Tábor stojí na hraně propasti, ve Slezsku padl devatenáct sekund před koncem

11.04.2024 03:59, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté budou v pátek na domácím stadionu odvracet konec sezony. Rozhodlo o tom šedesát minut lítého středečního boje v havířovské hale, který rozštípla domácí přesilovková branka vstřelená pouhých devatenáct sekund před koncem třetí části. Slezané tak budou mít v šestém utkání u Jordánu příležitost ukončit třaskavou sérii, zatímco cesta kohoutů k finálové účasti se zkomplikovala a vede výhradně přes případná dvě vítězství v řadě.

Tábor stojí na hraně propasti, ve Slezsku padl devatenáct sekund před koncem

AZ Havířov - HC Tábor

2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Středa, 10.4.2024 17:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 6. Kratochvil (Spratek, Klimša), 60. Bednář (Klimša, Spratek) - 49. Huna (Plášil, Severa).

Rozhodčí: Šudoma, Šico - Bezděk, Peluha.   Vyloučení: 6:6 - navíc Šulek (Tábor) 5+OK.   Využití: 2:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 29:34   Diváci: 2009

AZ HAVÍŘOV: Sachr – Michálek, Kunc, Ševčík, Valenta, Vosátko, Ficek, Ščurek – Klimša, Karafiát, Bednář – Kratochvil, Haas, Mrva – Pawliczek, Spratek, Apolenář – Antoníček, Ćmiel, Pavlík – Tvrdý.

HC TÁBOR: Žajdlík – Hubata, Plášil, Jáchym, Suchánek, Gajdolín, Černý, Říha – Hajič, Zeman, Šulek – Huna, Milfait, Severa – Duda, Zadražil, Krliš – Prášek, Zíb, Nevšímal.


Hosté z jihu Čech otevřeli kroniku pátého semifinálového střetnutí mohutným tlakem a Sachr v domácí bance neměl ani vteřinu na odpočinek. O to více bolesti způsobila kohoutům dvě posobějdoucí vyloučení Gajdolína a Jáchyma z 3., resp. 5 minuty zápasu. To první po záchranné brzdě mladičkého beka ještě přečkali bez úhony, ve druhém ale Havířovští narýsovali svůj přesilovkový obrazec velmi precizně a Kratochvilova rána z první po křížném pasu Spratka jim vynesla vytoužené vedení – 1:0. Bránící kvarteto odcházelo na střídačku hodně skleslé, protože krátce předtím se Prášek prodral do úniku a domácí mohli děkovat svému gólmanovi i přehlédnutému faulu na táborského forvarda, že sami neinkasovali. Ve druhé desetiminutovce úvodní části hry žehrali hosté na svou chabou produktivitu v zakončení znovu. Ve 13. minutě se narodil další samostatný výpad v podání Severy, jenž ztroskotal na brankáři Sachrovi a sedmdesát vteřin na to netrefil z vyložené pozice odkrytou číst havířovské branky Krliš. V polovině 17. minuty dostalo Jihočechy do nesnází třetí oslabení po prohřešku Hubaty, tentokrát však dovedli udržet své hostitele na uzdě.

Urputná a nelítostná bitva o každou píď ledu s absencí pohledných hokejových okamžiků našla své pokračování v prostřední periodě. Už ve 22. minutě spálil velkou šanci domácí Kratochvil, který pálil z mezikruží mimo. S následujícími střídáními si hosté vydobyli svou tradiční herní dominanci. Vynutili si svou první přesilovku, kterou ovšem vůbec nezvládli, a kýžený efekt postrádaly i ofenzivní manévry čtvrté formace s velkými šancemi Práška a Nevšímala. Jestliže hosté znovu působili aktivnějším a hokejovějším týmem, rozhodně to neznamená, že by se celek AZetu ponořil do bránění těsného náskoku. Ba právě naopak, z poctivé defenzívy uměl vyrobit hned několik krajně nebezpečných příležitostí. Ve 28. minutě úřadovala lapačka Žajdlíka proti opakované střele dorážce Čmiela, o čtyři minuty později pak táborský gólman exceloval při velkých šancích Antoníčka, a především Klimši. V emotivní koncovce druhé části si oba celky zahrály přesilovku. Táborští v té své neztrestali zlostný výlev Kratochvila, jenž vyprovokoval k šarvátce Zadražila a odnesl si z ní dvouminutový trest navíc. Vzápětí se hosté od Jordánu bránili trvale, leč svědomitě a úspěšně oslabení za předchozí krosček obránce Jáchyma.

