Devíza benjamínků klubu? Nadšení! Dělají velké pokroky, pochvaluje si trenér Jan Vaněk

11.01.2024 23:08, autor: Pavel Šácha
Devíza benjamínků klubu? Nadšení! Dělají velké pokroky, pochvaluje si trenér Jan Vaněk


Jestliže má klub HC Tábor v něčem opravdové bohatství, pak jsou to bezesporu jeho nejmladší naděje. O tom, kterak objevují kouzlo nejkrásnější týmové hry na této planetě a osvojují si první hokejové radosti a dovednosti, si klubový web povídal s JANEM VAŇKEM, trenérem táborských benjamínků.     

Jak v aktuálním ročníku funguje příprava táborského hokejového potěru?
Máme tady dvacet dětí do ročníku 2016 a zhruba dalších dvacet dětí ročníků 2017-2018.
Za takový počet vděčíme náborovým schopnostem vedoucího týmu Pavla Loudína (úsměv). Na tréninky je to tak akorát; na ledě si kluky rozdělujeme na stanoviště, kde mi vydatně pomáhají asistenti Martin Špale a Marek Bouška. Na zápasy a přáteláky se snažíme brát kluky tak, aby si jich zahrálo opravdu co nejvíc a získávali do dalších zápasů potřebné herní zkušenosti.
Kolik času společně trávíte?
K tréninkům se scházíme třikrát v týdnu. Dvakrát tady v Táboře a jednou na ledové ploše v Plané nad Lužnicí, kterou se nám podařilo domluvit. K tomu mají kluci dvakrát do měsíce o víkendu soutěžní zápas či přátelák. Není toho hodně a za každou hodinu tréninku na ledě jsme rádi. Ještě bychom potřebovali doladit nějakou tréninkovou jednotku mimo led, ideálně v tělocvičně.
Pro děti je ale bezesporu největším zážitkem obléknout zápasové dresy…
Absolvovali jsme už nějaká mistrovská utkání, ať už v Písku, doma v Táboře nebo teď nejčerstvěji v lednu ve Veselí nad Lužnicí. A byli jsme samozřejmě i na několika turnajích. Ten zahajovací v Ledči nad Sázavou byl pro kluky první turnajovou zkušeností, takže se teprve sehrávali. Na vánočním turnaji v Pelhřimově už bylo znát, že máme něco natrénováno, a v konkurenci osmi týmů jsme vybojovali krásné čtvrté místo. Velkou odměnou se pro nás pak stalo zlato z Vimperku. No a ti mladší odehráli turnaje v Milevsku a mezi svátky i v Českých Budějovicích. Za výkony v zápasech, za přístup k zápasům a chuť odehrát každé střídaní naplno si kluci zaslouží velkou pochvalu.
Dá se podle toho všeho říct, jak velký kus cesty už jste od začátku sezony urazili?
Jaký kus cesty? Ohromný! Většina kluků z týmu je teprve od srpna na ledě, někteří další jsou úplně v začátcích z náboru či ze školičky bruslení, a dělají opravdu velké pokroky. Většina našich soupeřů už odehrála loňskou sezonu a, ale my s nimi díky píli dětí dokážeme držet krok.
V čem spatřujete při vaší společné práci tu nevětší devízu?
Jednoznačně nadšení těch kluků hrát hokej. V tomto věku je základem technika bruslení a vedení puku, a oni to zvládají s neuvěřitelnou chutí. Spadnou, zvednou se, jedou dál... A i když "donekonečna" pilují vnitřní, vnější hranu, tak se v těch mřížkách smějí.
Na konci sezony nastane čas pro bilancování. Co vás osobně naplní pocitem, že jste s dětmi nepracovali zadarmo?
Že budou chtít pokračovat dál, další a další sezonu. Podle mě se nám z nich podařilo vytvořit skvělou partu na ledě i mimo něj, z čehož máme obrovskou radost.

Turnajová loučení klubových benjamínků
s uplynulým kalendářním rokem


Nejmladší naděje táborského klubu nelenily ani na samém sklonku kalendářního roku, kdy se vydaly za hokejovými zkušenostmi na turnaje pořádané na jihu Čech. 

Hráči 2. a 3. třídy vyrazili bojovat na turnaj do Vimperku. Předvánoční turnajová vystoupení, ve kterých si druháci přivezli 4. příčku z Pelhřimova a třeťáci ukořistili stříbro na domácím ledě, ukázala trenérům slabá místa, a tak na Šumavě bedlivě sledovali především to, nakolik se na nich podařilo zapracovat.    

Vimperský turnaj za účasti domácích týmů, Tábora, Černošic a Českého Krumlova se hrál systémem každý s každým na 2x12 minut, přičemž jednotlivé poločasy byly hodnoceny jako samostatný duel. Každá kategorie hrála svůj vlastní turnaj.
Obě táborské party prošly turnajem bez ztráty kytičky, a tak si domů k Jordánu odvezly dvě vítězné trofeje. "V podstatě nám nezbývá, než kluky pochválit,“ prohlásil vedoucí týmu Martin Tůma. „Od začátku sezony se nám podařilo udělat kus práce, která byla na ledě znát. Doufáme, že to pro nás bude vykročení pravou nohou do roku 2024 a v dalších turnajích na tento výsledek navážeme.“

Ti úplně nejmenší reprezentanti kohoutí klubové rodiny, prvňáčci a předškoláci, se vypravili za sběrem hokejových zkušeností do Českých Budějovic, kde změřili síly s pěti mužstvy z Českých Budějovic a Plzně. Táborští benjamínci prokázali velké zlepšení ve všech herních dovednostech a díky své bojovnosti a velkému úsilí skončili pátí, tedy před jedním z favorizovaných soupeřů.

Prohlédněte si přiloženou fotogalerii.

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality