Táborská fantazie u Labe! Bojovníci z jihu dobyli led vedoucího Kolína

04.01.2020 23:45, autor: Pavel Šácha

První mistrovský krok do novoročních bojů zvládli druholigoví táborští hokejisté fantasticky. Po urputné a dramatické bitvě na ledě vedoucího Kolína oslavili nesmírně cenné vítězství 3:2, o kterém rozhodly dvě branky obránců Kamila Černého a Dominika Havelky v závěrečné části hry. Naprosto vyrovnaný souboj s radostným koncem svedli s domácími kozly také neúnavně povzbuzující táborští fandové.

Táborská fantazie u Labe! Bojovníci z jihu dobyli led vedoucího Kolína

SC Kolín - HC Tábor

2:3 (2:1, 0:0, 0:2)

Sobota, 4.1.2020 17:07 - Muži

 

Branky a nahrávky: 4. Pýcha (Březina, Kozák), 10. Stehlík (Jankovský) - 7. Matušík (Černý), 45. Černý (Matušík, Zayml), 59. Havelka (Seidl).

Rozhodčí: Zavřel - Ketner, Marek.   Vyloučení: 3:5   Využití: 1:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3   Střely: 35:26   Diváci: 1076

SC KOLÍN: Sejpal (Hermann) – Březina, Pýcha, Hanzl, Jelínek, Barták, Havelka, Sladký, Nutil – Semirád, Šafránek, Malý, Jankovský, Zumr, Stehlík, Procházka, Martínek, Němec, Netušil, Kozák, Kysela.

HC TÁBOR: Šorf (M. Novák) - Černý, Havelka, Havran, Dvořák (27. Pechánek), Skočovský, Radoš - Šulek, Bárta, Březina - Seidl, Matušík, Heřman - Prášek, Zayml, Řepík - Kadilák.

Na kolínském ledě se hrál velmi hbitý a náročný hokej, a více než tisícovka diváků byla od úvodních minut ve varu. Představy o ideálním vstupu do zápasu proměnili jako první v realitu hráči Kolína. V úvodu 4. minuty se kohouti sami uvěznili v obranném pásmu, domácí vyvinuli velký tlak a rána obránce Pýchy k pravé tyči poslala favorita zápasu do vedení – 1:0. O tři minuty později vytryskla velká radost za brankou kolínského Sejpala, kde se usídlil početný a pořádně hlasitý houf táborských fanoušků. Ještě na obranné modré čáře předal Černý puk do jízdy Matušíkovi, a pak už s dalšími aktéry zápasu a diváky pouze obdivně sledoval parádní individuální průnik táborského útočníka s neomylnou koncovkou mezi Sejpalovy betony – 1:1. Autor gólu mohl v tu chvíli litovat snad jen toho, že druhá liga nemá svou Zlatou helmu… Tři minuty poté ovšem prožil Matušík smutnější chvilky, to když usedl na trestnou lavici a sledoval početní převahu Kolína. V ní sice jako první zahrozili táborští Řepík se Skočovským, následně se ale hra přesunula na druhou stranu a střela kanonýra Stehlíka z hranice kruhu prolétla klubkem hráčů před gólmanem Šorfem až do branky – 2:1. Ve 13. minutě nedosáhl táborský gólman na dělovku jednoho z domácích hráčů a Kolínští se dožadovali gólu, ale sudí puk v brance neviděli, a protože se nerozsvítilo ani červené světlo za brankou, po dlouhých diskuzích setrval v platnosti nerozhodný stav 1:1. V 16. minutě s ním mohl zahýbat táborský Kadilák, ale ze slibné střelecké pozice mezi kruhy zamířil nad branku.

Prvních deset minut hry ve druhé části zůstalo předchozí periodě hodně dlužno. Oba celky si v nich vyměnily po jedné nevyužité přesilovce a s výjimkou jedné domácí tutovky, kterou zlikvidoval Šorf, se nic závratného neudálo. S příchodem druhé poloviny střetnutí se táborští hokejisté nadechli k velkému náporu, ale několik slepených šancí v podání první i druhé formace kohoutů skončilo ve výstroji pozorného Sejpala. Jihočeši hráli i nadále podle ofenzivnějších not a nenechali kolínskou defenzívou ani na okamžik vydechnout, ale na druhé straně několikrát otevřeli domácím cestu k nebezpečným brejkům, při kterých se musel zaskvět Šorf. Ten nejnebezpečnější ze 35. minuty při situaci čtyři na jednoho pokazili hráči od Labe sami. Na konci 37. minuty postupoval Prášek sám na Sejpala, ale branku minul. O chvíli později se tváří v tvář kolínskému brankáři ocitl Zayml, ale na strážce domácí klece si nepřišel. V samém závěru vyfasoval Šulek za nepřiměřený zákrok v rohu hřiště trest 2+10 minut, zatímco následné ostré oplácení vyneslo kolínskému Šafránkovi jen dvě minuty, které navíc vyfasoval i táborský Bárta.

Závěrečnou dvacetiminutovku tak rozehrál domácí lídr tabulky v početní převaze. Paradoxně nejvýraznější příležitost si v ní ale vytvořil Řepík, bohužel pro hosty bez gólového vyjádření. Podstatně více radosti zaplavilo táborskou střídačku ve 45. minutě, kdy se při vyloučení Jankovského dostal ke střele Černý, a ta doputovala přes klubko hráčů až za brankovou čáru – 2:2. Od té doby se hrála urputná partie, ve které sice měli Středočeši střelecky výrazně navrch, ale naráželi na obětavě hrající táborské mužstvo v čele s výtečným brankářem Šorfem. Ten nedostal puk pod svou kontrolu pouze při střele Stehlíka z úvodu 55. minuty, ale zastoupila ho tyč. Devadesát osm vteřin před třetí sirénou se Táborským dostalo sladké odměny za odmakaný a kvalitní duel, to když svižná střela Havelka z levého kruhu s přispěním lehké teče domácího hráče vyčistila pravý horní růžek Sejpalovy klece - 2:3. V závěrečných desítkách vteřin se hosté dostali pod obrovský tlak silné kolínské šestice a před jejich brankou několikrát pořádně hřmělo, i s přispěním potřebného štěstí ovšem situaci zvládli a po utkání se na kolínském ledě triumfálně projela oslavná táborská lodička.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Odehráli jsme v Kolíně podobný zápas jako poprvé, tentokrát se v něm ale štěstí přiklonilo na naši stranu. Důležité bylo, že jsme dokázali se silným soupeřem držet krok a výsledkově jsme byli neustále na dostřel. Z naší strany to byl bojovný a kvalitní výkon, takže jsme kluky po druhé třetině nabádali k tomu, aby z něj neslevili a byli trpěliví. To, že jsme neustále chtěli hrát a věřili jsme, nás nakonec dovedlo k vyrovnání a později i k tomu šťastnému závěru. Vyzdvihnout si zaslouží Dominik Šorf v brance. Hlavně za stavu 2:1 tam měl dva těžké zákroky a podržel nás i při závěrečném tlaku soupeře. Celé mužstvo musím pochválit za odmakaný a velmi dobře odehraný zápas. Díky samozřejmě patří i fanouškům, kteří byli v Kolíně hodně slyšet.“   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality