Dorostence letos strhne extraligový proud východním směrem. Co je v sezoně čeká?

07.06.2024 14:31, autor: Pavel Šácha

Extraligoví dorostenci si v nadcházejícím mistrovském ročníku užijí cestování dosyta. Geografické rozložení účastníků nejvyšší soutěže před ně postavilo účast v základní skupině B, což pro ně znamená, že většina jejich putování za extraligovými zápasy povede východním směrem.

Dorostence letos strhne extraligový proud východním směrem. Co je v sezoně čeká?


Pomyslný černý Petr připadl Táboru. Právě tato věta se objevila v článku na webu www.hokej.cz, který mapoval rozpis a systém celé soutěže. Mladí kohouti sice mohou své nejdelší výpravy spojit v jeden víkendový trip, tak jako ten zahajovací do Vítkovic a Třince (pátek 6. a sobota 7. září), i tak na ně ale čekají úmorné hodiny na cestách.

Hlavní kouč táborské dorostenecké družiny Milan Dančišin přesto bere zařazení do „východní“ skupiny s klidem ostříleného válečníka. „V momentě, kdy spadla Olomouc a postoupili Pilsen Wolves, jsme si dali dohromady, že to padne právě na nás. Naštěstí je naše rozlosování takové, že můžeme využívat tripů a přespávat. Budeme se snažit vyměnit některé zápasy tak, abychom vždycky hráli dvakrát venku a dvakrát doma,“ prohlásil.

Účast ve skupině B staví před táborský tým také hodně náročnou sportovní výzvu. „Dá se předpokládat, že to budeme mít těžší než v té české, na druhé straně se ale v obou začíná od nuly. Později se stejně s týmy ze sousední skupiny potkáme v nadstavbě, ať už v té spodní, nebo ve skupině o pořadí v play-off. Pro nás se prostě nic nemění a na sezonu se těšíme,“ konstatoval Milan Dančišin.

Základní skupiny extraligy dorostu

SKUPINA A: Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, HC Litvínov, Pilsen Wolves, Škoda Plzeň, Rytíři Kladno, Slavia Praha, BK Mladá Boleslav, Energie Karlovy Vary, Banes Motor České Budějovice.
SKUPINA B: RT Torax Poruba, Berani Zlín, Kometa Brno, Dukla Jihlava, HC Vítkovice Ridera, HC Tábor, Mountfield HK, Dynamo Pardubice, Oceláři Třinec, Zubr Přerov.

V rámci základních skupin si to mužstva rozdají tříkolově každé s každým, přičemž dvakrát bude mít výhodu domácího prostředí lépe postavený celek z minulého ročníku. V polovině prosince vstoupí extraligový program do nadstavby, kam se získané body z první fáze soutěže nepřenášejí.
 V té horní O pořadí v play-off si zahraje prvních pět týmů z každé základní skupiny. Ty další čekají dvoukolové vzájemné boje ve skupině nazvané O účast v play-off. Mezi účastníky vyřazovacích bojů se vrátí dva nejvýše postavené celky této skupiny. Pro dalších sedm mužstev nižší nadstavby sezona končí, poslední tým přímo sestupuje do ligy dorostu.

Přímo do extraligového čtvrtfinále zamíří nejlepší kvarteto elitní nadstavbové skupiny, dalších osm aktérů play-off si střihne předkolo na dva vítězné zápasy. Čtvrtfinálové a semifinálové série se budou hrát na tři vítězné duely, finalisty čeká boj o titul na čtyři výhry.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Na pomoc po povodních jde z výtěžku 40 000 Kč

    Út 24.09. |

    Sobotní druholigové střetnutí mezi táborským týmem a Baníkem Příbram doprovázela charitativní akce na pomoc lidem postiženým povodněmi. Klub HC Tábor se pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby rozhodl věnovat k výše uvedenému účelu část výtěžku ze vstupného. Z tohoto počinu nakonec vzešla částka 40 000 Kč. Už před utkáním se navíc k táborskému klubu připojila i společnost Silon Sezimovo Ústí, díky čemuž se celková částka ještě znásobí. O tom, kam tyto finanční prostředky poputují, společně rozhodnou klub HC Tábor s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou.             

  • Oliver Šatný v dresu Motoru

    St 11.09. |

    Ve čtvrtečním přípravném utkání mezi Motorem České Budějovice a Škodou Plzeň bude plnit roli dvojky domácího extraligového týmu táborský brankář Oliver Šatný. Zápas se hraje od 17.30 hodin na zimním stadionu v Soběslavi, kde mladý gólman vyrůstal.  

  • Nové cesty bývalých kohoutů

    Út 10.09. |

    V minulých týdnech byly odtajněny osudy několika hráčů, kteří v minulém druholigovém ročníku oblékali dres HC Tábor. Třiatřicetiletý obránce Miloslav Jáchym si ve středu odbyl premiéru v barvách BK Havlíčkův Brod. O tři roky starší univerzální bojovník Petr Zíb vsadil na trenérskou dráhu v nynějším bydlišti v Praze a na Kobře povede žákovské výběry 7. a 5. třídy. Své obrovské hráčské zkušenosti se chystá promítnout do trenérské branže Rudolf Huna. Čtyřiačtyřicetiletý veleúspěšný slovenský internacionál zvažoval i pokračování hráčské kariéry, přednedávnem ho však v jeho domovině představil jako nového hlavního kouče třetiligový Dolný Kubín. Přejeme jim hodně úspěchů na všech frontách!

  • Hokej.cz o druhé ledové ploše v Táboře

    Po 19.08. |

    Výstavbě druhé ledové plochy v Táboře, která by mohla začít už v říjnu, se věnoval i web Hokej.cz. V článku shrnul základní informace týkající se tohoto tématu.   

    Více...
  • A-tým je znovu pohromadě

    Po 29.07. |

    Druholigoví hokejisté Tábora se v pondělí sešli k první tréninkové jednotce po třítýdenním prázdninovém odpočinku. První tři dny tohoto týdne se ještě budou připravovat na suchu, ve čtvrtek 1. srpna je čeká první trénink na ledě, a to v azylu milevského zimního stadionu. Tamtéž se vydají i v pátek, od pondělí 5. srpna budou brázdit kluziště soběslavského zimního stadionu. 

Starší aktuality