Vládce soutěže z Letňan byl táborskými bojovníky znovu donucen ke kapitulaci

08.02.2023 17:51, autor: Pavel Šácha

Šatnu táborského A-mužstva zaplavila ve středu po osmé hodině večerní mohutná vlna hokejové radosti. Očekávanou bitvu s vedoucím týmem tabulky z pražských Letňan dovedli po šedesáti minutách čisté poctivé dřiny k vítězství 2:1 a přilepšili si do tabulky nesmírně cennými třemi body. Litovat mohou pouze poměrně tučné porce neproměněných šancí a ztráty čistého konta fantasticky chytajícího gólmana Davida Gáby.

Vládce soutěže z Letňan byl táborskými bojovníky znovu donucen ke kapitulaci

HC Tábor - HC Letci Letňany

2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Středa, 8.2.2023 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 15. Duchan (Bahenský, Krejčí), 54. Matušík (Plášil, Endál) - 57. Kastner (Arnošt, Lytvynov)

Rozhodčí: Jílek - Rubáš, Tvrdík.   Vyloučení: 4:5   Využití: 1:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 41:31   Diváci: 1382

HC TÁBOR: Gába (Dvořák) - Plášil, Hubata, Černý, Kříž, Suchánek, Krejčí - Seidl, Matušík, Šulek - Endál, Milfait, Severa - Prášek, Kohút, Dančišin - Bahenský, Duchan, Hajič.

HC LETCI LETŇANY: Brázdil (Kopřiva) - Lytvynov, Čížek, Chalupa, Havelka, Němeček, Kynčl, Fiala - Uhlík, Kučera, Wojnar, Kellerstein, Kropáček, Arnošt, Řepík, Labuzík, Hrala, Pejchal, Kastner, Hozák, Turek.


Táborský tým rozehrál první třetinu poměrně vlažně a domácí gólman Gába se několika zákroky dostal do provozní teploty. Tento stav naštěstí pro domácí netrval dlouho a brzy začalo být rušno především před brankou, kterou hájil Brázdil. V 7. minutě vystrašil letňanského gólmana Bahenský, jen o chvíli později ho hned dvakrát náležitě zaměstnal Matušík a v úvodu 9. minuty se o Brázdila zastavil také dravý průlet Endála. V polovině 10. minuty přibrzdilo domácí ofenzivní spády vyloučení Suchánka. Po chvíli sice sudí Jílek trestal i zákrok na táborského Hajiče a síly na ledě se měly vyrovnat, domácí hráč ale předvedl ohromné gesto fair play a navzdory pokračujícímu oslabení svého týmu faul soupeře sám odvolal. Ve zbytku oslabení byli paradoxně nebezpečnější kohouti a brankář Letců čelil výpadům Práška a Kohúta. Za příkladně zvládnuté oslabení se táborské mužstvo brzy náležitě odměnilo. V 15. minutě zatáhl puk do třetiny Krejčí, posunul ho na Bahenského, a ten nezištně vyzval ke skórování Duchana1:0. Hned vzápětí bylo před Brázdilem velké horko znovu, ten však ustál nejen tyto situace, ale také další velké příležitosti domácí družiny v přesilové hře.

Ani ve druhé periodě nebyla nouze o rušné momenty před oběma brankami, nechyběly ani výrazné šance, ale žádná z nich se pohříchu nepodepsala pod další změnu skóre. Pasivní úvodní střídání, kdy musel Gába vykouzlit fantastický zákrok proti tutovce Hozáka, vykompenzovali domácí hokejisté nástupem herní převahy a defenzíva vedoucího týmu tabulky si příliš oddechu nedopřála. Celá řada domácích útočných akcí ovšem zůstala bez zakončení, anebo k Brázdilovi přes výstroj Pražanů nedoputovala, a když už přece jen, byl pozorný letňanský gólman na svém místě. Hosté z Letňan se poprvé pevně chopili otěží až ve 35. minutě, kdy při signalizovaném faulu Šulka a následné početní převaze uzamkli domácí hráče před jejich brankou, veškeré nebezpečí ale spolehlivě likvidoval táborský gólman. V optické převaze strávili Letci i koncovku druhé třetiny, výraznější šanci už si však nevypracovali.

Téměř čtrnácti stovkám fanoušků v ochozech táborského stadionu bylo jasné, že se letňanská hokejová parta s neúspěchem jen tak nesmíří a vyvine velké úsilí na vymazání těsné ztráty. Po necelých třech minutách hry se k tomu cíli přiblížila doslova na pár centimentrů, Wojnara s Čížkem ale famózním způsobem vychytal Gába. Domácí družina následně hledala cestu k navýšení skóre při své druhé přesilové hře v zápase, s výjimkou jedné, zato však nebezpečné šance Matušíka se ale Táborští k ohrožení soupeřovy klece nedostali. Na startu poslední desetiminutovky se nad domácím týmem objevilo ostří Damoklova meče, to když v krátkém sledu po sobě usedli na trestnou lavici zkušení obránci Plášil s Černým. Letci brzy dostali bránící trojici kohoutů pod zámek, klíč k otevření svatyně Jihočechů jim ale odcizil před očima další skvostný zásah jejího strážce Gáby. Původní délku dvojnásobné početní výhody navíc zkrátil prohřešek hostujícího Arnošta a situace na ledě se brzy překlopila v táborskou přesilovku. Pět vteřin před jejím koncem vytryskl v táborské hokejové obci mohutný gejzír radosti – Plášilovu střelu od modré odrazil brankář Brázdil jen na hůl Matušíka a zkušený centr pohotově dostal kotouč na správné místo určení – 2:0. Nad osudem střetnutí se v tu chvíli vyjasnilo, hosté z hlavního města však nakonec obstarali zápasu dramatickou koncovku. Při jejich poměrně brzké sázce na odvolání brankáře a hru v šesti nejprve táborský bek Suchánek jen těsně minul opuštěnou klec. Následně ovšem Letňanští vyhráli buly v útočném pásmu, střela Lytvynova se od nohy jednoho z bránících hráčů odrazila k volnému Kastnerovi a kontakt s nadějí na bodový zisk byl na světě – 2:1. Jakkoliv mrzutý tento okamžik pro domácí byl, zbylé minuty zápasu zvládli na výbornou, a  ušetřili tak nervovou soustavu diváků od případného selhání. Silnější vítr z plachet navíc vzalo Pražanům vyloučení Lytvynova po faulu na Šulka.

ALEŠ KRÁTOŠKA, trenér A-týmu HC Tábor:

„Dnešní utkání už se svým charakterem blížilo zápasům play-off a ty parametry splňovaly oba týmy. Chtěl bych klukům pogratulovat a poděkovat za vítězství, protože tři body do tabulky jsme opravdu moc potřebovali. Šli tomu vítězství naproti a v celém zápase dokázali zůstat soustředění na každé střídání. Škoda jenom neproměněných šancí, kterých jsme si podle mě vytvořili víc než Letňany. Koncovka nás bohužel stále trápí; klukům to tam zatím nepadá, což je rozhodně škoda, protože by ty zápasy rozhodně mohly být klidnější a případně rozhodnuté v dřívějším čase. Dík samozřejmě znovu patří také divákům.“

 

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality