Uděláme všechno pro záchranu, slíbil kouč extraligového dorostu Tomáš Matušík

31.07.2021 11:54, autor: Pavel Šácha

Prvním klubovým výběrem, který se v létě objevil na nové ledové ploše táborského stadionu, byli extraligoví dorostenci. Po víceméně zahřívacím týdnu nyní nastoupí tradičně tvrdý dril z dílny kouče Tomáše Matušíka, do kterého se postupně prolne seriál přípravných zápasů. Do mistrovských bojů vstoupí mužstvo od Jordánu ve čtvrtek 9. září, a to domácím střetnutím s pardubickým Dynamem. Tím odstartuje mimořádně náročná soutěž, na jejímž konci může sestoupit až osm mužstev.

Uděláme všechno pro záchranu, slíbil kouč extraligového dorostu Tomáš Matušík


Vstup na led byl pro svěřence trenérského triumvirátu Tomáš Matušík – René Skalický – Petr Bačo jako koupel v živé vodě. „Chlapci byli hrozně natěšení. Říkal jsem jim, že aby si to nejdříve osahali, ale létali tam jako čamrdy,“ prohlásil pobaveně hlavní kouč extraligového výběru HC Tábor Tomáš Matušík.

Selekce kádru ještě před ledem  

Ještě před zahájením druhé fáze přípravy ovšem čekala na trenéry ta nejméně příjemná část jejich práce. V přípravě na suchu čítal kádr na čtyři desítky hráčů, a bylo proto nezbytné provést poměrně výraznou selekci. „To je na trenéřině ta nejhorší věc,“ přiznal šéf dorostenecké střídačky. „Ve čtyřiceti jsme na led jít nemohli. Máme v šatně sedmadvacet míst, z toho tři z nich pro brankáře. Kádr čtyřiadvaceti hráčů je pro sezonu naprosto dostačující. Proto jsme museli to základní zúžení udělat hned. Bylo to složité, protože jsme samozřejmě ty hráče nemohli vidět na ledě. Museli jsme čerpat poznatky od jejich bývalých trenérů a sledovat, jak reagují v přípravě a podobně. Ztížené jsme to měli v tom, že ti kluci byli v přípravě výborní úplně všichni,“ osvětlil zákulisí zúžení soupisky Tomáš Matušík. „Ani o tom nechci mluvit, už jsem se to snažil vytěsnit z hlavy, ale bylo to pro mě fakt nepříjemné,“ dodal s tím, že v srpnu sáhne ještě k další, tentokrát ale už jen kosmetické úpravě a tým opustí dva nebo tři hokejisté.

Jak dál v přípravě? 

Stejně jako v předešlých sezonách došlo vzhledem k věkovým hranicím k obvyklé obměně a mužstvo bude hledat své nové lídry. „Doufejme, že to od těch kluků, kteří byli dorazoví, převezmou zase jiní kluci. Cícha, Seidl, Šindelář, Kofroň, Sabiniok, v bráně Tesař… Ale samozřejmě věříme všem hráčům, které tu máme,“ uvedl Tomáš Matušík. Se složením kádru je spokojený. „Vždycky může být samozřejmě lepší, ale i horší. Máme tady extraligu hlavně pro kluky z Tábora a s těmi pracujeme. Hlásili se nám samozřejmě další hráči, ale prioritou je, aby tady byla výrazná převaha domácích kluků,“ zdůraznil.

V nadcházejících dvou týdnech sevře táborské dorostence mimořádně náročný a intenzivní dril se dvěma tréninky na ledě a dvěma jednotkami na suchu v každém všedním dni. Už v úterý navíc zapadne do scénáře přípravy první přípravný duel: kohouti vyzvou od 16 hodin na domácím ledě soupeře z Kladna. Celkem si trenéři zapsali do svého harmonogramu jedenáct zápasových prověrek včetně tradičních turnajových účastí v Přerově a v Jihlavě. „Ten počet utkání je dostatečný,“ říká hlavní trenér týmu.

Cíl je daný, provázejí ho ale i sny 

Nejbližší extraligový ročník zavede jeho účastníky na extrémně trnitou pouť s nemilosrdným systémem. V cíli táborské cesty by měl svítit zářivý nápis „záchrana extraligy“. To je přání, a zároveň cíl všech členů kohoutí party. „Ten systém je brutální, ale spravedlivý. My uděláme všechno pro to, aby se tady extraliga hrála i příští rok. To je prvořadé, i když samozřejmě máme v hlavě nějaké svoje sny,“ dodal s úsměvem Tomáš Matušík.

Na závěr Táborští pootevřeli dveře k arzenálu, který budou chtít v extraligových bitvách využívat. „Když se rozhlédnete po šatně, těžko budeme někoho přetlačovat silou. Chceme hrát aktivní hokej s dobrým pohybem, být obětaví a samozřejmě dodržovat nastavený systém, hlavně v obranné fázi,“ prozradil Tomáš Matušík.

Plán přípravných utkání dorostu

3. srpna: Tábor – Kladno (16).
7. – 8. srpna: turnaj v Přerově (soupeři Přerov Poruba, České Budějovice, Hvězda Praha).
21. – 22. srpna: turnaj v Jihlavě.
24. srpna: Tábor – Třemošná (16).
27. srpna: Třemošná – Tábor.

 

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Na pomoc po povodních jde z výtěžku 40 000 Kč

    Út 24.09. |

    Sobotní druholigové střetnutí mezi táborským týmem a Baníkem Příbram doprovázela charitativní akce na pomoc lidem postiženým povodněmi. Klub HC Tábor se pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby rozhodl věnovat k výše uvedenému účelu část výtěžku ze vstupného. Z tohoto počinu nakonec vzešla částka 40 000 Kč. Už před utkáním se navíc k táborskému klubu připojila i společnost Silon Sezimovo Ústí, díky čemuž se celková částka ještě znásobí. O tom, kam tyto finanční prostředky poputují, společně rozhodnou klub HC Tábor s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou.             

  • Oliver Šatný v dresu Motoru

    St 11.09. |

    Ve čtvrtečním přípravném utkání mezi Motorem České Budějovice a Škodou Plzeň bude plnit roli dvojky domácího extraligového týmu táborský brankář Oliver Šatný. Zápas se hraje od 17.30 hodin na zimním stadionu v Soběslavi, kde mladý gólman vyrůstal.  

  • Nové cesty bývalých kohoutů

    Út 10.09. |

    V minulých týdnech byly odtajněny osudy několika hráčů, kteří v minulém druholigovém ročníku oblékali dres HC Tábor. Třiatřicetiletý obránce Miloslav Jáchym si ve středu odbyl premiéru v barvách BK Havlíčkův Brod. O tři roky starší univerzální bojovník Petr Zíb vsadil na trenérskou dráhu v nynějším bydlišti v Praze a na Kobře povede žákovské výběry 7. a 5. třídy. Své obrovské hráčské zkušenosti se chystá promítnout do trenérské branže Rudolf Huna. Čtyřiačtyřicetiletý veleúspěšný slovenský internacionál zvažoval i pokračování hráčské kariéry, přednedávnem ho však v jeho domovině představil jako nového hlavního kouče třetiligový Dolný Kubín. Přejeme jim hodně úspěchů na všech frontách!

  • Hokej.cz o druhé ledové ploše v Táboře

    Po 19.08. |

    Výstavbě druhé ledové plochy v Táboře, která by mohla začít už v říjnu, se věnoval i web Hokej.cz. V článku shrnul základní informace týkající se tohoto tématu.   

    Více...
  • A-tým je znovu pohromadě

    Po 29.07. |

    Druholigoví hokejisté Tábora se v pondělí sešli k první tréninkové jednotce po třítýdenním prázdninovém odpočinku. První tři dny tohoto týdne se ještě budou připravovat na suchu, ve čtvrtek 1. srpna je čeká první trénink na ledě, a to v azylu milevského zimního stadionu. Tamtéž se vydají i v pátek, od pondělí 5. srpna budou brázdit kluziště soběslavského zimního stadionu. 

Starší aktuality