Tomáš Matušík: První cíl můžeme škrtnout, to už zvládneme. A budeme se prát dál...

14.02.2022 23:47, autor: Pavel Šácha

Extraligový dorostenecký tým Tábora už dělí jen miniaturní a v podstatě formální krůček od odvrácení bezprostřední sestupové hrozby. V nedělním podvečerním střetnutí na domácím ledě rozdrtil brněnskou Techniku 7:0, a jen sled zcela nepravděpodobných událostí by ho mohla ponořit do vroucího sestupového kotle.

Tomáš Matušík: První cíl můžeme škrtnout, to už zvládneme. A budeme se prát dál...


Kohouti se tak nyní mohou zaměřit na další fázi záchranářské mise a pokusit se uniknout i z dalšího nemilosrdného síta extraligového systému. K tomu, aby se jim to podařilo, je může dovést posun ze 4. na 3. příčku ve skupině, a zároveň vyšší počet nastřádaných bodů oproti alespoň jednomu třetímu týmu ze dvou sousedních skupin. V horším případě si střihnou sezonní prodlouženou v podobě účasti ve skupině o 21. – 24. místo. Její dva nejlepší týmy se zachrání, třetí a čtvrtý celek půjdou do baráže s vítězi ligy dorostu. Existuje ale ještě jedna pozoruhodná varianta: „za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, a možná ještě dál…,“ jak by řekl legendární Rákosníček, nesměle bliká i maličký plamínek naděje na obsazení druhé příčky a pohádkový posun do extraligového play-off.

 O uplynulém složitém období, úspěšném víkendu i plánech pro další mistrovské boje jsme hovořili s trenérem dorostenecké družiny HC Tábor TOMÁŠEM MATUŠÍKEM.

V současné době procházíte mimořádně hustým programem zápasů, který zapříčinilo nepříjemné období plné odkladů a vyplněné pouze tréninky. Jak náročné to pro vás bylo?
 Bylo to hrozně těžké. Třikrát už jsme se připravovali na zápas, a pak se dozvěděli, že se hrát nebude. Skoro pět týdnů jsme jenom trénovali, a musím říct, že už to pro ty kluky bylo fakt na hlavu. A všichni kolem nás hráli… Snažili jsme se alespoň poměrně dost trénovat a vkládat do toho i taková modelová utkání, třeba i v dresech a s rozcvičkami, ale ať to uděláte, jak to uděláte, zápasové tempo tím prostě nechytnete. Do té víc než měsíční pauzy jsme navíc bohužel vstupovali s velmi slušnou herní formou; konec roku i začátek toho nového jsme měli výborný, a najednou jsme nehráli. Měl jsem strach, co to s tím týmem udělá. I na tréninku bylo vidět, jak to chřadne, což jsme ale těm klukům ani nemohli vyčítat. Naštěstí to pak zase nějak začalo.

Prozatím jste si stihli v kalendáři odškrtnout pět utkání. Teď o víkendu jste hráli dva důležité domácí duely ve dvou dnech a oba zvládli. Jaké pro ně máte hodnocení?
 Před víkendem jsme hráli tři zápasy, a přestože jsme v nich bodovali, nebyly úplně dobré. Přišlo to, čeho jsem se bál. Bylo vidět, že jsme vypadli z rytmu a v naší hře se přestaly objevovat věci, které už jsme předtím měli v podstatě nadrilované a fungovaly nám. I sami kluci z toho byli přepadlí, protože samozřejmě taky chtěli hrát dobře.

Zmiňované víkendové souboje pro vás ale dopadly výtečně…
 Máme z nich samozřejmě radost. Je pravda, že ani ten sobotní zápas s Kobrou, který jsme vyhráli 4:1, nebyl zdaleka optimální. Viděli jsme v něm hodně vůle a bruslení, to ano, ale hokeje v tom moc nebylo. Na druhé straně je třeba říct, že soupeř v podstatě jen vyhazoval puky, a to je pak vždycky těžké. Poměr střel byl nakonec 59:12. Měli jsme dát určitě víc branek, ale na druhé straně jsme Kobru do ničeho nepustili a její jediný gól byl víceméně náhodný.

V nedělním střetnutí s Technikou už jste ale měl ke spokojenosti blíže, viďte?
 Máte pravdu, bylo to výrazně lepší. Stejně jako v sobotu jsme na začátku do soupeře vlítli, ale i v dalším průběhu už se na to dalo koukat. Hráli jsme slušně přesilovky, bylo tam rozjetí útoku… Už to zase nějak vypadalo. Dobré je, že jsme i po sobotě vydrželi celý zápas bruslit a nakonec jsme vyhráli 7:0, což jsme nečekali. Doufám, že začínáme ten herní rytmus znovu chytat.

Díky víkendovým úspěchům už jste se v podstatě zbavili přímé sestupové hrozby. Nyní chystáte útok na třetí místo Havlíčkova Brodu, ale beznadějně vzdálené nejsou ani druhé České Budějovice. Koukáte i po těchto metách?
 V šatně jsem kluky po nedělním zápase pochválil za parádní víkend. První cíl si můžeme odškrtnout, to už zvládneme. No a teď je před námi nějaká meta, která je hodně složitá, ale ne úplně nemožná. Díváme se samozřejmě i na Šumperk (třetí tým skupiny Východ, se kterým mohou Táborští na dálku bojovat o záchranu na základě bodového zisku – pozn. aut.). Teď hrajeme zápasy s Pardubicemi a s Motorem, a kdybychom v nich dokázali bodovat, tak to dostane trochu jiný rozměr a můžeme se opravdu poohlížet nahoru. Ten nadcházející týden to rozhodne. Víme, že s oběma soupeři můžeme hrát, už jsme je v sezoně porazili. Budeme se prostě dál prát a uvidíme, jak to nakonec dopadne.    

 

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Oliver Šatný v dresu Motoru

    St 11.09. |

    Ve čtvrtečním přípravném utkání mezi Motorem České Budějovice a Škodou Plzeň bude plnit roli dvojky domácího extraligového týmu táborský brankář Oliver Šatný. Zápas se hraje od 17.30 hodin na zimním stadionu v Soběslavi, kde mladý gólman vyrůstal.  

  • Nové cesty bývalých kohoutů

    Út 10.09. |

    V minulých týdnech byly odtajněny osudy několika hráčů, kteří v minulém druholigovém ročníku oblékali dres HC Tábor. Třiatřicetiletý obránce Miloslav Jáchym si ve středu odbyl premiéru v barvách BK Havlíčkův Brod. O tři roky starší univerzální bojovník Petr Zíb vsadil na trenérskou dráhu v nynějším bydlišti v Praze a na Kobře povede žákovské výběry 7. a 5. třídy. Své obrovské hráčské zkušenosti se chystá promítnout do trenérské branže Rudolf Huna. Čtyřiačtyřicetiletý veleúspěšný slovenský internacionál zvažoval i pokračování hráčské kariéry, přednedávnem ho však v jeho domovině představil jako nového hlavního kouče třetiligový Dolný Kubín. Přejeme jim hodně úspěchů na všech frontách!

  • Hokej.cz o druhé ledové ploše v Táboře

    Po 19.08. |

    Výstavbě druhé ledové plochy v Táboře, která by mohla začít už v říjnu, se věnoval i web Hokej.cz. V článku shrnul základní informace týkající se tohoto tématu.   

    Více...
  • A-tým je znovu pohromadě

    Po 29.07. |

    Druholigoví hokejisté Tábora se v pondělí sešli k první tréninkové jednotce po třítýdenním prázdninovém odpočinku. První tři dny tohoto týdne se ještě budou připravovat na suchu, ve čtvrtek 1. srpna je čeká první trénink na ledě, a to v azylu milevského zimního stadionu. Tamtéž se vydají i v pátek, od pondělí 5. srpna budou brázdit kluziště soběslavského zimního stadionu. 

  • Jiří Novotný o spolupráci s Táborem

    Ne 21.07. |

    Sportovní manažer českobudějovického Motoru Jiří Novotný se v rozhovoru pro web www.hokej.cz rozpovídal o možné spolupráci s Táborem a zájmu jihočeského extraligisty o posun kohoutů do druhé nejvyšší soutěže.  

    Více...
Starší aktuality