Táborský hokej bude i letos před Vánoci pomáhat, blíží se osmé charitativní utkání

27.11.2018 00:33, autor: Pavel Šácha

Klub HC Tábor se již osmým rokem snaží v předvánočním čase pomáhat potřebným. Tradiční charitativní punc letos dostane zápas s Valašským Meziříčím, který se hraje v sobotu 15. prosince od 18 hodin. Pomoc je tentokrát zaměřena na šestiletého Danečka z Tábora.

Táborský hokej bude i letos před Vánoci pomáhat, blíží se osmé charitativní utkání


Danečkův příběh

Daneček je krásný kluk, u kterého si v jeho dvou letech začali rodiče všímat změn a odchylek ve vývoji. Přestával ukazovat, ztrácel zájem o napodobování, vytrácela se mu slovíčka, která už začínal říkat, jako máma, táta a podobně. Navíc se začal ztrácet i oční kontakt. S podezřením na dětský autismus rodiče začali situaci řešit. Autismus se po různých vyšetřeních nepotvrdil a diagnóza nebyla jasná, a tak lékaři usoudili, že má Daneček opožděný vývoj.

Postupem času, jak Daneček roste, se diagnóza zhoršuje. Prošel různými vyšetřeními, jakými jsou magnetická rezonance, neurologie, psychologické vyšetření, vyšetření na metabolické vady či genetické vyšetření. Nadále navštěvuje logopedii, psychologa a psychiatra, a čeká ho hospitalizace na neurologii v Praze. Momentálně Danečkovou diagnózou je střední až těžká mentální retardace; přesto, že je mu šest let, jeho mentální dovednosti jsou na úrovni přibližně dvouletého dítěte.

Daneček nemluví (pouze svým jazykem, kterému nikdo nerozumí) a velmi špatně vnímá. Rozumí pouze krátkoslabičným slovům jako
hamí, hají, hačí...“. Je plně plenován a vyžaduje celodenní péči. Právě proto dochází do speciální školky s asistentem, kde podstupuje i různé terapie. Největším problémem je komunikace. To, že Daneček nerozumí a nemluví, je často zdrojem jeho výbuchů vzteku. Špatně také zvládá změny, nová prostředí a některé situace, které jsou pro něj špatně srozumitelné.

Někdy je to hodně složité, ale rodiče se nevzdávají a jakýkoliv byť jen malý pokrok je pro ně nadějí na alespoň částečné zlepšení stavu. Přestože Daneček nemůže dělat všechno jako zdravé děti, rodiče se snaží, aby byl co nejšťastnější. To je pro ně nejdůležitější.

Jak bude naše společná pomoc probíhat?

V sobotu 15. prosince budou při zmiňovaném domácím utkání u vstupu umístěny zapečetěné pokladničky, do kterých mohou fanoušci vkládat své finanční příspěvky. Vybranou částku převezmou rodiče Danečka mezi druhou a třetí třetinou zápasu.

Finanční dar poslouží k financování a rozšíření jednotlivých terapií, které Daneček absolvuje. Dále budou použity na hygienické potřeby, pleny, nákup speciálních smyslových, senzorických a motorických pomůcek, nákup doplňkové stravy, která je nezbytná pro podporu mozkové činnosti, a v neposlední řadě i na zázemí pro cvičení a rehabilitační hry doma s rodiči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality