Táborské mužstvo jednoznačně ovládlo derby, které však tak jednoznačné nebylo

30.11.2022 17:54, autor: Pavel Šácha

Už pošestnácté v řadě se ocitla královská družina z Písku v područí táborského hokejového vojska, Ve druhé sezonní bitvě mu sice kladla poměrně ostrý odpor, do konečného výsledku derby to však neprosáklo a ve statistikách kohoutů přibylo vysoké vítězství 8:1.

Táborské mužstvo jednoznačně ovládlo derby, které však tak jednoznačné nebylo

HC Tábor - IHC Králové Písek

8:1 (2:0, 4:0, 2:1)

Středa, 30.11.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 6. Milfait (Bárta, Černý), 11. Šulek (Matušík, Vala), 27. Severa (Milfait, Suchánek), 33. Plášil (Šulek, Matušík), 36. Dančišin (Milfait, Severa), 40. Severa (Milfait, Bárta), 42. Vlček (Endál, Suchánek), 51. Vlček (Endál, Suchánek) - 46. Matiášek (Prášek, Hanus).

Rozhodčí: Jílek - Goitsch, Kučera.   Vyloučení: 5:5   Využití: 2:1   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 39:39   Diváci: 1438

HC TÁBOR: Gába (Dvořák) - Plášil, Suchánek, Kříž, Vala, Černý, Hubata, od 41. Kohout - Seidl, Matušík (41. Chocholoušek), Šulek - Endál, Vlček, Dančišin - Bárta, Milfait, Severa - Hajič, Zíb, Zayml.

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: Kříž (D. Novák) - F. Novák, Dudáček, Radoš, Dvořák, Pavlát, Hanus, Turek - Matiášek, Volf, Prášek, Březina, Koupal, Bednařík, Macháček, Brož, Novotný, Cháb, Hollar, Hrakholski.


Táborské mužstvo se od úvodních minut chopilo aktivity, ale muselo být obezřetné, protože jeho rival byl hodně nepříjemný a využíval každé možnosti k rychlému výpadu či ohrožení domácí branky. Přesto bylo dvoubrankové vedení kohoutů zasloužené. První krok vstříc úspěchu udělali v úvodu 6. minuty. Agilní Bárta našel mezi kruhy volného Milfaita a lapačka píseckého gólmana Kříže se proti jeho nekompromisnímu švihu do horního růžku vymrštila příliš pozdě – 1:0. V polovině 8. minuty se hostům dostalo možnosti vyrovnání, to když se po vyloučení Vlčka ocitli v početní výhodě. Šance si v ní vytvořit dokázali, ale Gába si poradil i se zakončením Radoše z bezprostřední blízkosti. Na začátku 11. minuty podnikl Matušík odvážný průnik do soupeřovy defenzívy, který sice skončil v půli útočného pásma, ale připravil výtečnou pozici pro neomylné zakončení Šulka 2:0.

Táborští hokejisté vyhráli druhou třetinu přesvědčivě 4:0. Pro soupeře od Otavy to však byl víc než krutý rezultát a na tak lichotivém výsledku má nejvýznamnější podíl domácí brankář Gába. Ten totiž fantasticky zlikvidoval minimálně čtyři písecké stoprocentní šance včetně těch největších v podání extáborských hráčů Radoše a Práška, a nakypřil tak půdu pro pozitivní vývoj třetiny. K navýšení skóre a otupení elánu aktivního protivníka posloužila táborské družině přesilová hra z 26. minuty. Gába v ní nejprve vychytal výpad Práška, pak ale na druhé straně kluziště narýsoval Milfait skvostnou přihrávku na hůl Severy, jenž střelou z první po ledě rozesmutnil Kříže – 3:0. Písecký soubor ani po tomto gólu ze své role nevypadl, ale šance z kategorie vyložených už z jeho hry nevytryskly. Na konci 34. minuty se na táborském stadionu znovu jásalo a tleskalo, to když Šulek s Plášilem sehráli učebnicově situaci dva na jednoho a druhý jmenovaný parádní střelou pod horní tyč inicioval výměnu hostujících brankářů – 4:0. Na stráž královské klece se postavil táborský odchovanec David Novák, ale nebylo mu souzeno dokončit druhou třetinu bez inkasovaného gólu. Na začátku 37. minuty ho připravila o čistý štít pohledná přesilovková kombinace v podání Severy a Milfaita dokončená hlídkujícím Dančišinem, po jehož dorážce puk líně, leč gólově překročil brankovou čáru – 5:0. Tentokrát mimořádně agilní dvojici Milfait – Severa to však nestačilo a pouhých sedm vteřin před druhou sirénou zosnovalo ještě jeden zdařilý gólový výpad; prvně jmenovaný nahrával, jeho vytáhlý parťák skóroval a upravil počet gólů do půltuctu - 6:0.

Závěrečná dvacetiminutovka ráz derby nikterak neproměnila. Domácí celek dokumentoval svou herní vyzrálost a několikrát obranu soupeře doslova rozebral. Ani Písečtí ale ztracený duel nezabalili a šli nadále svižně naproti čestnému gólovému úspěchu. To se jim později podařilo, nejprve však museli spolknout nepříjemně hořkou pilulku v podobě sedmé inkasované branky. Padla v čase 41:23, kdy Endál našel povedenou přihrávkou od postranního mantinelu volného Vlčka, a ten tváří v tvář Novákovi znovu předvedl svou mimořádnou šikovnost – 7:0. V následujících minutách se před družinou z Písku otevřela jedinečná příležitost ke skórování, to když v krátkém sledu za sebou usedli na trestnou lavici kohoutů Chocholoušek se Suchánkem. První trest ještě Táborští přečkali bez úhony, pak ale hosté proměnili Gábovo brankoviště ve vroucí kotel a přes několik skvělých zákroků jeho strážce dospěli ke gólu z hole dorážejícího Matiáška7:1. V závěrečných minutách střetnutí už sbíraly plusové body výhradně táborské barvy. První dílčí úspěch se do skóre utkání nepromítl, ale ovace si vysloužil, to když domácí kapitán Seidl dominoval v šarvátce s mladým táborským odchovancem ve službách Králů Pavlátem. Při následní hře čtyř proti čtyřem se opakovala zdařilá spolupráce dua Endál – Vlček, a znovu v exkluzivním balení: nadýchaná přihrávka mezi dvěma obránci ze středního do útočného pásma, neomylná koncovka, a pak už jen radost z pečetící osmé trefy – 8:1. Písečtí tak odcházeli do šaten obtěžkáni šestnáctou porážkou v derby v řadě za sebou, ale navzdory jednostranné podobě výsledku rozhodně nemuseli klopit hlavy hluboko.

Radek BĚLOHLAV, trenér A-týmu HC Tábor:

„Musím ocenit soupeře, protože odehrál výborný zápas, i když na to konečné skóre nevypadá. Písečtí byli velmi brusliví a hodně nás prověřili. Nás v tomto zápase výrazně podržel David Gába v brance. Ten výsledek rozhodně neodpovídá tomu, jak to na ledě vypadalo, museli jsme si utkání tvrdě vybojoval. V naší hře se sice objevily některé věci, které do ní nepatří, ale vítězství pochopitelně bereme.“   

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality