Hokejová spravedlnost nakonec na Braník dorazila, táborský tým vyválčil dva body

19.01.2020 00:36, autor: Pavel Šácha

Táborské mužstvo navléklo na svou vítěznou šňůru z uplynulých týdnů už šestý blyštivý korálek. Tentokrát měl sice cenu „pouhých“ dvou bodů, ale zrodil se z kvalitního herního projevu, ohromné vůle a víry v obrat krajně nepříznivého stavu. A vítězství to bylo na pražském Braníku vpravdě zasloužené…

Hokejová spravedlnost nakonec na Braník dorazila, táborský tým vyválčil dva body

HC Kobra Praha - HC Tábor

5:6sn (2:2, 3:0, 0:3 - 0:1)

Sobota, 18.1.2020 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 7. Knesl (Valík, Hlinka), 15. Šefl (Bříška, Antončík), 26. Novák (Šťastný, Davídek), 37. Tondr (Valík, Bříška), 40. Knesl (Furch, Valík) - 2. Heřman (Černý, Seidl), 19. Trummer, 46. Havelka (Řepík, Zayml), 49. Bárta (Havelka, Černý), 57. Matušík (TS), rozh. nájezd Matušík.

Rozhodčí: Škrobák - Svoboda, Teršíp.   Vyloučení: 6:4   Využití: 0:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:5 - 5:6   Střely: 33:49   Diváci: 367

HC KOBRA PRAHA: Sochúrek (na nájezdy Langer) - Šteiner, Mrkvička, Knesl, Popela, Šefl, Valík - Bříška, Tondr, Heldák, Davídek, Hlinka, Šťastný, Furch, Novák, M. Bárta, Antončík, Smejkal, Petrov, Hrubý.

HC TÁBOR: Šorf (M. Novák) - Havran, Beran, Černý, Havelka, Skočovský, Radoš, Hajič - Šulek, Trummer, J. Bárta - Seidl, Matušík, Heřman - Řepík, Zayml, Březina - Prášek, Dančišin, Pejchal.


Lepší vstup do utkání si mohli táborští hráči jen těžko přát. Už po sedmačtyřiceti vteřinách fauloval domácí mág Bříška táborského J. Bártu a hosté brzkou početní výhodou nepohrdli. Střelu Černého od modré čáry vyrazil brankář Sochůrek k Heřmanovi a táborský kapitán pohotově uklidil puk tam, kam bylo potřeba – 0:1. Téměř vzápětí si Bříška po zákroku na Skočovského cestu na trestnou lavici zopakoval, tentokrát tam vydržel celé dvě minuty. Také následující minuty se nesly ve znamení častých vyloučení na obou stranách, ale góly paradoxně padaly za rovnovážného stavu. Na konci 7. minuty se Pražané radovali ze šťastného vyrovnání, to když Kneslova vysoko mířící dělovka zasáhla do hlavy obránce Radoše a na sražený puk neměl gólman Šorf šanci zareagovat – 1:1. Tento okamžik potrestal kohouty hned dvakrát, a to nejen vyrovnávající trefou, ale také odstoupení otřeseného táborského beka ze zbytku zápasu. Další gólový moment se narodil v polovině 15. minuty a znovu měl domácí punc, to když se odražený kotouč přikolébal na hokejku Šefla, a ten ho pohotově, byť znovu se štěstím usměrnil za Šorfova záda – 2:1. Poslední slovo si ovšem zaslouženě vzali Táborští, přesněji Trummer, který se po důsledném napadání v útočném třetině zmocnil puku a chladnokrevně ho uklidil pod horní tyč Sochůrkovy klece - 2:2.

Ani prostřední dějství zápasu rozhodně nepostrádalo potřebný náboj a nešetřilo zajímavými hokejovými momenty, přesto se dal jeho průběh shrnout do pouhých pěti slov: hosté hráli a Kobra dávala góly. V úvodu třetiny se Jihočeši příkladně ubránili soupeřově půlminutové přesilovce pěti proti třem a vzápětí se chopili aktivity. Rozdílová branka přesto rozjásala domácí střídačku – v čase 6:19 podnikla dvojice hráčů Kobry první vážnější výpad do táborské obranné třetiny a stačilo jí to k tomu, aby nedůsledně pokrytý bojovník Novák zajisitl z dorážky Pražanům opětovné vedení - 3:2. Od tohoto okamžiku nápor táborského celku výrazně vzrostl a žluto-modří často nevěděli, kam dřív skočit. Poměr střel ve druhé části 9:21 jasně hovoří o síle táborského tlaku, ovšem z hlediska průběžného skóre se stal tento údaj bezpředmětným. Buď totiž hosté ztroskotali na špatném finálním řešení, nebo je vychytal Sochůrek. V několika případech si musel gólman Kobry pozvat na pomoc i potřebný kus štěstí, díky kterému neinkasoval ani při nejnebezpečnějších pokusech Dančišina, Havelky či Březiny. Vyrovnání ovšem nepřicházelo a v závěrečných minutách druhé třetiny na to hosté zle doplatili. V úvodu 37. minuty se z viditelného náporu hostů zrodila rychlá protiakce Kobry, na jejímž konci vyplul kotouč před útočníkem Tondrem a exjablonecký forvard už dobře věděli, jak s tím naložit – 4:2. Necelou minutu před druhou sirénou se táborským hráčům nepodařilo vytěsnit puk z obranného pásma, akce pokračovala a tvrdá střela Knesla od modré si našla přímou cestu za záda brankáře Šorfa – 5:2.

Za neuvěřitelně krutého průběžného stavu 5:2 vyrukovali aktéři střetnutí do závěrečné dvacetiminutovky. V jejím úvodu si galantně vyměnili chyby v defenzívě, ale členové první táborské formace ani domácí Smejkal své šance neproměnili. Na parádní a nepříliš očekávaný závěr zadělalo mužstvo Tábora v polovině 47. minuty, kdy slavil úspěch důraz trojice Pejchal – Řepík – Zayml a ofenzivně laděný obránce Havelka z něj vykouzlil gól naděje – 3:5. O tři minuty později už se hráčská lavice kohoutů dostala do varu, to když Sochůrkem vyražená střela Havelky zůstala ležet mimo jeho dosah. J. Bárta byl u dorážky rychleji než dotírající domácí hráč a snížil už na rozdíl jediného gólu – 4:5. V průběhu 52. minuty to pořádně vřelo i před Šorfovou svatyní, její strážce ovšem za pomoci spoluhráčů nebezpečí zažehnal. Pět minut před koncem se domácí Davídek provinil na Zaymlovi a táborští hokejisté stanuli na prahu přesilovky. V čase 56:24 v ní předvedl šikovnou individuální akci Matušík, při zakončení byl faulován Antončíkem a sudí Škrobák bez váhání zkřížil ruce nad hlavou: trestné střílení. Zodpovědnost na sebe vzal v klíčové chvíli sám faulovaný hráč a po nádherném blafáku zakončeném do zcela odkryté domácí branky ovládlo halu na Braníku velké modro-bílé nadšení – 5:5!

Zajímavé utkání se tak přehouplo do prodloužení a bitvy o důležitý druhý bod. První šanci si v pětiminutovém nastavení vytvořili hráči pražského celku, ale podstatně blíž měli k rozhodujícímu zásahu kohouti. Tutovky Dančišina a Šulka ovšem zůstaly nevyužité a Táborští se tak poprvé v sezoně mohli chystat na nájezdy.

Domácí kouč Miloslav Šeba vyslal do brankoviště místo Sochůrka dvojku Langera, ale ani tento tah Kobru k výhře nenasměroval. Zatímco na straně Tábora neomylně skórovali Matušík a Heřman, exekutoři Pražanů si vylámali zuby na Šorfovi. Výprava z jihu Čech tak přetavila svůj velice dobrý výkon v naprosto zasloužené vítězství, které náležitě oslavila s početnou a neúnavně povzbuzující skupinou svých fanoušků.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Jsme samozřejmě spokojení s tím, že mužstvo ukázalo svou vnitřní sílu a dokázalo takhle otočit výsledek. První třetina byla poměrně vyrovnaná herně i výsledkově. V té druhé jsme se zhruba po pěti minutách dostali do tlaku a hráli jsme opravdu velmi dobře, bohužel jsme ale nedovedli své šance proměnit a soupeř nám dal ze tří rychlých brejků tři góly. Jeho vedení 5:2 rozhodně neodpovídalo průběhu třetiny a pořád jsme věřili, že se dá s výsledkem něco udělat. Jsme rádi, že to kluci na ledě dokázali a povedl se jim takovýto obrat. Chtěl bych moc poděkovat fanouškům, kteří za námi přijeli a po celý zápas nám pomáhali.“              

.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality