Trenér ml. dorostu René Skalický: Pro vítězství uděláme maximum, taková šance se neodmítá

21.11.2015 02:43, autor: Pavel Šácha

Výkladní skříní každého hokejového klubu bývá A-tým. V případě táborského HC se za druholigovou mužskou výlohou skví jako nádherný zářivý diamant mladší dorostenecký výběr.

Trenér ml. dorostu René Skalický: Pro vítězství uděláme maximum, taková šance se neodmítá

Mladší dorostenci po letním přípravném utkání s Tampou Bay. Foto: Tomáš Danko 

Mužstvo kolem trenérů Reného Skalického a Milana Dančišina rozehrálo letošní ligovou sezonu ve velkém stylu. V době, kdy už se její program přehoupl do druhé poloviny základní části sídlí na čele své skupiny Střed s luxusním devítibodovým náskokem před nejbližším pronásledovatelem z Mladé Boleslavi. Všech třináct zápasů táborští mladíci vyhráli, přičemž jedinou miniaturní újmu jim způsobila ztráta bodu právě v zápase s druhým mladoboleslavským B-týmem. „Je vidět, že mužstvo má na to, aby ligu vyhrálo, a tím si řeklo o přímý postup do extraligy, nechal se slyšet v následujícím rozhovoru René Skalický, trenér úspěšných mladších dorostenců HC Tábor.    

Očekával jste tak skvělý vstup do sezony, anebo je to pro vás překvapení?
„Pravdou je, že jsme si dali před sezonou za cíl hrát do třetího místa. V přípravě jsme ale porazili extraligový Havlíčkův Brod a dvakrát i Písek, a to už nám něco napovídalo, že by to letos mohlo být velice dobré. Hned v prvním mistrovském utkání nám předvedená hra a síla mužstva ukázaly, že bychom se o to první místo v tabulce mohli skutečně rvát. Základy k tomuto prozatímnímu úspěchu jsme ale položili už v minulé sezóně, kdy jsme budovali zcela nové mladé mužstvo; za velké podpory vedení HC Tábor, které netlačilo na naše výsledky,  jsme trpělivě učili mladé hráče systému, řádu a pokoře ke hře a k soupeři. To se nám letos mnohonásobně vyplácí a na pevných základech jsme postavili opravdu silný tým.“

V čem spatřujete hlavní devízy současného týmu?
 „Je toho víc. V létě se nám podařilo dát dohromady kádr pětatřiceti hráčů. Přišli noví mladí kluci ze Soběslavi a z Milevska, a třeba i zkušený Šimon Masopust z Českých Budějovic. V týmu máme dokonce dvě reprezentantky České republiky do patnácti let a převzali jsme kompletní ročník táborských starších žáků 2001, kdy ani jeden hráč neskončil s činností. To je při přechodu do dorostu rarita. Vytvořili jsme tak i B-tým hrající pod patronací Soběslavi krajskou ligu dorostu.  Máme tak dvě mužstva, všichni kluci každý týden hrají zápasy a bojují o místo v sestavě. Navíc se v kabině vytvořila výborná parta, hráči si fandí, povzbuzují se a v týmu je zdravá konkurence. Další velkou předností je fakt, že jsme  už v minulém roce do týmu zapojili po čtyřech starších žácích z Tábora a ze Soběslavi. A tak i přesto, že máme až na zkušeného Matěje Šafáře mladou obranu poskládanou kompletně z hráčů ročníku 2001, působí velice jistě a sebevědomě.“

Takže všechny kamínky úspěšné mozaiky zapadají do sebe…
 „Přesně tak. Důležité je navíc i to, že právě ti v minulém roce podceňovaní dorazoví hráči ročníku 2000 hrají letos úžasný hokej, a také v tréninku byli a jsou příkladem pro ty mladší. Někteří mladíci už ten dril pochopili a hrají v A-týmu, jiní na stejnou šanci stále čekají. Nesmím zapomenout ani na to, že máme čtyři gólmany, kdy ke zkušenému, ale mladému Kubovi Balounovi střídáme další tři brankáře, kteří navíc chytají i za béčko. Mladíci se dnem ode dne lepší za vydatného přispění trenéra gólmanů Vlasty Kovače. V neposlední řadě patří obrovský dík všem rodičům za podporu a pomoc při přesunech kluků na páteční tréninky a sobotní zápasy B-mužstva do Soběslavi.“

Existují navzdory současnému umístění nějaká negativa v dosavadním účinkování mužstva?
 „Jediným problémem je asi to, že máme v jedné kabině pro čtyřiadvacet hráčů mužstvo pohromadě, a vložením dalších skříněk se tam mačká třicet pět hráčů. Navíc je dost složité dělat trénink pro šest pětek tak,  aby ti horší nebrzdili ty lepší, kluci byli stále v zápřahu a měli optimální čas na odpočinek. Jak ale vidíte na umístění, zatím to zvládáme… (úsměv)

Proměnilo vaše současné umístění plány, se kterými půjdete do další fáze soutěže?   
 „Ano, jednoznačně. My trenéři i rodiče teď vidíme, že má tohle mužstvo na to, aby ligu vyhrálo, a tím si řeklo o přímý  postup do extraligy mladšího dorostu. Dál už by bylo na vedení HC Tábor, jak případnou šanci hrát v Táboře extraligu vyhodnotí z hlediska koncepce a finančního zajištění. My ale uděláme pro vítězství ve skupině maximum, protože taková šance se podle mého názoru neodmítá. Musíme být ale nadále trpěliví a pokorní ke hře i k tréninku. Dobrou zprávou je i fakt, že už i široká hokejová veřejnost vnímá naše postavení v tabulce pozitivně, a již probíhají velice pozitivní zákulisní telefonáty o případných posilách pro extraligu na příští rok. Prostě hokej v Táboře má i díky A-týmu mužů velmi dobrý zvuk. My ale nejdřív musíme svou skupinu vyhrát, a to je teď náš jednoznačný cíl.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Oliver Šatný v dresu Motoru

    St 11.09. |

    Ve čtvrtečním přípravném utkání mezi Motorem České Budějovice a Škodou Plzeň bude plnit roli dvojky domácího extraligového týmu táborský brankář Oliver Šatný. Zápas se hraje od 17.30 hodin na zimním stadionu v Soběslavi, kde mladý gólman vyrůstal.  

  • Nové cesty bývalých kohoutů

    Út 10.09. |

    V minulých týdnech byly odtajněny osudy několika hráčů, kteří v minulém druholigovém ročníku oblékali dres HC Tábor. Třiatřicetiletý obránce Miloslav Jáchym si ve středu odbyl premiéru v barvách BK Havlíčkův Brod. O tři roky starší univerzální bojovník Petr Zíb vsadil na trenérskou dráhu v nynějším bydlišti v Praze a na Kobře povede žákovské výběry 7. a 5. třídy. Své obrovské hráčské zkušenosti se chystá promítnout do trenérské branže Rudolf Huna. Čtyřiačtyřicetiletý veleúspěšný slovenský internacionál zvažoval i pokračování hráčské kariéry, přednedávnem ho však v jeho domovině představil jako nového hlavního kouče třetiligový Dolný Kubín. Přejeme jim hodně úspěchů na všech frontách!

  • Hokej.cz o druhé ledové ploše v Táboře

    Po 19.08. |

    Výstavbě druhé ledové plochy v Táboře, která by mohla začít už v říjnu, se věnoval i web Hokej.cz. V článku shrnul základní informace týkající se tohoto tématu.   

    Více...
  • A-tým je znovu pohromadě

    Po 29.07. |

    Druholigoví hokejisté Tábora se v pondělí sešli k první tréninkové jednotce po třítýdenním prázdninovém odpočinku. První tři dny tohoto týdne se ještě budou připravovat na suchu, ve čtvrtek 1. srpna je čeká první trénink na ledě, a to v azylu milevského zimního stadionu. Tamtéž se vydají i v pátek, od pondělí 5. srpna budou brázdit kluziště soběslavského zimního stadionu. 

  • Jiří Novotný o spolupráci s Táborem

    Ne 21.07. |

    Sportovní manažer českobudějovického Motoru Jiří Novotný se v rozhovoru pro web www.hokej.cz rozpovídal o možné spolupráci s Táborem a zájmu jihočeského extraligisty o posun kohoutů do druhé nejvyšší soutěže.  

    Více...
Starší aktuality