Kolorit střetnutí se nikterak neproměnil ani v závěrečné dvacetiminutovce. Slezané pokračovali v naprosto důsledné, disciplinované a jednoduché hře, kterou se aktivní hosté marně pokoušeli rozlepit a najít si cestu ke gólové radosti. Jak se u nich stalo už v předchozích zápasech smutnou tradicí, nedovedli si k ní dopomoci ani hrou v početní převaze. V nervozitě a trápení se utopila i ta třetí v pořadí po faulu Pavlíka na Práška a následně vyzněla do ztracena také další přesilovka kohoutů, který vzešla z rozdílně pojaté bitky jejího iniciátora Ševčíka s Hajičem. Úsilí a nesporná snaha Jihočechů o vyrovnání nakonec přesto našla úrodnou půdu. V čase 48:36 tečoval Huna na hranici kruhu Plášilovu střelu tak šikovně, že zapadla pod horní tyč Sachrovy klece, což rozjásalo střídačku hostů i vytrvale povzbuzující skupinku táborských příznivců – 1:1. Domácí možná trochu překvapivě odpověděli na inkasovaný gól zvýšenou ofenzivní aktivitou, při které před Žajdlíkovou brankou několikrát zahřmělo, leč neuhodilo. Stejně dopadly také útočné akce na druhé straně ledoví plochy a dramaticky laděný duel se zvolna sunul k prodloužení. V 53. minutě sudí velkoryse přehlédli zákrok dvou havířovských hráčů na pronikajícího Šulka. Možná i to o pár minut později sehrálo vedlejší roli v okamžiku, který se stal pro vývoj pátého střetnutí zcela zásadním. Pouhých dvaatřicet vteřin před vypršením základní hrací doby posledně jmenovaný táborský forvard ostře dohrál u mantinelu Kratochvila; rozhodčí se po následné domluvě i s ohledem na důsledky zákroku (domácí útočník Kratochvil opouštěl led značně otřesený) rozhodli pro trest 5 minut a do konce utkání. Jeho výše se bohužel pro hosty stala už brzy zcela bezpředmětnou. Domácí totiž téměř vzápětí iniciovali rozhodující úder, ze kterého už se Táborští neměli šanci vzpamatovat. Jen třináct sekund po začátku jejich přesilovky totiž pohodlně vlétl do útočného pásma Bednář a potrestal hosty za zcela nezvládnutou situaci přesně mířenou střelou, která na stadionu rozpoutala obrovské nadšení – 2:1. Rozhodla o tom, že si slezský soubor poveze v pátek do Tábora mečbol a uvrhne táborské bojovníky pod obrovský psychický tlak. Ti ovšem v žádném případě zbraně neskládají a s fantastickými táborskými fanoušky v zádech se budou chtít porvat o vítězství, které by je nasměrovalo do nedělní venkovní bitvy o všechno.

RICHARD LOBO, trenér A-týmu HC Tábor:

„Znovu nás jednoznačně mohou mrzet naše nevyužité šance. Je to už ohraná písnička, ale bohužel nás to hrozně moc sráží dolů. Zápas jsme mohli strhnout na svou stranu už v první třetině, bohužel své příležitosti neproměníme a soupeř si naopak počká na ty své šance, kdy je velice efektivní a umí z nich vytěžit maximum. Také tentokrát nás v tomto směru přetlačil. Nám nezbývá, než se připravit na pátek a udělat všechno pro to, abychom se do Havířova v neděli vrátili k rozhodujícímu sedmému zápasu. Věřím, že nás k tomu znovu pomohou dotlačit naši skvělí fanoušci, jejichž pomoc budeme samozřejmě opět potřebovat.“      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality