Skvostná série Tábora v derby je u konce, Písečtí doma urvali těsné vítězství

20.10.2018 22:58, autor: Pavel Šácha

Dlouhých dvanáct zápasů kralovali táborští hokejisté vzájemným střetům s píseckým sousedem. Sobotní duel jejich hegemonii přerušil a ze zisku tří bodů se po vyrovnané a urputné bitvě radovali hráči v modro-žlutých dresech.

Skvostná série Tábora v derby je u konce, Písečtí doma urvali těsné vítězství

IHC Králové Písek - HC Tábor

3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

Sobota, 20.10.2018 17:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 8. Houdek (Matějka, Koupal), 19. Polata (Sýbek, Hučko), 54. Polata (Parýzek, Hučko) - 18. Točík (Zayml, Březina), 25. Matušík (Havran, Blažek)

Rozhodčí: Hornáček - Rubáš, Tvrdík.   Vyloučení: 7:9 - navíc Havran a Blažek (oba Tábor) 10 minut OT.   Využití: 1:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 1:0, 1:1, 2:1, 2:1, 3:2   Střely: 34:30   Diváci: 460

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: Hauser (Buchta) – Parýzek, Hanus, Turek, Hora, Bílek, Houdek, Pelant – Sýbek, Hučko, Polata - Marcilis, Koupal, Matějka - J. Šuhaj, Jabůrek, V. Šuhaj.

HC TÁBOR: Novák (Dudáček) - Havran, Duben, Černý, Hajič, Dvořák, Tesař, Raiterman - Blažek, Matušík, Heřman - Březina, Zayml, Točík - Kalaš, Pechánek, Hrala.


Pro začátek střetnutí měli táborští hráči připravený smělý scénář, jakoby však omylem sáhli do jiného šuplíku. Namísto plánovaného aktivního startu do utkání darovali soupeři už v prvních šesti minutách tři přesilovky a brankář Novák se ocitl v ohni nebezpečných střel i jedovatých dorážek. Dlouhotrvající oslabení včetně třináctisekundové hry tří proti pěti hosté přestáli, ale pouhých pět sekund po návratu posledního hříšníka na led zapadla do horního rohu táborské klece střela mladíčka Houdka od modré a písecká hokejová obec vybuchla nadšením – 1:0. Od tohoto okamžiku se hrál vyrovnaný a někdy až příliš živelný hokej bez výraznějších příležitostí. Po necelých čtrnácti minutách hry to mohl změnit táborský obránce Hajič, ale zakončení do luxusně odkryté branky soupeře mu na poslední chvíli zhatila hůl dojíždějícího obránce. Gólovou pohromu od domácího celku odvrátila jen na necelé čtyři minuty. V čase 17:43 podnikli rychlý výpad do útočného pásma Zayml s Točíkem a druhý jmenovaný procedil puk za záda domácího gólmana Hausera – 1:1. Dohrát kostrbatou třetinu v rovnovážném stavu ovšem nebylo táborské družině souzeno. Necelé dvě minuty před první sirénou ukázal odvrácenou tvář svého nesporného talentu mladičký písecký šikula V. Šuhaj, hodil s sebou na led a hlavní arbitr poslal hosty znovu – tentokrát však chybně – do čtyřech. Nabídnutou příležitost bleskově využil Polata, který z poměrně složité vrátil do sítě odražený kotouč a přece jen zaslouženě zpříjemnil svému týmu odchod do kabin – 2:1.

Druhé dějství se od toho předchozího vcelku výrazně lišilo. První sérii střídání tomu nenasvědčovala, ale zhruba po dvou minutách hry Táborští přidali plyn a vynutili si herní nadvládu. Na konci 23. minuty se ocitl za zády domácích beků Blažek, na konci jeho úniku ale stála nepřesná střela a ze šance na vyrovnání sešlo. Vzápětí měl práci hostující Novák, ale Hučko na něj nevyzrál. Dvojnásob ho to muselo mrzet jen o pár desítek vteřin později. Při vyloučení píseckého kapitána Parýzka se kohouti nastěhovali před Hauserovu branku a střelu Havrana od modré dokázal tečovat mimo dosah jejího strážce Matušík – 2:2. Vyrovnávající zásah se stal pro mužstvo od Jordánu signálem k další ofenzívě vyzdobené několika gólovými šancemi. Do první z nich se paradoxně v oslabení svého týmu vřítil Točík, který ale trefil jen Hauserovu připravenou lapačku, o chvíli později pak vylekal domácího brankáře Matušík. Možná nejblíže k vedoucí trefě Tábora měl Pechánek, ale své zakončení před odkrytou brankou o desetiny sekundy uchvátal a nasměroval puk jen do ležícího Hausera. V čase 35:42 došlo k neobvyklé situaci, kdy Točík důrazným obranným zákrokem prohodil Matějku tvrzeným sklem. Písecké ledaře čekala oprava vysypaného plexi, oba celky pak odchod do kabin s tím, že se zbytek druhé části připojí k závěrečné dvacetiminutovce.

V prodlouženém posledním dějství se před táborskými hokejisty nejprve otevřela zlatá brána k vítězství, nakonec ale opouštěli kolbiště zadním vchodem a se sklopenými hlavami. V rozmezí necelých deseti minut hry si na soupeři vynutili čtyři nedovolené zákroky, a strávili tak dlouhých osm minut v početní výhodě. A výsledek? Sice trvalý, leč zcela neefektivní pobyt v písecké obranné třetině s pouhými pěti střelami na Hauserovu klec. Trest za tuto truchlivou bilanci na sebe nenechal příliš dlouho čekat. Také domácí hráči si totiž vzápětí dvakrát zahráli v početní převaze, a na rozdíl od svého soka toho dokázali využít. V čase 52:57 rozhodčí uplatnili nové pravidlo a táborskému brankáři, jenž přikryl lapačkou „malou domů“ svého spoluhráče, vyměřili dvouminutový trest za zdržování hry. O šedesát dva vteřin později nasměroval písecký Hučko kotouč do bojůvky před brankou a Polatova hůl byla ve správný čas na správném místě – 3:2. Tento okamžik nakonec zpečetil smutný táborský osud. V 56. minutě Hauser vytěsnil slibnou příležitost Heřmana a vzápětí za pomoci svých spoluhráčů přečkal bez úhony i další domácí oslabení. Samotný závěr přinesl už jen zbytečné vyloučení a následné desetiminutové tresty pro rozčilené táborské „komentátory“ Havrana a Blažka, čímž v podstatě padl i poslední zlomek nadějí na bodový zisk. Po dvanácti neúspěšných pokusech tak Písečtí po derby slavili, zatímco hosté mohli zpytovat svědomí z naprosto zbytečné porážky.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Začátek zápasu jsme soupeři v podstatě odevzdali vinou našich vyloučení. Očekávali jsme, že na nás vyrukují aktivně a my jim to tímto usnadnili. Ukázalo se to na poměru střel a vlastně i na skóre. Ve druhé části jsme od nějaké druhé minuty převzali iniciativu, vyrovnali jsme a měli jsme další vyložené šance, díky kterým jsme mohli získat zápas pod svou kontrolu. To se boužel nestalo. Jsem hrozně naštvaný na to, jak jsme naložili s přesilovkami na začátku poslední třetiny. Místo toho, abychom soupeře dostali pod tlak, tak jsme v nich měli snad jen pět střel a vůbec nic jsme si nedokázali vytvořit. To se nám samozřejmě vymstilo a soupeř nás při vyloučení za porušení nového pravidla potrestal. A nutno říct, že spravedlivě.“

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality