Táborští hokejisté v poslední části povstali z popela a vyválčili v sérii první bod

12.03.2024 17:18, autor: Pavel Šácha

První bod v osmifinálové sérii play-off našel své majitele v táborských hokejistech. Ve výtečné atmosféře zdolali soupeře z Benátek nad Jizerou po šedesáti minutách hry. Cesta k vítězství byla pro kohouty trnitá a ještě v úvodu 45. minuty prohrávali o gól, po vyrovnání na 2:2 se ale jejich srdce rozbušilo naplno a po závěrečné siréně mohli pod těžký domácí úkol napsat slovíčko „splněno“.

Táborští hokejisté v poslední části povstali z popela a vyválčili v sérii první bod

HC Tábor - HC Benátky n/J.

4:2 (1:0, 0:2, 3:0 )

Úterý, 12.3.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 17. Dančišin (Suchánek, Nevšímal), 45. Zadražil (Jáchym), 53. Zeman (Huna, Matušík), 60. Huna (Matušík) - 31. Martínek (Zumr), 38. Šafránek (Jankovský, Kučera).

Rozhodčí: Šperl, Valda - Teršíp, Tuháček.   Vyloučení: 4:4   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 42:19   Diváci: 1783

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) - Plášil, Jáchym, Černý, Hajič, Suchánek, Hubata, Gajdolín - Krliš, Matušík, Zeman - Dančišin, Milfait, Severa - Prášek, Zadražil, Huna - Nevšímal, Zíb, Šulek - Duda.

HC BENÁTKY N/J.: Brázdil (Hofman) – Kliment, Antoš, Němeček, Kmesl, Fišer, Mašek, Novák, Kulvejt – Řepík, Hozák, Kučera, Jankovský, Šafránek, Zumr, Martínek, Havlas, Husák, Peca, Vorel.


První šance zahajovací osmifinálové bitvy z úvodu 5. minuty spadala do kompetence domácího forvarda Zemana, který postupoval sám na brankáře Brázdila, al trefil jen jeho přichystanou lapačku. Právě gólman Středočechů se stal ústřední postavou přelomu 8. a 9. minuty, kdy podle verdiktů sudích hned dvakrát úmyslně posunul svou klec a daroval tím táborské družině více než minutovou hru pěti proti třem. Ta ji přetavila v trvalý tlak a hned několik nebezpečných střel, gólového vyjádření se však nedočkala ani po nejtvrdší ráně z hole Plášila do držadla Brázdilovy hole. V čase 13:37 právě Plášil nedovoleně zastavil Antoše a v početní výhodě se ocitli také hosté bez Jizery. Téměř celé dvě minuty neměl jejich tlak významnější vyústění, v samém závěru se ale sám u tyče zjevil Řepík a trefil horní tyč odkryté části Žajdlíkovy klece.  V podstatě jen o pár desítek vteřin později mohl promarněné příležitosti litovat dvojnásob. Táborský Nevšímal se totiž rázně probil do útočné třetiny, našel křížným pasem z rohu hřiště Suchánka a po jeho střele odvedl Dančišin před brankou svou obvyklou stoprocentní práci a  bleskurychlou stahovačkou otevřel skóre – 1:0. Těsné vedení domácího týmu zůstalo v platnosti i po siréně oznamující konec první třetiny. Dvacet vteřin před jejím zazněním to mohl změnit hostující Martínek, jeho svižnou a dobře mířenou střelu z pravého kruhu ale Žajdlík vytěsnil mimo tyče.

Do druhé části hry vlétli táborští hráči jako rozzuřený býk do arény na koridě, jenže benátecký brankář Brázdil se ukázal být skvělým toreadorem a vyhrál všechny své střety s protivníkem na celé čáře.  Už po šestnácti sekundách zhatil slibnou příležitost Krlišovi a následně zlikvidoval i tři ryzí tutovky kohoutů. Ve 23. minutě chytil téměř jistý gól Severovi, jenž po souhře Dančišina pálil z první do odkryté klece hostů, ale v cestě puku do sítě se zničehonic objevil Brázdilův beton. O dvě minuty později si na brankáři hostů vylámal v samostatném úniku zuby Zeman a za další minutu se obdobně vedlo uniknuvšímu Hunovi. V podstatě v celé úvodní desetiminutovce prostředí periody doslova visel na vlásku uklidňující druhý gól Táborských, o to fatálnější se pro ně stala situace z konce 31. minuty. Napadající Zumr umně zachytil ve vzduchu chybnou rozehrávku Jihočechů zpoza branky a následně vybídl k zakončení Martínka, který i s přispěním hole bránícího hráče svůj druhý souboj s brankářem Žajdlíkem vyhrál – 1:1. Po naprosto dominantní polovině druhé třtiny to byla pro táborský celek hodně bolavá rána a jejich pokračující tlak pozbyl potřebné síly. A protože se nadále v koncovce trápili, stihl je krutý trest a gólové parametry nabrala čtvrtá střela směřující na táborskou klec. Jejím autorem byl lídr benátecké ofenzívy Šafránek a znovu se to neobešlo bez „sklouznutí“ kotouče po hokejce jednoho z bránících domácích hráčů – 1:2. Ve zbylých dvou minutách už se nic zásadního neudálo a Benátečtí si k radosti hrstky svých fandů odvezli do kabin lichotivé vedení.

Táborský favorit série se tak před třetí částí ocitl v nesnázích a bylo otázkou, zda v sobě probudí sílu se nepříjemné situaci postavit. Ze zajetí nejistoty a nervozity ho vysvobodil začátek 45. minuty. Centr Zadražil vyhrál buly pro Jáchyma, okamžitě vyrazil clonit před branku a byl tam právě včas na to, aby střelu svého spoluhráče tečoval mimo Brázdilův dosah – 2:2. Brzy po vyrovnávající trefě inicioval další ofenzivní výpad obránce Hubata, ale na strážce svatyně Benátek si nepřišel. Po jeho akci mezi hráči poprvé výrazněji vzplály emoce.
Po souboji u mantinelu sáhli sudí nejen k vyloučení faulujícího hráče hostů, ale rest za přifilmování pádu udělili i táborskému Dančišinovi. Ten se však v přerušené hře stal terčem ataku někdejšího spoluhráče Řepíka a forvard středočeského mužstva si vinou toho rovněž pohověl na trestné lavici. V následné přesilovce se letu málem proměnila v rozdílovou trefu Jáchymova dělovka od modré, nakonec ale jen zazvonila na tyč soupeřovy branky. Dvě minuty po skončení početní převahy Jihočechů se stejné výhody dostalo i hostům, ale naráželi na svědomitou a obětavou hru bránící čtveřice. V závěru přesilovky se přesto dveře do táborské defenzívy otevřeli dokořán, ale Jankovského velkou příležitost lapil Žajdlík. Hříšník Zeman se tak vrátil na led přesně po dvou minutách, a právě on sehrál po chvíli ve vývoji utkání mimořádně důležitou roli. V 53. minutě zastavil Matušík na útočné modré rodící se přečíslení soupeře, posunul puk na Hunu,  a ten vymazlenou přihrávkou nakypřil půdu pro pohotové, a především úspěšné zakončení Zemana3:2. Za hokejovým obzorem v tu chvíli vyšlo zářivé slunce a stadion byl ve varu, přesto se nad táborské hokejisty ještě jednou přihnala hrozivá mračna. Nedovolený zákrok Dančišina na Šafránka ve středním pásmu kohouty znovu uvrhl do oslabení a před Žajdlíkem bylo hodně horko, ten však veškeré nebezpečí ustál a nasměroval svůj tým k zisku prvního bodu v sérii. Benátečtí trenéři sice v čase 58:02 sáhli ke hře bez brankáře a se šesti hráči se usadili v útočném pásmu, ale vítr z plachet jim definitivně vzala výborná práce Huny s Matušíkem, po které se prvně jmenovaný zmocnil kotouče ve středním pásmu a neomylně zamířil do prázdné benátecké klece – 4:2.

Až po utkání Táborští zjistili, jak vysokou daň za první výhru v sérii zaplatili. Útočník Milan Dančišin se v závěru zápasu po střetu u mantinelu zranil a diagnóza zní zcela nemilosrdně - zlomený kotník vyřadí tohoto neúnavného bojovníka z dalších bitev a sezona  pro něj předčasně skončila.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality