Nervydrásající hokejový thriller rozsoudila Štěstěna ve prospěch domácích Kohoutů

01.03.2017 22:01, autor: Pavel Šácha

Odešli jste ve středu večer z táborského zimního stadionu bez zdravotní újmy? Gratulujeme, máte nervy z ocele! Třetí osmifinálovou bitvu táborského týmu s Kláštercem nad Ohří proměnili její aktéři v neuvěřitelné drama. Svého rozuzlení se dočkala až sedmnáct vteřin před koncem desetiminutového prodloužení; po střele táborského obránce Ladislava Hlaveše byli nuceni podepsat bolestnou kapitulaci hosté od řeky Ohře, a Kohouti si tak v pátek povezou do Klášterce vedení 2:1 v sérii.

Nervydrásající hokejový thriller rozsoudila Štěstěna ve prospěch domácích Kohoutů

HC Tábor - Klášterec nad Ohří

2:1p (1:0, 0:0, 0:1)

Středa, 1.3.2017 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 5. Vaniš (Matušík), 70. Hlaveš (Matušík) - 55. Mála (Vrtek).

Rozhodčí: Volf - Ovsík, Žídek.   Vyloučení: 4:5   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:1   Střely: 33:32   Diváci: 1721

HC TÁBOR: Klestil - Hlaveš, Tesař, Krätzer, Pechánek, Heršálek, Černý, Blažek - Kellner, Mrkvička, Kýhos - Vaniš, Matušík, Točík - Severa, Boháč, Krátoška - Březina.

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ: Tichý - Žižka, Páleník, Hierman, Kuncl, Týr, Cestr - Zdeněk, Charousek, Strunz, Hrdlička, Vrtek, Mála, Macháček, Toušek, Šmejc, Sklenička.

 

Zdravotními problémy zkroušený táborský tým vyrukoval do utkání velmi svědomitě i rázně a úvodní minuty se odvíjely v jeho režii. Několik nebezpečných útočných výpadů zůstalo ležet ladem, ale jeden radostný okamžik z herní převahy přece jen vyhlédl. V úvodu 5. minuty našel Matušík v ideální palebné pozici Vaniše a brankář Tichý se po jeho střele natahoval marně - 1:0. V nastoleném trendu pokračovali táborští hokejisté ještě několik minut, ale s příchodem druhé poloviny úvodní části se obraz hry změnil k nepoznání. Už při vyloučení Kellnera prožívali Táborští v čele s brankářem Klestilem pořádně horké chvíle, ale trvalému náporu soupeře odolali. Také v následujících minutách bylo ale o poznání více živo před domácí brankou. Na konci 14. minuty zlikvidoval Klestil samostatný únik Mály a pozorný byl také o čtyři minuty později, kdy se po hrubici v táborské rozehrávce ocitl ve stoprocentní šanci Toušek.

 Navzdory těsnému vedení se táborskou kabinou přehnala lehká jarní bouře. Z výkonu Kohoutů vymizela přehnaná ofenzivní touha a přibyla jednoduchost. Tato změna možná paradoxně vedla k několika gólovým šancím, ve kterých se ocitli Kellner, Březina a Matušík, ale Tichý se rozchytal k výbornému výkonu. Hostující bojovníci si přesto s domácím celkem pranic nezadali a nebezpeční byli především při svých dvou přesilovkách. V té druhé už už sahali po vyrovnání, ale Jihočeši si vybrali i notný kus štěstí a nepříjemné chvíle přestáli bez úhony. Na začátku 38. minuty se před Táborskými otevřela jedinečná příležitost navýšit vedení, to když měli více než minutovou výhodu dvojnásobné početní převahy. Ta ovšem vyzněla do ztracena, a když v samém závěru předvedl hostující Tichý parádní zákrok lapačkou proti střele Březiny, zůstal v platnosti průběžný výsledek 1:0.

 Začátek poslední dvacetiminutovky si vzali pod patronát klášterečtí hokejisté a několik minut drželi táborský tým pod velkým tlakem. Přetavit ho dokázali v několik velmi nebezpečných střel, dvě velké příležitosti ale paradoxně měli i domácí, jenže Vaniš ani Boháč na Tichého nevyzráli. V 50. minutě usedl na trestnou lavici Blažek a hosté se ocitli v početní převaze, tentokrát v ní ale Klestila vážněji neohrozili. Bezprostředně po jejím konci se naopak řítil sám na Tichého Vaniš, ale klášterecký gólman si zapsal do statistik další výtečný zákrok. V 53. minutě dostalo táborské mužstvo výhodu čtvrté přesilové hry, namísto uklidňující druhé trefy však skončilo pod ledovou sprchou. Už výpad šikuly Zdeňka, který zneškodnil Klestil, měl být pro jeho hráče varováním. Nestalo se, a ještě tři vteřiny před návratem vyloučeného Cestra v táborském pásmu nejen zahřmělo, ale také uhodilo. Plachtící střelu Mály vychýlila nečekaná teč mimo dosah Klestilovy lapačky a stadion vydechl zklamáním – 1:1. V závěrečných minutách měli blíž k rozhodujícímu gólu Kohouti, ale Heršálkova střela z mezikruží ani velmi slibná šance Krätzera domácímu týmu spásu nepřinesla.

 Na řadu tak přišlo desetiminutové prodloužení hrané čtyři na čtyři a drama vrcholilo. Několik šancí na obou stranách (u domácích nejvíce zaujal nezakončený průnik Krätzera) se neujalo, aby se v závěru střetnutí ujala vlády paní Štěstěna. A evidentně se jí více zalíbilo na straně Jihočechů. V čase 67:47 jim přispěchala na pomoc, to když střela jednoho z hráčů Klášterce mrazivě zazvonila na pravou tyč Klestilovy klece. Podruhé zaúřadovala pouhých sedmnáct vteřin před koncem prodloužení a byla z toho obrovská domácí radost. Kapitán Matušík vyhrál buly na hůl obránce Hlaveše, jehož střelu od modré Tichý jen přibrzdil a zpomalený puk propadl za jeho záda – 2:1. Na táborském stadionu vytryskl mohutný gejzír nadšení znamenající jediné: domácí hokejisté si v pátek povezou k Ohři vedení 2:1 na zápasy.

Z táborské šatny

Tomáš Matušík, trenér HC Tábor: „Do utkání jsme výborně vstoupili a vedle gólu tam měli i další šance. Od druhé poloviny první třetiny jsme ale nepochopitelně začali hrát hrozně živelně, všichni útočili a soupeř se díky tomu dostal do hry a byl lepším týmem. Do druhé třetiny jsme změnili taktiku a bylo to z naší strany slušné, až na to, že jsme se dostali do dvou oslabení. V nich to docela hořelo, protože soupeř hrál přesilovky výborně, ale naštěstí jsme to ustáli. Sami jsme pak neproměnili víc než minutovou přesilovku pět na tři, což je samozřejmě velká chyba. Ve třetí části jsme měli zápas rozhodnout, protože jsme si vytvořili obrovské šance. Bohužel jsme pak po naší špatně vyřešené akci dostali hodně nešťastný gól a šlo se do prodloužení. V něm byl hokejový Pánbůh na naší straně. Hosté trefili čistou tyč, ale v závěru přišlo to, co přišlo, a my jsme za to pochopitelně hrozně šťastní.“            

       

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality