Druhý bod pro kohouty. Táborští u Jizery neprožili klidné chvíle, svůj cíl ale splnili

14.03.2024 22:12, autor: Pavel Šácha

Táborský tým je už jen krok od postupu do čtvrtfinále druhé ligy. Po úterním vítězství na domácím ledě dovedl do zdárného konce i odvetný duel v Benátkách a v sobotu bude mít první příležitost celou sérii ukončit. U Jizery výtečně začal, už v první třetině získal dvoubrankový náskok a vypadalo to, že už nenechá své hostitele nadechnout. Spousta nevyužitých vyložených šancí kohoutů ovšem držela domácí celek v naději na výsledkový zvrat, a když se mu hned v první minutě třetí části podařilo snížit na 1:2, nabral zápas neočekávaně dramatický ráz. V závěru Středočeši v power play pořádně brnkali na táborské nervové strunky, Táborští ale svou roli zvládli a zasloužené vítězství uhájili.

Druhý bod pro kohouty. Táborští u Jizery neprožili klidné chvíle, svůj cíl ale splnili

HC Benátky n/J. - HC Tábor

1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Čtvrtek, 14.3.2024 16:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 41. Hozák (Řepík, Antoš) - 7. Zeman (Huna, Matušík), 15. Zeman (Huna, Matušík).

Rozhodčí: Hacaperka, Jílek – Herles, Hradil   Vyloučení: 5:6   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 23:39   Diváci: 390

HC BENÁTKY N/J.: Brázdil (Hradiský) – Antoš, Němeček, Knesl, Kliment, Kulvejt, Mašek, Macura, Fišer – Řepík, Havlas, Hozák – Kučera, Šafránek, Jankovský – Martínek, Zumr, Vágner – F. Douša, P. Douša, Peca.

HC TÁBOR: Gába (Žajdlík) – Jáchym, Plášil, Hajič, Černý, Hubata, Suchánek, Gajdolín – Zeman, Zadražil, Krliš – Huna, Matušík, Severa – Šulek, Bárta, Nevšímal – Duda, Zíb, Prášek – Šimák.

Oproti úternímu střetnutí muselo táborské mužstvo oželet služby útočníků Milana Dančišina a Jana Milfaita, místo kterých naskočili do základu Janové Duda a Bárta. Netrvalo dlouho, a svůj debut v A-týmu si odkroutil junior Miroslav Šimák. Důvodem jeho nástupu do hry z pozice třináctého útočníka bylo brzké odstoupení Lukáše Práška, který se zraněným okem odjel do mladoboleslavské nemocnice.

Táborské mužstvo uvrhlo svého protivníka od úvodních sekund do hluboké defenzívy a domácí gólman Brázdil si musel připadat jako hasič v epicentru lesního požáru. Svou službu vykonával víc než svědomitě, a jen díky němu zůstával benátecký tým ve hře o druhý bod. Už po dvaatřiceti sekundách zpacifikoval první velkou příležitost Zemana. V úvodu 4. minuty přestáli domácí další „loženku“ v podání dvojice Huna – Zeman a následně je zachránila spojnice tyčí při ráně obránce Hubaty. V čase 6:50 hosté konečně rozrazili brány ke gólové radosti. Matušík adresoval před domácí branku puk Hunovi, ten ho namísto očekávaného pokusu o zakončení z otočky předložil zadovkou Zemanovi a Brázdilova lapačka se proti jeho bleskovému zakončení z mezikruží vytrčila příliš pozdě – 0:1. Ve stejné táborské dílně se později narodil také druhý gólový okamžik zápasu. Ještě předtím, než se narodil, pohrdli kohouti první přesilovkou i gólově vonící tutovkou, kdy zakončení Huny do zcela dokryté branky zastavil Brázdilův efektní tygří skok. Minutu poté prohrál benátecký gólman další souboj s brankově naladěným táborským forvardem Zemanem, jenž si znovu najel na osu hřiště pro přihrávku Huny a opět se trefil náramně – 0:2. Tento průběžný stav nakonec olemoval první přestávku a nutno dodat, že byl pro středočeskou družinu lichotivým vyjádřením poměru sil na ledě. Na konci 18. minuty Zadražil už už zvedal ruce nad hlavu, v dráze jeho zdánlivě pohodového zakončení do prázdné klece se ovšem zničehonic vynořila Brázdilova lapačka a ze třetí gólové radosti Tábora sešlo. Hráči Benátek si museli na svou první významnou šanci počkat až do času 19:40, kdy se po chybě hostů na útočné modré řítil do úniku Hozák, ale gólman Gába s vracejícím se obráncem Jáchymem zapracovali výtečně a nebezpečí odvrátili.

Na startu prostřední periody to na proměnu herního obrazu nikterak nevypadalo, Už po osmnácti sekundách hry a nevyužité příležitosti Huny prožil domácí gólman Brázdil déjà vu; rozhodčí Jílek měl sice s jeho obvyklými hrátkami více trpělivosti než kolega Šperl v úterním duelu, když ale benátecká opora posunula svou branku potřetí, už s udělením dvouminutového trestu neotálel. Následnou druhou početní výhodu v utkání ovšem táborští hokejisté opět prohospodařili a zásluhou Brázdila neskončily třetím gólem ani stoprocentní šance Šulka a další slibná příležitost v podání matadora Huny. Od těchto momentů se hráči Tábora zbytečně nechali vyvést ze svého soustředění a také vinou toho ztratila hra plynulost, což přišlo domácímu souboru vhod. V příštích minutách se mu dokonce hned dvakrát naskytla výhoda početní převahy při vyloučeních Matušíka a Hubaty, ani v jednom případě ale nedokázali dostat táborský tým v čele s Gábou do úzkých. Kohoutům tak vrásky nepřibyly a nadále svírali opratě střetnutí ve svých rukách, byť jejich herní dominance z první třetiny i z úvodu té druhé ochabla. Gólově naladěný Zeman sice ve dvou případech slibně atakoval dovršení hattricku, nakonec ale domácí diváci i skupina táborských fandů čekali na třetí gól marně.

Hokej je strhující hra plná událostí, houževnatosti a nečekaných zvratů. Z té méně přívětivé stránky – naštěstí bez fatálních důsledků – se o tom přesvědčili hosté z Tábora.  Z času vyhrazenému třetímu dějství uplynulo pouhých 43 vteřin, když domácí trio Řepík, Antoš a Hozák podniklo přímočarý výpad do rozeklané táborské defenzívy   a posledně jmenovaný forvard vtiskl povedené akci gólový punc – 1:2. Kontaktní trefa roztočila na benátecké střídačce kohoutky s živou vodou a Jihočechům rázem přibyly starosti a neplánovaně museli uvést do chodu defenzivní mód. Očividně povzbuzení Středočeši nakonec přivedli duel k dramatickému závěru.  V čase 56:25 se domácí trenéři rozhodli odvolat Brázdila z ledu a před Gábou bylo ve zbytku běžné hrací doby rázem horko. Výtečně chytající táborský brankář musel několikrát sáhnout od arzenálu svých kvalit pořádně hluboko. Při trvalém tlaku soupeře zneškodnil bleskurychle vysunutým betonem šanci Hozáka a šest vteřin před koncem rozesmutnil také agilního obránce Antoše. Pak už zazněla siréna a hosté se stali majiteli druhého bodu v sérii.     

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„První třetina od nás byla velice dobrá, bohužel jsme v ní nedokázali proměnit řadu šancí a dali 'jen' dva góly. I na začátku druhé třetiny jsme měl šance, ze kterých jsme mohli utkání rozhodnout dřív, ale bohužel se nám to nepodařilo. Ve třetí části jsme si nechali dát gól a už to byl pro nás zbytečně boj, ale zvládli jsme to. Těžké vítězství je dobré vítězství, máme druhý bod a v sobotu budeme chtít získat ten třetí.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality