Začalo to skvostným jubileem a skončilo výhrou. Matušík a spol. přehráli Příbram

01.02.2023 21:58, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté jsou po středečním utkání šestého nadstavbového kola proti Příbrami bohatší o další tři cenné body. K jejich zisku vedla trpělivost a schopnost prosadit se v každé herní situaci. Góly kohoutů padly v rovnovážném stavu hráčů, v přesilové hře, v oslabení i při hostující power play. Naoko obyčejný duel zanechá trvalé vzpomínky v mysli domácího útočníka Jakuba Matušíka, jenž odehrál 500. zápas v dresu HC Tábor a už ve třinácté sekundě vstřelil gól znamenající jeho 700. kanadský bod v modro-bílých barvách.

Začalo to skvostným jubileem a skončilo výhrou. Matušík a spol. přehráli Příbram


Utkání mělo vskutku pohádkový úvod a jeho hrdinou se stal domácí útočník Jakub Matušík. V podstatě jen chvilku poté,
co za aplausu diváků převzal pamětní dres za 500 utkání v dresu HC Tábor, se dostal hned v prvním střídání do koncovky a po třinácti sekundách hry otevřel povedenou dorážkou skóre utkání. V tu chvíli se ochozy rozbouřily znovu – pro letitou modlu táborských hokejových fandů znamenal první gól zápasu 700. Bod v barvách mateřského klubu, což je naprosto úctyhodná meta. Domácímu týmu poté patřila celá první desetiminutovka,
a mohl litovat toho, že Šorf zlikvidoval šanci Endála po přihrávce mladičkého debutanta Čančury a následně se svými spoluhráči ustál také přesilovku kohoutů při vyloučení Havlína.
O několik minut později se po prohřešku Matušíka ocitli v početní výhodě také Středočeši a naložili s ní mnohem lépe – už po třiadvaceti vteřinách se kotouč poměrně krkolomně přiřítil na hůl volného Kafky a příbramský kanonýr měl před odkrytou brankou snadný úkol – 1:1. Hosty zpod Svaté Hory dostal radostný okamžik na koně, srovnali hru a
v úvodu 17. minuty měli blízko k navýšení skóre, jenže Eret z vyložené střelecké pozice pouze zazvonil na tyč Gábovy branky. V samém závěru úvodní periody se hráči Baníku dostali do značných nesnází. Půl minuty po faulu Malého na Šulka u zadního mantinelu vyhodil puk do hlediště Brzák a Táborští získali na ledě dvojnásobnou početní převahu.
V její podstatné části až do první sirény uzamkli hosty před jejich brankou, chyběl však moment překvapení a Šorf si se všemi střeleckými pokusy Jihočechů poradil.

I díky zbytku přesilové hry rozehrálo táborské mužstvo prostřední dějství velmi aktivně. V polovině 22. minuty si jeho soupeř vybral značný kus štěstí, to když puk poskakoval před brankovou čarou, ale žádná  domácích hokejek ho nedokázala posunout na správné místo určení. Radostný gejzír vytryskl v hledišti až o čtyři minuty později,
kdy pálil z hranice kruhu obránce Krejčí a jeho svižný švih zapadl
za Šorfova záda – 2:1. Na začátku 33. minuty utlumila ofenzivní apetit kohoutů jejich chyba při střídání, následné přesilovce Baníku se však příkladně ubránili. Vzápětí se stejným porušením pravidel provinila také příbramská střídačka, a když pětapadesát sekund poté usedl na lavici hanby faulující Saňa, stanuli domácí hokejisté před druhou přesilovkou pěti proti třem. První trest soupeře nechali ležet ladem, při tom druhém se ale Milfait odhodlal ke střele do klubka hráčů před Šorfem a nebyl nikdo, kdo by puk v cestě za brankovou čáru zastavil – 3:1.  V poslední minutě druhé části se museli Táborští bránit při vyloučení Kohúta, ale zvládli jak první část trestu, tak jeho „dohrávku“
v úvodu závěrečné dvacetiminutovky.

Hra v nestandardním počtu hráčů rozdávala pomyslné karty
i v poslední třetině. Domácí celek nejprve pohrdl přesilovkou, kterou
pro něj vybojoval Endál, a následně otevřel soupeři dokořán cestu
k případnému výsledkovému obratu. V čase 46:09 zamířil za katr Matušík a po necelé minutě k němu nedobrovolně přisedl také Seidl. Následující desítky vteřin ovšem přispěchaly s nečekanou zápletkou. Jubilant Matušík vyrazil z trestné lavice právě v době, kdy měl jeho spoluhráč Plášil kotouč na holi, a proto se vydal opačným směrem, tedy vstříc příbramské brance. Nejproduktivnější bek druhé ligy mu očekávanou přihrávku promptně adresoval a táborský forvard – byť nadvakrát – obstaral v oslabení čtvrtý gól svého týmu – 4:1. V tu chvíli už měli domácí hráči zápas pevně pod kontrolou. Středočeský soubor se ještě pokusil vzepřít osudu brzkou hrou bez brankáře, potřebný tlak však nevyvinul a v čase 57:11 inkasoval do opuštěné branky z hole Kohúta, jenž tak zúročil dobrou práci v souboji za příbramskou brankou – 5:1. Hostující plamen naděje tím definitivně pohasl, zato však ve zbytku utkání plály emoce. Nejprve se pokoušel příbramský bek Malý zatáhnout do šarvátky Zíba, nakonec však našel soupeře v Duchanovi, a ten za svou intervenci do původního souboje vyfasoval trest
do konce utkání, stejně, jako jeho sok z potyčky. Po závěrečném hvizdu ještě zbohatli o dvě trestné minuty domácí Hubata a příbramský Brzák, v kolonce konečný výsledek ovšem zůstalo zasloužené skóre 5:1 pro domácí.

ALEŠ KRÁTOŠKA, trenér A-týmu HC Tábor:

„Za dnešní zápas bych chtěl hráčům skutečně moc poděkovat. Máme nemocné a zraněné hráče a nebylo to pro nás snadné, kluci to ale zvládli skvěle a ten konečný výsledek si zasloužili. Velmi dobře se uvedl Marek Čančura, který naskočil do obrany. Příbram sice ze své první přesilovky brzy vyrovnala, ale řekl bych, že se kluci poučili z předchozího vzájemného zápasu, kdy podobnou situaci nezvládli, a byli trpěliví. Soupeř hrál na tři pětky, které má velice silné, ale dokázali jsme si s nimi poradit. Dík samozřejmě znovu patří i fanouškům. Takhle nějak by to vlastně mělo být; spokojený trenér, hráči i fanoušci… co víc si přát?!

Ke zdolání mimořádných mezníků v kariéře Jakuba Matušíka se vrátíme v rozhovoru
a ohlasech na začátku příštího týdne.           

      

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality