Týmu věřím, má charakter, říká před startem extraligy dorostu Milan Dančišin

06.09.2023 16:00, autor: Pavel Šácha

A je to tady…! Dorostenecký výběr HC Tábor svrhnul do minulosti náročný předsezonní dril a zraky jeho hráčů i trenérů už směřují výhradně ke startu mistrovských bojů. Pro družinu od Jordánu, odhodlanou porvat se o opětovnou záchranu elitní tuzemské soutěže, začne nový extraligový ročník pořádně zostra: čtvrtečním utkáním na ledě plzeňské Škodovky. Ještě před ním jsme nahlédli do šatny táborského dorostu prostřednictvím povídání s hlavním koučem týmu MILANEM DANČIŠINEM.

Týmu věřím, má charakter, říká před startem extraligy dorostu Milan Dančišin


Máte za sebou dlouhou přípravu a už ve čtvrtek překročíte práh nové extraligové sezony. Můžete se ve zkratce ohlédnout za uplynulým obdobím?
Po většinu času jsme trénovali dvoufázově, a to i ve dnech, kdy jsme hráli zápas. Přípravu jsme začali se čtyřiceti hráči, takže jsme v prvních dvou týdnech jeli na dvě skupiny. Během této doby se nám vykrystalizoval užší kádr, ve kterém jsme si ponechali čtyři gólmany
a čtyřiadvacet hráčů. Do zápasu můžeme jít v počtu sedmnácti hráči, takže ti zbylí budou chodit za béčko a je tu i možnost střídavých startů do ligového Písku, což se týká hlavně kluků ročníku 2008. Na druhé straně bychom chtěli v průběhu září přivést ještě alespoň jednoho kvalitního útočníka. Každopádně jsme ale v přípravě splnili to, co jsme si předsevzali, a neřešili jsme žádný zásadní problém.

Mluvil jste o výrazné letní selekci, Ta s sebou obvykle přináší složité rozhodování a dohady. Měli jste i v případě některých hráčů zamotanou hlavu?
Vždycky je samozřejmě hodně těžké a nepříjemné. Ti kluci s námi odmakali celou letní přípravu, a pak jim musíte říct, že se do A-týmu nevejdou… Takové věci nejsou jednoduché ani pro ty hráče, ani pro trenéry, ale hokej to přináší. Současný tým máme poskládaný z většiny z hráčů loňského kádru a dosavadních deváťáků. K nim jsme přivedli Ondru Slívka z Warrioru Brno, brankáře Adama Moustafu z Litvínova a na poslední chvíli Honzu Rizáka z Motoru
a Honzu Bartušku z Plzně.

Součástí přípravy bylo poměrně velké penzum přípravných utkání. Když se na ně podíváte ve zpětném zrcátku, vykázaly takový progres, jaký jste očekávali?
Přinesly nám to, co jsme potřebovali. Viděli jsme kluky hrát v únavě a ukázalo se, že mužstvo má opravdu charakter.
I za nepříznivého stavu hráči nepřestali bojovat a dokázali utkání v závěru korigovat, nebo úplně otočit. Příkladem byl poslední zápas na Kladně, kdy jsme ještě před koncem prohrávali 4:2, ale nakonec jsme ho vyhráli na nájezdy. To nás samozřejmě potěšilo. Teď už budeme dál poctivě trénovat a i během mistrovské sezony ladit tým ke splnění našeho cíle, kterým je záchrana v extralize.

Byla řeč o zdravém charakteru týmu. Vnímáte i další přednosti, které by vás ke zdárnému splnění sezonních plánů měly dovést? A v čem vás naopak stále tlačí bota?

Začnu od konce. Máme poměrně mladý tým, a i když jsou ti kluci ročníku 2008 šikovní bruslařsky i na hokejce, fyzická a silová stránka je oproti starším hráčům přece jen limituje. V tomto směru prostě trochu zaostáváme, a právě proto bychom ještě chtěli přivést jednoho vyspělého útočníka ročníku 2007. Ale jak už jsem říkal, mužstvo je zdravé
a ukazuje, že může být konkurenceschopné. Budeme vycházet ze zajištěné obrany s kvalitním výkonem gólmana
v zádech, ale rozhodně nechceme hrát vyloženě „zanďoura“ a být ustrašení. Uvidíme, jaké ovoce to přinese.

Máte už na všech postech jasno o sestavě pro začátek extraligových bojů?
Určitě ano. S klukama už jsme mluvili a každý z nich ví, jakou má v týmu svou roli. Záleží na nich, jak se s tím popasují, a jak to přijmou. Pokud ne, věřím tomu, že ti další hráči jsou schopni je plnohodnotně nahradit.

O soupeřích máte nejen díky přípravným zápasům povědomí. Jak náročný bude vstup do sezony?
Týmy, se kterými se potkáme, máme na videu a zhruba víme, co od nich lze čekat. Začínáme v Plzni, což je opravdu těžká zkouška, a pak nás čekají tři zápasy doma, konkrétně se Slavií, Spartou a Českými Budějovicemi. Je to všechno o tom, jak zvládneme hrát pod tlakem, a jak dlouho vydržíme s takovými soupeři neinkasovat. Týmu rozhodně věřím
a doufám, že sezonu zvládneme tak, jak si všichni přejeme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Adam Čížek je v Písku

    St 12.06. |

    Dvaadvacetiletý obránce Adam Čížek stráví nadcházející sezonu v barvách píseckých Králů. V uplynulém ročníku figuroval na soupisce táborského týmu, za který naskočil do 20 druholigových utkání. Dalších 16 zápasů odehrál v dresu mateřského Spartaku Soběslav v krajské lize.

  • Jakub Šedivý posílil Sokolov

    St 05.06. |

    Jednadvacetiletý odchovanec táborského hokeje Jakub Šedivý (ne)mění své působiště. Kmenový hráč Bílých Tygrů z Liberce bude formou hostování působit v prvoligovém Baníku Sokolov, nadále však zůstává i na soupisce libereckého extraligového týmu. Uplynulý ročník druhé nejvyšší soutěže strávil poctivý bek s četnými zkušenostmi z mládežnických reprezentací v barvách Kolína. Kubo, hodně štěstí v novém angažmá!          

    Více...
  • HC Tábor mezi tuzemskou špičkou

    Ne 02.06. |

    HC Tábor se zařadil do společnosti klubů, které získaly status jedné z akademií. Na pomyslné mapě ledního hokeje rozdělené do tří kategorií jich nově figuruje celkem 31. Podrobnosti přináší článek na hokej.cz.

    Více...
  • Dominik Pavlát míří do Finska

    Po 20.05. |

    Čtyřiadvacetiletý klenot táborské brankářské líhně Dominik Pavlát se chystá na své první zahraniční angažmá. Letošního finalistu extraligy s úspěšnou reprezentační zkušeností z turnajů Euro Hockey Tour zlákal do svých řad přední finský tým Ilves Tampere. Dominiku, přejeme hodně štěstí a spokojenosti v novém působišti      

      

    Více...
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

Starší aktuality