Kouč 9. třídy Rostislav Kadlec: V základní části jsme hráli dost těžkých utkání, to může být výhoda

16.02.2024 00:42, autor: Pavel Šácha

Neplánovaně déle oproti původnímu plánu zahájili svou extraligovou záchranářskou misi bojovníci z deváté třídy HC Tábor. Po odkladech utkání v Litvínově a v Salzburgu vyrukovali na nadstavbovou frontu až na konci minulého týdne a na úvod si připsali domácí porážku 0:5 od pražské Sparty. O tomto víkendu se táborští hráči porvou o první body v hájemství plzeňských Wolves (v pátek 16. února), a také doma v důležité bitvě s Kladnem (v neděli 18. února od 15 hodin). Cíl mladých kohoutů je jednoznačně daný: udržet Tábor na extraligové mapě i pro příští soutěžní ročník. Záruku představuje obsazení 4. příčky v šestičlenné nadstavbové skupině, horší umístění pak uvrhne týmy do vyřazovací série s týmem sousední skupiny hrané na tři vítězná utkání. Na téma baráže se pro klubový web rozpovídal ROSTISLAV KADLEC, hlavní kouč TÁBORSKÉ „devítky“.

Kouč 9. třídy Rostislav Kadlec: V základní části jsme hráli dost těžkých utkání, to může být výhoda


Až doposud jste poznávali náročnou soutěž prostřednictvím osmadvaceti utkání základní části. Co vám pohledem do zpětného zrcátka ukázala?  
Sehráli jsme některá výborná utkání, některá horší, a samozřejmě i taková, kdy se nám nedařilo vůbec nic, což se odráží v naší celkové bilanci. Extraliga devátých tříd je skutečně parádní soutěž, bohužel na klukách je vidět, že ji nehráli. V jejich hře se bohužel neustále opakují chyby z žákovského hokeje, i když na jejich odstranění samozřejmě pracujeme. Doplácíme také na to, že máme jedno z nejmenších mužstev v soutěži. I když nás soupeř zrovna v utkání nepřehraje, tak nás v řadě případů přetlačí fyzicky, ale s tím se musíme srovnat.

Vyvřela z vašeho účinkování v základní části nějaká devíza, o kterou se můžete v cestě za záchranou výrazně opřít?

Už o tom předtím několikrát byla řeč. Kluci mají chuť na tréninku makat, ukazují velkou snahu a nevypustí jediný trénink a jediný souboj. To je samozřejmě ohromně pozitivní věc. Řekl bych, že jsme měli jednu z nejtěžších základních skupin; relativně bychom tak mohli být ve výhodě, protože máme už teď za sebou dost těžkých zápasů. Doufejme, že se nám to vrátí, přikloní se k nám i štěstí a uhrajeme to, co je naším cílem: zachránit pro Tábor extraligu devátých tříd.

Po odkladech zápasů s Litvínovem a Salzburgem vinou marodky soupeřů jste zatím odehráli jediné nadstavbové střetnutí. V něm jste doma podlehli pražské Spartě hladce 0:5, ale jeho výsledek jste označil za poměrně krutý…

Za mě to pro nás opravdu bylo tak trochu nešťastné utkání. Soupeř na tom byl bezpochyby herně lépe, ale i my jsme své šance měli. Vždycky nám tam ale někdo proklouzl nebo ujel. Právě tak jsme například dostali gól v naší přesilovce, kterou jsme přitom hráli opravdu velice dobře. Bez vstřeleného gólu se ale samozřejmě na body pomýšlet nedá. My jsme ho bohužel nedali ani z nájezdu a tím bylo všechno dané. Pro kluky je to ponaučení. Musíme být ještě více zapálení do koncovky, nepříjemní pro brankáře a puk za jejich záda prostě dorvat.

Jakým způsobem se podle vás bude nadstavbová část odvíjet? Vidíte v ní už teď skupinku, kudy k úspěchu proklouznout?

Vzhledem k tomu, že máme nesehrané zápasy s Litvínovem a Salzburgem, vidíme všechno před sebou. Nejvíc toho zatím odehrály Sparta a Pilsen Wolves, ke kterým jedeme v pátek. Ty mají po devíti bodech a jsou odskočení. Hodně důležité mohou být zápasy s Litvínovem, Salzburgem, Kladnem… Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby se nám podařilo skončit třetí od konce a vyhnout se baráži. I kdybychom do ní ale spadli, nedalo by se nic dělat a museli bychom se k záchraně prokousat přes týmy z druhé skupiny. Jak už jsem říkal, ta soutěž je skvělá, ale podle mého názoru by se v ní nemělo hrát o sestup. Kluci by se ještě v téhle kategorii měli hokejově rozvíjet bez nervů a prosazovat se spíš sportovními dovednostmi, než bojovat se stresem v hlavě.                  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality