Krásný dárek! Táborští bojovníci dobyli před Vánoci led Ďáblů z Nového Jičína

22.12.2018 21:08, autor: Pavel Šácha

Dlouhotrvající čekání na ryzí úspěch je u konce. Táborská hokejová družina si pouhé dva dny před Štědrým dnem nadělila tříbodové vítězství v Novém Jičíně a odlepila se ode dna soutěže. Pod zasloužený triumf Jihočechů se podepsal mimořádně bojovný týmový výkon podpořený několika výraznými individuálními příspěvky. Univerzál Tomáš Hajič zaznamenal hattrick, nový kapitán David Blažek přispěl dvěma góly k obratu z 3:2 na 3:4 a zezadu všechno jistil skvěle chytající osmnáctiletý debutant Kristián Kolář.

Krásný dárek! Táborští bojovníci dobyli před Vánoci led Ďáblů z Nového Jičína

HK Nový Jičín - HC Tábor

3:6 (1:2, 2:2, 0:2)

Sobota, 22.12.2018 0:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 17. Poruba (Zedník, Slovák), 28. Slovák (Gřešík, Zedník), 30. Málek (Pecha, Lehečka) - 15. Hajič (Březina, Tesař), 16. Havran (Adam), 35. Blažek (Zayml, Drda), 36. Blažek (Zayml, Adam), 41. Hajič (Blažek, Drda), 58. Hajič (Březina, Prášek).

Rozhodčí: Kašík - Bartoň, Kučera.   Vyloučení: 4:6   Využití: 0:2   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:2, 3:2, 3:6   Střely: 41:25   Diváci: 482

HK NOVÝ JIČÍN: Hlaváč, (J. Palička) – Timura, Adamík, Kuba, Már, F. Palička, Hruška, Krupa, Pecha, Málek, Macháček, Lehečka, Kališ, Poruba, Metelka, Gřesík, Zedník, Tomeček, Vaňo, Slovák.

HC TÁBOR: Kolář (Novák) - Havran, Adam, Skočovský, Tesař, Dvořák, Bouška - Blažek, Zayml, Drda - Prášek, Březina, Hajič - Kalaš, Pechánek (30. Syrovátka), Pípal.

Zápasu předcházel působivý slavnostní ceremoniál v podobě vyvěšení dresu osobnosti novojičínského hokeje Petr Kneblíka.

Nástup do utkání rozhodně nesplňoval představy táborských trenérů. Navzdory jejich upozornění posbírali kohouti během tří minut dva tresty a nabídli soupeři přesilovku (na šest vteřin i pět na tři), s oslabením si ovšem poradili výtečně a nepustili soupeře do výraznější příležitosti. Po srovnání sil na ledě se naopak hosté chopili aktivity, byli pilnější ve střelbě i důraznější v soubojích. Už na začátku 12. minuty si po závaru před domácí brankou vykoledovali první faul, ale s početní výhodou nenaložili dobře. Jiné už to bylo na konci 15. minuty, kdy Zedník zasáhl holí do obličeje Havrana. Na zúročení druhé přesilové hry postačilo táborské pětici jen šest vteřin – od Tesaře putoval puk na hůl Březiny, ten oslovil hezkým křížným pasem Hajiče a jeho pohotová střela znamenala vedení Jihočechů – 0:1. O sedmdesát vteřin později jásala táborská střídačka znovu, to když Havran nahodil puk od modré na Hlaváčovu klec a novojičínský gólman ho zaregistroval až poté, co zapadl k pravé tyči jeho branky – 0:2. V tu chvíli byli hosté zaslouženě na koni, ale dlouho jim to nevydrželo. Už minutu po jejich druhém gólu ztratili v blízkosti své branky kotouč a Porubova střela z prostoru mezi kruhy byla přesná – 1:2. Ve zbylých minutách se hráči od Jordánu ocitli pod velkým tlakem Ďáblů, ale mladý novic Kolář v táborské brance všem jejich pokusům včetně toho nebezpečné šance Slováka odolal.

Co se domácímu souboru nepovedlo v závěru první třetiny, to si vynahradil v první desetiminutovce druhé části. Od prvního buly se chopil iniciativy, dostal se do několika přečíslení a Kolář byl téměř neustále v permanenci. Na konci 28. minuty se mužstvu Nového Jičína dostalo spravedlivé odměny, to když domácí kanonýr Slovák dotlačil ve skrumáži puk za brankovou čáru a vyrovnal na 2:2. Ani ne o minutu a půl později přispěchali domácí hokejisté s další ofenzívou a přesná dorážka Málka probudila v ochozech stadionu vlnu nadšení – 3:2. V tu chvíli svolal táborský trenér Györi válečnou poradu a důrazně svým svěřencům připomněl předzápasové pokyny. Brzy po oddechovém času sice usedl na trestnou lavici Syrovátka, který o chvíli dříve nahradil odstoupivšího Pechánka, ale oslabení hosté v čele s Kolářem přestáli. A pak přišly jejich velké chvíle. V úvodu 35. minuty se po rychlém přechodu středního pásma dostal puk k Blažkovi, který vypálil z hranice kruhu tvrdě, a především přesně – 3:3. Muž s kapitánským “céčkem“ na hrudi nemusel na další euforickou chvilku čekat dlouho. Jen minutu a půl po svém vyrovnání zakončil šikovnou tečí přesilovkovou spolupráci s Adamem a Zaymlem a vrátil průběžný výsledek pod táborskou správu – 3:4. Méně příjemné bylo pro důrazného forvarda vyloučení z předposlední minuty druhé třetiny, kterému se však jeho spoluhráči ubránili.

Lepší start do závěrečné dvacetiminutovky si snad ani nemohla výprava z jihu Čech přát. Bezprostředně po přežitém zbytku oslabení adresoval Blažek přihrávku na Hajiče a jeho druhý gól obstaral slibné navýšení táborského náskoku – 3:5. Zaskočení Ďáblové se s touto pohromou nehodlali jen tak smířit a využili každou možnost k ohrožení Kolářovy svatyně. Mladíček z milevské líhně ovšem okořenil svůj debut v dresu kohoutů výtečným výkonem, a když už v jednom případě nemohl na odražený puk dosáhnout, obětavě zaskočili jeho spoluhráči. Nejparádnější zákrok večera si schoval táborský gólman na začátek 58. minuty, kdy domácí už už jásali, ale Kolář ještě stihl jejich zakončení do opuštěné klece vytěsnit. Naděje Nového Jičína definitivně pohasly v čase 57:28 při jeho power play. Na zteč se totiž dostala dvojice Březina - Hajič a druhý jmenovaný to měl po přihrávce svého spoluhráče s dovršením hattricku snadné - 3:6.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „První třetinu jsme zvládli velmi dobře a zaslouženě jsme se dostali do dvoubrankového vedení. Bohužel jsme si hned nechali dát gól a soupeř díky tomu vycítil šanci. Ve druhé třetině nás dostal pod tlak a my na chvíli úplně vypadli z role, čehož domácí využili k obratu ve skóre. Důležité bylo, že jsme na to dokázali zareagovat a podařilo se nám získat zpátky vedení. Dalším podstatným momentem byl brzký pátý gól hned na začátku poslední třetiny. V zápase jsme podali kolektivní výkon s enormním nasazením, byli jsme daleko více disciplinovaní a výborně zachytal Kristián Kolář. Věřím, že nás tenhle cenný výsledek povzbudí a odrazíme se od něj, i když nás teď samozřejmě čeká hodně práce. Chtěl bych touto cestou všem popřát hezké Vánoce a poděkovat divákům za podporu v tomto roce.“                    

                   

.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality