Nový trenér brankářů Hynek Kůdela: Napříč celým klubem vidím enormní chuť pracovat

23.05.2023 12:16, autor: Pavel Šácha

Táborským hokejovým brankářům by se mělo v nadcházející sezoně dostat vskutku nadstandardní péče. O jejich práci, pohodu a rozvoj se už nyní stará nově vytvořený pětičlenný tým trenérů, jehož vůdcovské otěže třímá v rukách HYNEK KŮDELA.

Nový trenér brankářů Hynek Kůdela: Napříč celým klubem vidím enormní chuť pracovat


Teprve dvaatřicetiletý kouč má za sebou velmi bohatou a rozmanitou kariéru především na scéně druhé i třetí nejvyšší soutěže. Jihočeští fandové si ho asi nejlépe pamatují z působení v českobudějovickém Motoru. Krátká kariérní epizoda zavedla rodáka z Uherského Brodu také do Norska a aktivní činnost zakončil působením ve Francii.
 Práce s mladými brankáři se hokejovým životem Hynka Kůdely táhne už více než deset let, a jak sám říká, je pro něj především obrovským koníčkem a psychickým ventilem.       

Jak se rodilo spojení HC Tábor – Hynek Kůdela?
 Oslovil mě pan Krátoška a nastínil mi, jak by si přál, aby v Táboře fungovala práce s brankáři. Já jsem mu na oplátku řekl svou vizi případné spolupráce a domluvili jsme se, že by to tak mohlo fungovat. Musel jsem se ještě poradit s rodinou a probrat to v práci, abych všechno dokázal skloubit a po časové i fyzické stránce to vypadalo tak, jak je zapotřebí. Musím tedy poděkovat své ženě a zaměstnavateli,
že mi umožnili tuto nabídku přijmout.
Hokej vás provázel celým dosavadním životem, takže je
asi zbytečné ptát se na motivaci, která vás nyní zavedla
do táborského klubu…
 Přesně tak. Hokej mám rád a beru ho jako svůj obrovský koníček. Je tedy jasné, že jsem u něj chtěl nějakým způsobem zůstat. Trénování je pro mě vyloženě mentální odpočinek. Při své práci, kdy s lidmi řeším finanční poradenství, dělám penzijní audity a podobně, musím neustále počítat a sedím hodně u počítače. Proto jsem rád
za určitou fyzickou zátěž, a jak už jsem říkal, beru to i jako psychickou úlevu.
Mluvil jste o určité své vizi, kterou si do Tábora přinášíte. Jaké jsou její základní kameny?
 Není to nic nového. Co se týče mladých gólmanů, naším úkolem samozřejmě bude, abychom je v jejich rozvoji posouvali dopředu. Pro mě je zásadní, a vlastně úplně to nejzásadnější, aby je hokej opravdu bavil. Já sám se budu hodně soustředit na kluky z dorostu, abychom společně dokázali dobře pracovat a byl u nich patrný určitý progres.
To samé platí i pro juniory. U A-týmu už je ta práce samozřejmě jiná. S 'Gábičem' i 'Dvořkou' jsem ještě sám aktivně hrával. Oba už jsou to hotoví gólmani, kteří mají dost vlastních zkušeností. Jde tedy hlavně o to vytvořit jim potřebný servis, a možná s nimi věci ohledně chytání probírat více do detailů. Pokud budou chtít, rád přispěju i nějakými svými zkušenostmi.
Do každé práce si člověk přináší určité pilíře, na kterých je vystavěná. Jaké jsou ty vaše?
 Tvrdá práce, poctivost, zábava. A platí i to, co říkal pan Hlinka: hlavně se z toho nepo…
První tréninky v Táboře máte za sebou. Co vám ukázaly?
 Mluvil jsem s trenéry od těch nejmenších až po áčko, a musím říct, že napříč celým klubem vidím enormní chuť
do práce. Vnímám tady hodně patriotismu a srdce, což se mi moc líbí, protože si myslím, že ve velkých klubech právě tohle občas chybí. A každopádně je výborné, že se teď v Táboře kolem brankářů vytvořil početně i lidsky kvalitní tým trenérů. I ze svých kolegů cítím ohromnou chuť pracovat a vzdělávat se, učit se nové věci. Pevně doufám, že nám to vydrží.
Ve dvaatřiceti letech patříte k mladé generaci trenérů. S ohledem na vaši kariéru se nabízí otázka, zda vás to ještě netáhne do branky…  
 Vůbec ne. Musím říct, že tohle mám v sobě definitivně uzavřené. Prostě už jsem vypral, zabalil a odevzdal… (úsměv) Kdybych chtěl, tak jsem ještě hrát mohl, ale už mě to ničím nenaplňovalo. Tady ta práce mi dává daleko větší smysl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Jiří Novotný o spolupráci s Táborem

    Ne 21.07. |

    Sportovní manažer českobudějovického Motoru Jiří Novotný se v rozhovoru pro web www.hokej.cz rozpovídal o možné spolupráci s Táborem a zájmu jihočeského extraligisty o posun kohoutů do druhé nejvyšší soutěže.  

    Více...
  • Táborští mladíci nadchli

    St 10.07. |

    Extraligoví táborští mladíci z týmů dorostu a 9. třídy prokázali na červnových svazových testech perfektní připravenost a zařadili se v tomto směru mezi absolutní tuzemskou elitu. Sklidili tím velké uznání a v neposlední řadě zájem webu hokej.cz. Naše redakce se k testům na svazovém poli během července ještě jednou vrátí.

    Více...
  • Adam Čížek je v Písku

    St 12.06. |

    Dvaadvacetiletý obránce Adam Čížek stráví nadcházející sezonu v barvách píseckých Králů. V uplynulém ročníku figuroval na soupisce táborského týmu, za který naskočil do 20 druholigových utkání. Dalších 16 zápasů odehrál v dresu mateřského Spartaku Soběslav v krajské lize.

  • Jakub Šedivý posílil Sokolov

    St 05.06. |

    Jednadvacetiletý odchovanec táborského hokeje Jakub Šedivý (ne)mění své působiště. Kmenový hráč Bílých Tygrů z Liberce bude formou hostování působit v prvoligovém Baníku Sokolov, nadále však zůstává i na soupisce libereckého extraligového týmu. Uplynulý ročník druhé nejvyšší soutěže strávil poctivý bek s četnými zkušenostmi z mládežnických reprezentací v barvách Kolína. Kubo, hodně štěstí v novém angažmá!          

    Více...
  • HC Tábor mezi tuzemskou špičkou

    Ne 02.06. |

    HC Tábor se zařadil do společnosti klubů, které získaly status jedné z akademií. Na pomyslné mapě ledního hokeje rozdělené do tří kategorií jich nově figuruje celkem 31. Podrobnosti přináší článek na hokej.cz.

    Více...
Starší aktuality