Domácí válečníci přichystali Slezanům první úder, v pondělí jdou do boje znovu

07.04.2024 16:38, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté se po nedělním třetím semifinálovém duelu zhluboka nadechli. Za pomoci více než tří tisícovek fanoušků dotáhli souboj s nažhaveným havířovským soupeřem k vítězství v poměru 4:1 a do pondělní čtvrté bitvy se série překlene za stavu 1:2 na zápasy.

Domácí válečníci přichystali Slezanům první úder, v pondělí jdou do boje znovu

HC Tábor - AZ Havířov

4:1 (1:1, 1:0, 2:0 )

Neděle, 7.4.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 14. Severa (Krliš, Hubata), 17. Zadražil (Hajič), 43. Hajič (Černý), 55. Duda (Hajič) - 2. Franek (Kunc, Klimša).

Rozhodčí: Hlinka, Čáp - Hradil, Kučera.   Vyloučení: 8:6 - navíc Čmiel (Havířov) 5+OK.   Využití: 1:1   Góly v oslabení: 2:0   Střely: 29:26   Diváci: 3221

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) – Plášil, Hubata, Suchánek, Gajdolín, Černý, Hajič, Říha – Zeman, Matušík, Šulek – Severa, MIlfait, Nevšímal – Huna, Zadražil, Krliš – Prášek, Zíb, Duda – Šindelář.

AZ HAVÍŘOV: Šimonů (Sachr) – Michálek, Kunc, Ševčík, Valenta, Vosátko, Ficek, Ščurek – Klimša, Karafiát, Mrva – Franek, Haas, Bednář – Křivohlávek, Spratek, Kratochvil – Antoníček, Čmiel, Apolenář – Pavlík.


Ti, co se jali strávit krásný nedělní podvečer na táborském zimním stadionu, nemuseli svého rozhodnutí ani na okamžik litovat. Třetí druholigové semifinále mezi domácími kohouty a Havířovem jim nabídlo snad všechno, co lze od kratochvíle jménem lední hokej očekávat.

V naprosto strhující atmosféře vytvořené téměř 3300 diváky se bylo od úvodních vteřin na co dívat. K nelibosti většiny příznivců v ochozech nejprve jásal pouze jeden z oblouků táborského stadionu, ve kterém rozbila svůj stan početná skupina hostujících fans. Rozbuškou jejich nadšení se stala využitá přesilová hra po vyloučení Milfaita z padesáté páté vteřiny zápasu. Byla to trefa víc než šťastná – Kuncovo nahození od modré čáry původně mířilo mimo branku, bohužel pro domácí ale výrazně změnilo směr od hrudi obránce Černého a bezmocný brankář Žajdlík jen smutně rozhodil rukama – 0:1. Další ze smolných okamžiků provázejících dosavadní průběh série ovšem Táborští nechali rychle za sebou a v následujících minutách se razantně vydali za vyrovnáním. Významně se k němu přiblížili už při své první přesilovce, kdy se po šikovném uvolnění prodral do vyložené střelecké pozice Hubata, ale trefil jen připraveného brankáře Šimonů. O tři minuty později použil stejný mustr k cestě před soupeřovu branku jiný obránce Hajič, v zakončení ovšem dopadl stejně jako jeho parťák. Aktivnější kohouti následně nedotáhli do konce několik dalších slibných příležitostí, ale nakonec se přece jen dočkali. Cestu k dorovnání skóre jim vydláždil hrubý faul Čmiela na Suchánka, za který havířovský forvard vyfasoval trest pět minut a do konce utkání. Pomyslnou rukavici zvedli táborští hráči už po osmdesáti sekundách hry, kdy od obránců AZetu dostalo hodně volnosti trio Krliš – Milfait – Severa a posledně jmenovaný zaskočil Šimonů přesně mířenou střelou z poměrně velkého úhlu na vzdálenější tyč – 1:1. Zbytek oslabení už Havířovští přestáli bez úhony a nerozhodný stav se prolnul do prostřední periody.

Prostřední dějství začalo novým táborským náporem a skvělí diváci se díky tomu brzy dostali do varu. Touha domácích hokejistů zúročit viditelnou herní nadvládu ovšem byla přílišná, a právě to je několikrát dostalo do nesnází. Mezi 24. a 25. minutou čelil brankář Žajdlík soupeřovým přečíslením tři na jednoho, resp. dva na jednoho, v obou případech však své souboje se zakončujícími hráči soupeře vyhrál. V následujících minutách zbrzdily kohouty v dalším ofenzivním rozmachu hned čtyři naprosto zbytečné prohřešky proti pravidlům. Na vývoj střetnutí to mohlo mít klíčový vliv, protože právě hra v početní převaze byla v předchozím duelu parádní havířovskou disciplínou. Táborští čelili soupeřovu obklíčení s ohromným úsilím    a obětavostí a hostující eskadru dokázali udržet na uzdě. V úvodu 36. minuty navíc Žajdlík a spol. povolal na pomoc štěstí, to když zakončení Spratka z vyložené pozice skončilo na horní tyči domácí klece. A když pak celek ze Slezska pohrdl i čtrnáctivteřinovou početní výhodou pěti proti třem, přišel trest. Poté, co hosté ztratili ve středním pásmu kontrolu nad pukem, vybídl Hajič k úniku Zadražila, a ten neomylným zakončením nad lapačku poslal v oslabení svůj tým poprvé v celé sérii do vedení – 2:1. Zbylé čtyři minuty utkání už do kroniky střetnutí nic zásadního nezapsaly. Výjimkou se stalo pouze vyloučení havířovského obránce Kunce za faul na Krliše, už po čtrnácti sekundách ovšem domácí přesilovku přerušila siréna oznamující konec druhé části.

Závěrečnou dvacetiminutovku zvládli táborští hokejisté výtečně. Zbytek své početní výhody sice nevyužili, o to více radosti však nasměroval do ochozů začátek 43. minuty: obránce Hajič vnikl s pukem na holi do útočného pásma, z hranice pravého kruhu a pohotovou střelou k pravé tyči havířovské branky zastihl jejího strážce v nedbalkách – 3:1. Nabyté dvoubrankové manko mělo hosty poprvé v sérii donutit k bezpodmínečné ofenzívě, ta se však nedostavila. Domácí hráči se v neděli večer rozehráli k nadšenému výkonu a stále více dávali soupeři i divákům najevo, že po šedesáti minutách tentokrát zvednou ruce nad hlavy právě oni. V první desetiminutovce třetí části navíc mohli několikrát své vedení navýšit. V polovině 48. minuty nezužitkoval svou velkou šanci Milfait a následně kohouti nezúročili ani slibně se rozvíjející přesilovku. Před týmem AZetu se otevřela příležitost k zdramatizování zápasu díky dalším dvěma vyloučením na domácí straně (Plášil, Hubata), ale Táborští byli proti. V čase 54:17 si havířovští trenéři vzali oddechový čas a po něm vyslali místo Šimonů na led šestého hráče do pole. Nevyplatilo se jim to. Při hře čtyř proti šesti zastavil hosty na modré Hajič, puku se zmocnil Duda a svůj kvalitní výkon v utkání korunoval neomylnou trefou do soupeřovy opuštěné klece – 4:1. Na tomto výsledku už nemohla pranic změnit ani závěrečná šarvátka v útočném pásmu kohoutů.      

RICHARD LOBO, trenér A-týmu HC Tábor:

„Zopakovali jsme dobrý výkon z předchozích utkání, ale tentokrát nám tam napadaly i nějaké góly. Soupeř se drží ve hře stále toho samého a my jsme dnes byli schopní toho využít. Na co jsme se připravovali, to jsme na ledě i splnili. Po nešťastně inkasovaném gólu bylo důležité, abychom zůstali trpěliví a věřili tomu, co chceme hrát. Dali jsme dva góly v oslabení, až na tu zmíněnou první jsme ubránili havířovské přesilovky a sami v přesilové hře gól dali. To je rozhodně pozitivní. Teď je důležité dobře se vyspat, zregenerovat a zítra udělat znovu všechno pro to, abychom jeli
do Havířova za stavu 2:2.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality