Deváťáci zbrojí na svou druhou sezonu v extralize. Jak se odvíjí jejich příprava?

05.06.2024 14:58, autor: Pavel Šácha

O úspěch jedné z klíčových misí uplynulé hokejové sezony se postarali hráči 9. třídy HC Tábor. Velmi trnitou a nesnadnou cestou dokráčeli k oslavám uchování extraligové příslušnosti. Nemuseli tak s úlevou spoléhat na pozdější rozhodnutí o rozšíření soutěže. V současné době už se nejstarší žákovský celek kohoutů prodírá náročnou přípravou k branám nadcházejícího extraligového ročníku.

Deváťáci zbrojí na svou druhou sezonu v extralize. Jak se odvíjí jejich příprava?


Premiérový ročník v elitní společnosti dovedli táborští deváťáci k vytouženému úspěchu, aniž by museli vzývat pozdější rozhodnutí o rozšíření počtu účastníků extraligy a vymazání slovíčka sestup z původního systému. „Od začátku jsme všichni věřili, že to můžeme uhrát,“ říká trenér deváté třídy HC Tábor Rostislav Kadlec. „Nakonec se to podařilo a nechali jsme pod sebou Litvínov a Kladno. Měli jsme z toho samozřejmě obrovskou radost; zachránili jsme se sportovní cestou na ledě. K rozhodnutí, že se z extraligy sestupovat nebude, a naopak se navýší počet jejích účastníků, došlo až později. Klukům, rodičům i všem kolem týmu bychom za to chtěli s kolegou Davidem Šťastným dodatečně ještě jednou poděkovat,“ dodává kouč nejstaršího žákovského výběru.

Úspěšní „deváťáci“ nyní budou prodávat nabyté zkušenosti v dorostenecké kategorii.  Štafetu od nich převzali o rok mladší hráči z osmé třídy a v čerstvě se tvořící partě nechybí ani několik nových tváří. „K našim dvěma stávajícím brankářům jsme přivedli Vojtu Mertla z Jindřichova Hradce. Po dohodě s Honzou Boháčem (hlavním trenérem mládeže HC Tábor – pozn. red.) jsme oslovili některé vytipované hráče z okolních klubů. Navíc jsme do letní přípravy zapojili i dva kluky ročníku 2011,“ konstatuje Rostislav Kadlec.
 Na aktuálním hráčském seznamu mladé kohoutí družiny figuruje 26 hráčů a 3 brankáři. „Chtěli bychom, aby tady v sezoně trénovalo dvacet hráčů plus gólmani. Ti další půjdou na hostování, případně se vrátí do svých mateřských klubů. Teď záleží na každém, jak se o to popere, a jestli si dokáže vybojovat místo,“ vyzývá lodivod táborských mladíků.      

Plány a úsilí nové extraligové party už v současné době samozřejmě směřují k příštímu soutěžnímu ročníku. Její tréninkový dril na suchu odstartoval už 29. dubna a potrvá do 28. června. „Trénujeme každý den ve zhruba dvouhodinových blocích, které se samozřejmě zaměřují na sílu, rychlost a vytrvalost. V úterý a ve čtvrtek máme posilovnu s Lukášem Pavlátem nebo s Martinem Maděrou (kluboví kondiční trenéři – pozn. red.). V pátek chodíme běhat na Komoru, kde se věnujeme vytrvalosti. Později doplní naši přípravu také kompenzační cvičení s Olgou Kundrátovou,“ popisuje Rostislav Kadlec aktuální program týmu.
 Právě na suchu se obvykle tvoří srdce týmu, který později v sezoně společně potáhne lano směřující k úspěchu. Výjimkou pochopitelně není ani táborská devítka. „V tomhle směru je všechno tak, jak má být. Kluci si v tomto věku ještě nějaké konkurenční prostředí moc nepřipouštějí. Naopak, pokud před ně postavíme nějakou výzvu, hrají proti sobě fotbálek nebo basket, tak si navzájem fandí a podporují se. S přístupem jsme zatím spokojeni, i když se tu a tam samozřejmě objeví nějaká ta dětská nemoc či omluvenka,“ usmívá se Rostislav Kadlec. „Pro kluky v této kategorii pochopitelně není hokej vyloženě 'pupkem světa' a záleží na každém, kolik úsilí a prostoru mu chce věnovat.“

K utužení party a okořenění přípravného cyklu posloužilo týmu i několikadenní květnové soustředění u Lipna, o kterém jsme informovali v uplynulých týdnech. „Byli jsme tam společně s dorostem. Po všech stránkách tam o nás bylo perfektně postaráno, a až na jeden deštivý den jsme měli i příznivé počasí. Splnili jsme všechno, co jsme si předsevzali. Kluci opravdu makali, táhli za jeden provaz a myslím si, že si to společně užili,“ pochvaluje si kouč.     

Jako součást finiše suché přípravy absolvují táborští mladíci v pondělí 24. června povinné svazové testy v Brně. „Zúčastní se jich osmnáct až dvacet hráčů podle výkonnosti. Poběží se patnáctistovka, kluci absolvují shyby, skok z místa, agility… Pak se to všechno vyhodnotí a výsledky nám ukážou, jak na tom kdo je,“ uzavírá Rostislav Kadlec téma první fáze přípravy na sezonu, která před tým postaví novou náročnou výzvu. „Víme, že nás zase čeká těžký úkol, ale o tom sport je. Na sezonu se samozřejmě moc těšíme!“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Adam Čížek je v Písku

    St 12.06. |

    Dvaadvacetiletý obránce Adam Čížek stráví nadcházející sezonu v barvách píseckých Králů. V uplynulém ročníku figuroval na soupisce táborského týmu, za který naskočil do 20 druholigových utkání. Dalších 16 zápasů odehrál v dresu mateřského Spartaku Soběslav v krajské lize.

  • Jakub Šedivý posílil Sokolov

    St 05.06. |

    Jednadvacetiletý odchovanec táborského hokeje Jakub Šedivý (ne)mění své působiště. Kmenový hráč Bílých Tygrů z Liberce bude formou hostování působit v prvoligovém Baníku Sokolov, nadále však zůstává i na soupisce libereckého extraligového týmu. Uplynulý ročník druhé nejvyšší soutěže strávil poctivý bek s četnými zkušenostmi z mládežnických reprezentací v barvách Kolína. Kubo, hodně štěstí v novém angažmá!          

    Více...
  • HC Tábor mezi tuzemskou špičkou

    Ne 02.06. |

    HC Tábor se zařadil do společnosti klubů, které získaly status jedné z akademií. Na pomyslné mapě ledního hokeje rozdělené do tří kategorií jich nově figuruje celkem 31. Podrobnosti přináší článek na hokej.cz.

    Více...
  • Dominik Pavlát míří do Finska

    Po 20.05. |

    Čtyřiadvacetiletý klenot táborské brankářské líhně Dominik Pavlát se chystá na své první zahraniční angažmá. Letošního finalistu extraligy s úspěšnou reprezentační zkušeností z turnajů Euro Hockey Tour zlákal do svých řad přední finský tým Ilves Tampere. Dominiku, přejeme hodně štěstí a spokojenosti v novém působišti      

      

    Více...
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

Starší aktuality