Dominance Tábora v sousedských derby se otřásla v základech, ale pokračuje

23.02.2022 17:29, autor: Pavel Šácha

Ufff! Táborské mužstvo si pošesté v aktuální sezoně sáhlo pro skalp píseckého rivala. Zatímco v pěti předchozích derby kráčelo ke třem bodům po rovné a umetené cestě, tentokrát se k nim prodíralo přes vlastní ústup z herní kvality a značné nasazení ze strany namotivovaného soupeře. Předposlední bodová kořist nakonec zůstala v držení domácího týmu, který tak coby jistý vítěz základní části dovršil hranici sta získaných bodů. Zároveň s upracovanou výhrou nad krajským sousedem se Táborští dozvěděli jméno svého soupeře v druholigovém semifinále. V sérii, která startuje s prvním březnovým dnem, je vyzve na souboj Havlíčkův Brod.

Dominance Tábora v sousedských derby se otřásla v základech, ale pokračuje

HC Tábor - IHC Králové Písek

6:5 (1:1, 4:2, 1:2)

Středa, 23.2.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 14. Matušík (Černý, Seidl), 24. Hasman (Dančišin), 29. Černý (Rousek, Seidl), 30. Šulek (Matiášek, Zíb), 40. Matušík (Rousek, Havelka), 45. Endál (Dančišin, Hasman) - 12. Čížek, 24. L. Volf (Sýbek), 39. L. Volf (Sýbek, Novák), 41. Sýbek (Kouba, J. Čížek), 51. J. Čížek (Matějček).

Rozhodčí: Battěk - Hradil, Dědek.   Vyloučení: 3:5   Využití: 1:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4, 6:4, 6:5   Střely: 36:28   Diváci: 1216

HC TÁBOR: Kolář (D. Novák) - L. Kříž, Hubata, Černý, Havelka, Radoš, Pařízek, A. Čížek - Hasman, Dančišin, Endál - Seidl, Matušík, Rousek - Hajič, Zayml, Prášek - Matiášek, Zíb, Šulek.

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: Ludvík (R. Kříž) - Hail, Tampier, Dosek, Kurfürst, F. Novák, Dudáček, Kouba - Sýbek, L. Volf, J. Čížek, Bednařík, Matějček, Januška, Hrakholski, J. Volf, Pitel.


Úvod střetnutí se nesl ve vyrovnaném duchu, nicméně Písečtí ukázali, s jakým odhodláním k bitvě o potřebné body přijeli. Mezi 6. a 10. minutou nad nimi navíc bděla paní Štěstěna. Právě na začátku 6. minuty totiž Zayml orazítkoval tyč hostující klece hájené mladíkem Ludvíkem. O dvě minuty později zvonila konstrukce písecké branky znovu, tentokrát po přesilovkové střele od modré. Když pak následně Endál neproměnil svou první tutovku, odvrátilo se štěstí od domácího týmu úplně. V polovině 12. minuty se po chybě kohoutů v obranném pásmu odrazil puk na hůl J. Čížka a písecký kanonýr měl tentokrát snadný úkol – 0:1. Následně se ale jeho spoluhráč Matějček provinil na Rouskovi a táborští hráči si tentokrát s početní výhodou věděli rady: Černý střílel a Matušík byl u dorážky v pravý čas – 1:1. Tímto výsledkem také úvodní dějství skončilo.

Začátek druhé části zvládli lépe hosté z města Fráni Šrámka. Proti stoprocentní šanci Bednaříka z padesáté osmé vteřiny ještě výtečně zasáhl Kolář. O tři a půl minuty později ale domácí zapomněli dostoupit L. Volfa, jenž neomylně přetavil v rozdílový gól přihrávku Sýbka zpoza branky – 1:2. Tentokrát ale trvala radost královské družiny z Písku pouhých šestnáct vteřin. Hned z následného útoku kohoutů totiž našel Dančišin od mantinelu osamoceného Hasmana, a ten zvládl koncovku s neochvějnou rutinou – 2:2. Tímto momentem domácí hokejisté převzali kormidlo střetnutí a zatlačili rivala do defenzívy, byť mu ještě dali šanci v podobě výpadu Sýbka, se kterým si ale poradil Kolář. Vzápětí už se přihlásili o přízeň publika Táborští. Ve 28. minutě Seidl pohlednou přihrávkou oslovil Rouska, který sice ještě na Ludvíka nevyzrál, ale následně ho v zakončení zastoupil obránce Černý3:2. O minutu a půl později posunul laťku atraktivity ještě o kus výš čtvrtý gólový okamžik domácí party. Matiášek se ve středních pásmu elegantně zbavil obránce Dudáčka a následně vykouzlil ideální hodinářsky přesnou přihrávku na zakončujícího Šulka4:2. Diváci byli v očekávání dalších podobných okamžiků, místo toho si ale ve 38. minutě zajásal písecká střídačka – při vyloučení Černého opět zafungovala symbióza Sýbek, L Volf a druhý jmenovaný přeměnil přihrávku svého spoluhráče v parádní dělovku „pod víko“ – 4:3. Všechny gólové momenty ve druhé části lze označit za pohledné, ta nejvybranější delikatesa ale na fanoušky v ochozech teprve čekala. Ve své hokejové kuchyni ji stvořil domácí útočník Matušík, který s pukem na holi udělal hned ze čtveřice bránících píseckých hráčů neužitečné figuríny, a ještě si u tyče stihl vychutnat brankáře Ludvíka povedeným blafákem do forhendu – 5:3.

Pokud za tohoto stavu označil některý z diváků zápas za rozhodnutý, hluboce se mýlil. Už po dvaačtyřiceti sekundách hry v závěrečné periodě napálil odražený kotouč ještě ve vzduchu Sýbek a trefil ho, jak nejlépe mohl – 5:4. Šťastný okamžik vrátil naděje Králů do reálné podoby a domácí favorit nakonec musel bojovat o výsledek až do posledních vteřin. Definitivní klid mu nezajistil ani další krásný gól, který v čase 44:10 naservírovalo divákům chladnokrevné zakončení z dílny nejlepšího střelce soutěže Endála 6:4. V polovině třetí části se totiž přihlásil o slovo další elitní střelec skupiny Jih J. Čížek, jenž se po nepřehledné situaci před Kolářovou brankou trefil k tyči a dostal svůj tým znovu na kontakt – 6:5. Závěr utkání už si ale naštěstí táborský celek pohlídal a hostům neotevřel cestu k překvapivému zisku ani při jejich kratičké hře bez brankáře. Vzhledem k tuzemské mentalitě bylo upracované vítězství pro táborský soubor možná cennější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Píseckým hokejistům tak rázem přibyly další vrásky na čele. V sobotu budou hrát doma se soupeřem z Řisut o odvrácení sestupové hrozby. Středočeši na ně umějí, a pokud by u Otavy vyhráli za tři body, pošlou Písek do tříčlenné kvalifikace o jediné místo zaručující záchranu. Táborský tým se v sobotu vypraví k derniéře základní části do Klatov a pak už nasměruje veškeré své úsilí k sérii s Havlíčkovým Brodem.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

„Jsme rádi, že se nám vrátili zranění hráči. Před utkáním jsem deklaroval, že budeme hrát na čtyři pětky, abychom rozložili síly a dostali do zápasu všechny hráče. Utkání ale zdaleka nebylo ideální. Na začátku jsme sice měli trochu smůly, kdy jsme dvakrát trefili tyč a vytvořili si i další šance, ale do vedení se dostal soupeř. V průběhu druhé třetiny jsme výsledek otočili a Písek už jen dotahoval, ale rozhodně by se v takovém zápase nemělo stát, abychom nechávali soupeře tak výrazně nadechnout a umožnili mu, aby zůstával na dostřel. Je dobře, že jsme nakonec utkání zvládli, ale herně to nebylo ono a některé věci budeme muset řešit jinak. Ještě nás teď čeká zápas v Klatovech a v úterý to proti Havlíčkovu Brodu vypukne. Musíme se na to co nejlépe připravit.“

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality