Hráči Tábora dlouho bránili dravým Orlům v rozletu, přesto se stali jejich kořistí

14.08.2020 00:52, autor: Pavel Šácha

Hokejisté táborského HC prošli ve čtvrtek mimořádně užitečnou zápasovou prověrkou na jihu Moravy. Ve znojemské aréně se setkali s vřelým přijetím, nadmíru disciplinovanými diváky, a především s velmi kvalitním soupeřem, který je vzhledem k síle svého kádru právem pasován na ústředního favorita třetí nejvyšší soutěže. Ve slibně rozehraném střetnutí prohospodařili kohouti dvoubrankový náskok a po šedesáti minutách hry gratulovali protihráčům k těsné výhře, přesto nemuseli opouštět led Orlů přehnaně sklesle.

Hráči Tábora dlouho bránili dravým Orlům v rozletu, přesto se stali jejich kořistí

Orli Znojmo - HC Tábor

3:2 (1:2, 1:0, 1:0)

Čtvrtek, 13.8.2020 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 15. Svoboda (Havlík, Čermák), 39. Matuš (Havlík), 55. Matuš (Svoboda, Sedlák) - 5. Přibyl (Prášek), 10. Macháček (Šedivý).

  Vyloučení: 3:9   Využití: 3:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:2, 3:2   Střely: 40:26   Diváci: 475

ORLI ZNOJMO: Pechek – Sedlák, Čermák, Stránský, Tejnor, Šáňa, Ficek – Havlík, Matuš, Svoboda T., Podešva, Beránek, Oščádal, Kover, Svoboda O., Molnár, Telezs

HC TÁBOR: D. Novák (M. Novák) - Pařízek, Radoš, Černý, Havelka, Dvořák, Beran, Hajič - Prášek, Zayml, Přibyl - Matiášek, Dančišin, Březina - Pecka, Šedivý, Pejchal - Řezáč, Macháček.


Táborští trenéři tentokrát poskládali zápasovou sestavu bez většiny svých nejzkušenějších hráčů (Skočovský, Havran, Seidl, Matušík, Heřman, Šulek) a dali znovu příležitost mladšímu osazenstvu šatny a testovaným hráčům. Mezi aktéry střetnutí naopak nechyběl forvard Aleš Macháček (na snímku), pro něhož se ale stal duel na jihu Moravy rozlučkou s barvami kohoutů. Střelec druhého gólu hostů se totiž rozhodl přijmout nabídku ze zahraničí a nacházející sezonu stráví v barvách francouzského Toulouse.

Domácí tým zavedl kohouty hned v úvodu do vysokého hokejového levelu a donutil je k ryze defenzivní práci. Obraz hry přeladil až začátek 5. minuty, kdy si Přibyl ve středním pásmu vyměnil puk s Práškem, prolétl mezi dvěma obránci a neomylně se trefil nad lapačku píseckého odchovance v barvách Znojma Pechka – 0:1. Tento okamžik probudil v hostující družině i ofenzivnější choutky a hrál se svižný a vyrovnaný hokej. Další krajně nepříjemný moment pro Orly vnesla do vývoje střetnutí 10. minuta hry, kdy pustili do přečíslení dvojici Šedivý – Macháček a druhý jmenovaný přetavil přihrávku svého parťáka ve druhý přesný zásah – 0:2. Ve zbytku poměrně vyrovnané první části se ukázalo, jak důležitou roli sehrají znojemské přesilovky. Na začátku 15. minuty se na trestné lavici hostů přidružil k vyloučenému Pařízkovi i Dvořák a hráči v černých dresech toho okamžitě využili ke kontaktní brance. Po bleskové kombinaci při dvojnásobné početní převaze zakončoval exbrněnský T. Svoboda v podstatě do prázdné klece – 1:2.  Závěrečné minuty zahajovací periody už se obešly bez změny skóre.

Přehlídkou gólových okamžiků se nestalo ani prostřední dějství. Mužstvo Znojma ho přitom zahájilo velmi aktivně a v úvodních deseti minutách si na hostech z Tábora vynutilo dvě vyloučení. V přesilových hrách prokazoval i Orli fantastickou úroveň, jenže ten nejdůležitější prostor našel podobně jako v první dvacetiminutovce svědomitého hlídače v brankáři D. Novákovi. Hostující celek se opravdu výrazně ofenzivně projevil až s příchodem druhé poloviny třetiny, jenže Pechek přestál bez úhony průnik obránce Havelky i následný další nápor kohoutů, a také šanci Práška po Pařízkově souhře. V závěru prostřední části se Znojemští přece jen dočkali zřejmě zasloužené vyrovnávající trefy, a znovu ve své početní výhodě. Za nešťastný zákrok vysokou holí vyfasoval táborský forvard Matiášek čtyřminutový trest a z lavice pro hříšníky už brzy smutně hleděl na to, kterak Matuš snadnou dorážkou po střele T. Svobody stanovil průběžný smír 2:2.

Vyloučení lemovala také průběh třetí periody. Na začátku 44. minuty si už poněkolikáté vysloužil potlesk diváků táborský gólman D. Novák, který zlikvidoval samostatný únik Havlíka. V následujících minutách pak zklamaně sledoval, jak jeho protějšek Pechek zastavil slibné šance Havelky s Macháčkem a bez úhony přestál i dvě slepené táborské přesilovky. V polovině 53. minuty uhájil domácí brankář svou tvrz před dvojicí dotírajících hráčů Tábora a necelou minutu poté se opět blýskl D. Novák v souboji tváří v tvář proti T. Svobodovi. Rozhodující okamžik zápasu se dostavil v čase 55:00. Ve chvíli, kdy na hostující trestné lavici pobýval obránce Dvořák, Táborští hrubě chybovali při rozehrávce ve své vlastní obranné třetině a proti třem hráčům včetně zakončujícího Matuše neměl D. Novák ani tu nejmenší šanci – 3:2. Ve zbytku zápasu sudí správně potrestali i další dva prohřešky táborských hráčů, v řadě předchozích obdobných situací na opačné straně už ale tak důslední nebyli. V závěru ještě Jihočeši sáhli ke hře bez brankáře, odměna za velmi solidní výkon v podobě vyrovnávající trefy je ale minula.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Vstup do utkání se nám příliš nepovedl, ale po chvíli jsme se dokázali srovnat a ze zlepšené hry vzešlo z toho dvoubrankové vedení. Bohužel jsme ve druhé třetině měli vysoký počet vyloučených, čímž jsme dostali soupeře do zápasu. Domácí totiž hráli své přesilovky výborně a nakonec nám v nich dali všechny tři góly. Každopádně jsme tady ale odehráli se silným soupeřem solidní a velmi přínosný zápas, který nám toho dost ukázal.“     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality