svůj obrovský koníček. Je tedy jasné, že jsem u něj chtěl nějakým způsobem zůstat. Trénování je pro mě vyloženě mentální odpočinek. Při své práci, kdy s lidmi řeším finanční poradenství, dělám penzijní audity a podobně, musím neustále počítat a sedím hodně u počítače. Proto jsem rád
za určitou fyzickou zátěž, a jak už jsem říkal, beru to i jako psychickou úlevu.
Mluvil jste o určité své vizi, kterou si do Tábora přinášíte. Jaké jsou její základní kameny?
 Není to nic nového. Co se týče mladých gólmanů, naším úkolem samozřejmě bude, abychom je v jejich rozvoji posouvali dopředu. Pro mě je zásadní, a vlastně úplně to nejzásadnější, aby je hokej opravdu bavil. Já sám se budu hodně soustředit na kluky z dorostu, abychom společně dokázali dobře pracovat a byl u nich patrný určitý progres.
To samé platí i pro juniory. U A-týmu už je ta práce samozřejmě jiná. S 'Gábičem' i 'Dvořkou' jsem ještě sám aktivně hrával. Oba už jsou to hotoví gólmani, kteří mají dost vlastních zkušeností. Jde tedy hlavně o to vytvořit jim potřebný servis, a možná s nimi věci ohledně chytání probírat více do detailů. Pokud budou chtít, rád přispěju i nějakými svými zkušenostmi.
Do každé práce si člověk přináší určité pilíře, na kterých je vystavěná. Jaké jsou ty vaše?
 Tvrdá práce, poctivost, zábava. A platí i to, co říkal pan Hlinka: hlavně se z toho nepo…
První tréninky v Táboře máte za sebou. Co vám ukázaly?
 Mluvil jsem s trenéry od těch nejmenších až po áčko, a musím říct, že napříč celým klubem vidím enormní chuť
do práce. Vnímám tady hodně patriotismu a srdce, což se mi moc líbí, protože si myslím, že ve velkých klubech právě tohle občas chybí. A každopádně je výborné, že se teď v Táboře kolem brankářů vytvořil početně i lidsky kvalitní tým trenérů. I ze svých kolegů cítím ohromnou chuť pracovat a vzdělávat se, učit se nové věci. Pevně doufám, že nám to vydrží.
Ve dvaatřiceti letech patříte k mladé generaci trenérů. S ohledem na vaši kariéru se nabízí otázka, zda vás to ještě netáhne do branky…  
 Vůbec ne. Musím říct, že tohle mám v sobě definitivně uzavřené. Prostě už jsem vypral, zabalil a odevzdal… (úsměv) Kdybych chtěl, tak jsem ještě hrát mohl, ale už mě to ničím nenaplňovalo. Tady ta práce mi dává daleko větší smysl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality