Nesmlouvavý souboj? Ale kdepak! Táborští knokautovali rivala třinácti těžkými údery

26.01.2022 14:29, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté spravují na levém břehu řeky Otavy mimořádně úrodnou hokejovou kolonii. Ve středu si do tohoto koutu jihu Čech odskočili pro třináct sladkých plodů, kterými naplnili tři cenné bodové košíky. Nešťastnou královskou družinu z Písku donutili k pokornému pokleknutí už podvanácté v řadě.

Nesmlouvavý souboj? Ale kdepak! Táborští knokautovali rivala třinácti těžkými údery

IHC Králové Písek - HC Tábor

1:13 (0:2, 0:3, 1:8)

Středa, 26.1.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 55. Čížek (Novák, Šuhaj) - 1. Havelka (Černý, Šulek), 11. Kříž (Dančišin, Hasman), 22. Šulek (Bárta, Seidl), 30. Chocholoušek (Šulek, Zíb), 40. Dančišin (Černý, Šulek), 43. Hasman (Hajič, Dančišin), 47. Dančišin (Kříž, Hasman), 47. Prášek (Radoš, Zíb), 49. Kříž (Hajič, Hasman), 52. Hasman (Hajič, Havelka), 54. Endál (Dančišin, Hasman), 56. Endál (Dančišin, Chocholoušek), 59. Dančišin (Hasman, Hajič)

Rozhodčí: Battěk - Gregar, Hradil.   Vyloučení: 8:3 - navíc Tábor neproměnil trestné střílení.   Využití: 0:4   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 21:52   Diváci: 444

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: Ludvík (49. Kadlec) – Dosek, Dudáček, Tampier, Novák, Kouba, Kurfürst, Turek – Čížek, Pouzar, Bednařík, Volf J., Januška, Sýbek (C), Šuhaj, Novotný, Janoch, Matějček.

HC TÁBOR: Kolář (Dvořák) - Kříž, Hajič, Černý, Havelka, Pařízek, Radoš, Hubata - Hasman, Dančišin, Endál - Seidl, Bárta, Šulek - Zíb, Zayml, Prášek, Chocholoušek.

Poslední výsledky píseckého celku vzbuzovaly respekt a mnozí v nich viděli příslib nejvyrovnanějšího derby v aktuální sezoně. Následujících šedesát minut hry však tyto úvahy sežehlo na popel a fanoušci domácích Králů se namísto vytouženého sladkého extraktu napili z pořádně hořkého pramene…

Už první minuta zápasu jako by byla koncentrátem pozdějšího dění na ledové ploše. Po devatenácti vteřinách hry fauloval domácí Dudáček ve vyložené šanci Dančišina a rozhodčí bez váhání nařídil trestné střílení, jenže sám faulovaný hráč při něm ztroskotal na Ludvíkovi. Pohromu pro domácí barvy tím mladičký budějovický gólman ve službách Králů oddálil jen o pět vteřin. Po následné vyhrané buly Šulka vyslal od modré puk na píseckou klec Havelka a Ludvík ho zaregistroval až za svými zády – 0:1. Brzký vpád do sebevědomí píseckých hráčů hosty náležitě rozehřál a další průběh první třetiny měli pevně ve své moci. Výsledek 0:2 po první části, který v 11. minutě ustanovil přesným zásahem obránce Kříž, byl pro domácí soubor ještě lichotivým vyjádřením poměru sil na ledě. Zatímco si táborský gólman Kolář připsal pouhých šest víceméně rutinních zákroků, jeho protějšek čelil celkem jednadvaceti střelám na svou branku. Několik slibných šancí dokázal zneškodnit, ty nejvýraznější v podání Zíba, Zaymla a Bárty ale zhatila vychýlená muška hostujících nájezdníků.

Ve druhé části hry se pochopitelně písečtí hokejisté chtěli vzepřít osudu, jenže už po minutě hry utržili od soupeře další těžký direkt. Na konci povedené akce druhé táborské letky stálo mazácké zakončení Šulka a rázem to bylo už o tři branky – 0:3. Po dvou a půl minutě hry se snad poprvé ocitli ve slibné střelecké příležitosti i domácí, jenže Novotný Kolářovu branku z mezikruží minul. K radosti příznivců modro-bílých barev však tentokrát zůstali kohouti hladoví a nadále jasně diktovali tempo hry. Ze sedla je dočasně mohla vyhodit jen tři vyloučení mezi 25. a 30. minutou, v necelých šesti minutách hry v oslabení ale nepronikla ke Kolářovi byť jen jediná střela soupeře. V polovině 30. minuty naopak Táborští počtvrté udeřili díky perfektně vyvedené střele Chocholouška z prostoru mezi kruhy – 0:4. Jestliže hosty mohlo za tohoto stavu něco trápit, pak to byl neklid při hře v početní výhodě. Vinou toho vyzněly dvě jejich přesilovky do ztracena, v té třetí už se ale favorit od Jordánu přece jen prosadil – vyloučení Kouby potrestal z bezprostřední blízkosti Dančišin a zvýšil na 0:5. Nutno říct, že už předtím – na začátku 38. minuty – si písecké mužstvo vytvořilo jedinou, zato však pořádně nebezpečnou příležitost, jenže Matějčka v ní efektním zákrokem lapačkou rozesmutnil Kolář. Byla to teprve třetí písecká střela, kterou musel táborský gólman v průběhu druhé třetiny řešit…!

V závěrečné dvacetiminutovce už brankáři kohoutů práce vcelku významně přibyla. Ve 44. minutě ustál velký závar u své branky a o deset minut později zlikvidoval dravé sólo Čížka. Na začátku 49. minuty už byl dokonce překonaný, ale na čáře ho parádním brankářským zákrokem zastoupil obránce Havelka. Čistého konta se nakonec Kolář ani tak nedočkal, neboť v jeho brance skončil poměrně nešťastně odražený kotouč od píseckého snajpra Čížka. V samém závěru pak ještě táborský gólman vychytal ve vyložené příležitosti Doska.
 To je jeden pohled na průběh poslední třetiny středečního derby. Ten druhý mapuje nelítostné řádění táborského gólového tornáda, které se stadionem prohnalo a přineslo Píseckým krutou, leč spravedlivou dvoucifernou zkázu. Rozpoutala ho povedená spolupráce Dančišina, Hajiče a neomylně zakončujícího Hasmana ze 43. minuty – 0:6.
O necelé čtyři minuty později (při přesilovce Tábora) skončila za Ludvíkem šikovná teč Dančišina po Křížově střele – 0:7. Ještě v téže minutě rozjásal hostující střídačku Prášek velmi pohotovou a přesnou střelou od postranního mantinelu – 0:8. V čase 48:21 už podruhé v utkání skóroval Kříž a do statistik utkání zapsal už třetí využitou přesilovou hru – 0:9. Domácí branku v tu chvíli opustil statečný mladíček Ludvík a přepustil své místo stejně starému Kadlecovi. Čekání na „finančně nevděčný“ desátý gól tentokrát netrvalo dlouho - postaral se o něj Hasman po krásném pasu Hajiče, a to znovu v početní výhodě – 0:10. Na konci 54. minuty ukončil svůj zápasový gólový půst Endál; z rohu hřiště si šikovně vyjel z rohu hřiště před branku a přesným zakončením se vrátil na výsluní kanonýrských tabulek celé soutěže, kde ho jen pár minut předtím „navštívil“ střelec pražské Kobry Bříška – 0:11. Až
za tohoto stavu zaznamenal výše zmíněný čestný úspěch Králů Čížek, jenž snížil na 1:11. Táborští hokejisté ale ještě stále neměli dost. Na začátku 56. minuty se narodil čtyřiatřicátý sezonní gól Endála, a to z opakované dorážky své vlastní střely – 1:12. O tři minuty později si u týmového pokladníka otevřel dluh Dančišin, který díky důrazu před Kadlecovou brankou dovršil svůj hattrick a připsal si tak ve středečním derby už šestý kanadský bod – 1:13.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

„Už od začátku jsme měli hru ve své moci a postupně se to projevilo i na skóre. Po našem šestém gólu se Písku úplně rozpadla hra a my jsme tentokrát v žádné z pasáží zápasu vyloženě nepolevili, proto se nakonec zrodil tak výrazný výsledek. Soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili. Kluky musím za utkání samozřejmě pochválit. Do konce základní části nás teď čeká ještě osm zápasů a je důležité, abychom si v nich podobně jako teď dokázali udržet koncentraci po celých šedesát minut hry a zároveň se tak připravili na play-off.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality