Táborským se v první čtvrtfinálové bitvě zakutálely ostré náboje, slaví Příbram

23.03.2024 16:05, autor: Pavel Šácha

První bod z čtvrtfinálové série mezi Táborem a Příbramí se v sobotu přestěhoval od Jordánu k Litavce. Rozhodlo o tom šedesát minut houževnatého a emotivního boje, jehož rozhodujícím faktorem se stal propastný rozdíl v produktivitě. Domácí vytěžili z dobývání příbramské klece a bezpočtu stoprocentních šancí jediný gól, kterým korigovali o poznání snadněji nabyté dvoubrankové vedení soupeře.

Táborským se v první čtvrtfinálové bitvě zakutálely ostré náboje, slaví Příbram

HC Tábor - HC Baník Příbram

1:2 (0:0, 1:2, 0:0 )

Sobota, 23.3.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 40. Krliš (Plášil) - 25. Saňa (Svoboda), 35. Bednařík (Kafka, Gengel).

Rozhodčí: Barek, Trnka - Gabriel, Žídek.   Vyloučení: 3:1   Využití: 0:1   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 35:24   Diváci: 2963

HC TÁBOR: Gába (Žajdlík) - Plášil, Hubata, Suchánek, Jáchym, Černý, Hajič, Bouška - Zeman, Matušík, Huna - Krliš, Zadražil, Šulek - Nevšímal, Milfait, Severa - Bárta, Zíb, Prášek - Duda.

HC BANÍK PŘÍBRAM: Jiroušek (Tichon) – Jelínek, Zdeněk, Havlín, Rajgl, Saňa, Patzelt, Pešta – Kafka, Kolda, Svoboda, Gengel, Josefus, Hasman, Pětník, Bečvář, Bednařík, Furch, Bečvář, Pinkas, Mařík.


První třetina se odehrála ve vysokém tempu a očekávaném enormním nasazení, pytlík s gólovým kořením ale ani jedno z mužstev neotevřelo. Příležitostí k tomu měly oba týmy několik, ale buď se přes úpornou obranu nedočkaly zakončení, anebo výtečně zasáhly oba brankáři. Na domácí straně se nejblíže k otevření skóre ocitli Bárta, jenž nedokázal přehodit puk přes beton brankáře Jirouška, Krliš v oslabení svého týmu při situaci dva na jednoho a Severa, jehož tutovku z poloviny 15. minuty vytěsnil gólman Jiroušek. Strážce domácí klece Gába prožil nejožehavější chvíli už na konci 6. minuty, kdy vystřihl bleskový semafor proti střele Kafky zpoza obránce. A protože žádný ze soupeřů nedokázal efektivně naložit ani s početní výhodou, přenesl se do druhé části hry bezbrankový rezultát.

Prostřední dějství se stalo pro vývoj sobotního střetnutí klíčové. Už ve 23. minutě sahal po otevření skóre Milfait, ale Jiroušek i s přispěním štěstí nebezpečí zažehnal. O dvě minuty později udeřilo na druhé straně ledové plochy. Bránící domácí hráči soustředili až příliš pozornost na počínání Svobody u levého mantinelu, za jejich záda se zhoupl obránce Saňa a Gábova lapačka se tentokrát proti jeho ráně z hranice kruhu vymrštila pozdě - 0:1. Na konci 26. minuty usedl na trestnou lavici kohoutů Suchánek, jeho přísně uděleného trestu ale Příbramští využít nedokázali. Brzy po ubráněném oslabení měl dvakrát gól na hokejce táborský forvard Zeman, při samostatném úniku ale zamířil příliš vysoko a branku minul a v jeho druhé šanci mu do zakončení z bezprostřední blízkosti po přihrávce Šulka sáhl obránce a puk rovněž nenašel správné místo určení. Zatímco domácí hokejisté nechávali velké množství šancí ležet ladem, hosté vykázali vysokou produktivitu a Jáchymovo vyloučení za vyhození puku mimo hřiště využili k navýšení svého náskoku. V samém závěru přesilovky uhájili na dvojici bránících protihráčů útočnou modrou, puku se zmocnil Kafka a nezištnou přihrávkou přes osu hřiště přichystal jednoduchou pozici pro pohotovou a přesnou Bednaříkovu střelu z první – 0:2. Zbylé minuty druhé třetiny pozvaly diváky na gigantický festival neproměněných domácích šancí. Hned tři stoprocentní příležitosti si v jediném střídání z 36. minuty vypracovala nově složená první formace (bez odstoupivšího Huny), o minutu a půl později netrefil zblízka branku osamocený Zadražil po přihrávce Dudy a další táborské útoky zhatila buď nepřesná koncovka, anebo pozorný brankář Jiroušek. V čase 39:28 se ale Táborští konečně dočkali – slabé vyhození hostů po dalším závaru před jejich brankou zachytil na modré čáře Plášil a jeho přízemní pokus tečoval Krliš v půli cesty tak ideálně, že prošel mezi Jirouškovými betony do branky – 1:2.

Závěrečné dvacetiminutovka se proměnila v trvalé dobývání příbramské hokejové pevnosti. Zpočátku se obešlo bez výraznějších příležitostí, ale ve druhé polovině třetí části dokázali kohouti svůj tlak vystupňovat. Defenzíva Baníku v čele s Jirouškem měla plné ruce i nohy práce. Tu však odvedla znamenitě a přečkala nejen četné závary ve svém pásmu, ale také další ryzí šance v podání Hajiče a Severy, kteří nepřekonali Jirouška z ideální pozice mezi kruhy. V samém závěru sáhli Táborští ke hře bez brankáře a manévrovali v útočném pásmu, kýžené vyrovnání se však nedostavilo.
Se závěrečnou sirénou vytryskl na střídačce hostů gejzír nadšení a domácí soubor bude muset v pondělním souboji u soupeře útočit na vyrovnání stavu čtvrtfinálové série.
Dodejme, že stínem třetí části se stalo nepříjemné zranění čárového rozhodčího Gabriela, který po střetu s hráči putoval do táborské nemocnice. Přejeme mu touto cestou brzké uzdravení.                

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„Jsme samozřejmě smutní z porážky, i přesto ale musíme tým pochválit. Pracoval dobře a svědomitě, bohužel všichni mohli vidět, že nás dnes obrovsky tlačila bota v zakončení. Série je v začátku a věříme, že pokud zopakujeme podobný výkon a zlepšíme produktivitu, tak budeme úspěšní. Poděkovat musíme divákům, kterých přišlo hodně a povzbuzovali nás do poslední chvíle.“  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality