Táborští hokejisté pohodově rozehrané derby málem ztratili, závěr vrásky vyžehlil

21.12.2019 17:51, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté uzpůsobili výsledek sobotního derby s Pískem svátečnímu rázu střetnutí a obohatili se v něm o potřebné tři body. S výjimkou skvělého startu a drtivého finiše ale dostala nervová soustava více než čtrnácti stovek diváků pořádně zabrat. Vždyť kohouti v podstatě během několika minut ztratili vedení 4:1 a pustili soupeře do rovnovážného stavu. V tu chvíli ale udeřil zkušený Jakub Matušík, vrátil domácím vedení, a ti už pak famózním závěrem napravili to, co předtím sami pokazili.

Táborští hokejisté pohodově rozehrané derby málem ztratili, závěr vrásky vyžehlil

HC Tábor - IHC Králové Písek

7:4 (3:0, 1:1, 3:3)

Sobota, 21.12.2019 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 11. Hajič (Matušík, Pejchal), 13. Heřman (Černý, Seidl), 17. Dančišin (Hajič, Havran), 34. Matušík (Heřman), 56. Matušík (Seidl, Havran), 59. Bárta (Dančišin, Hajič), 60. Seidl. - Jiří Bárta (Karbulka), 47. Egert (Rod, Matějka), 51. Bednařík (Karbulka, Tintěra), 53. Bárta (Turek).

Rozhodčí: Král - Vavruška, Bělohlav.   Vyloučení: 4:6   Využití: 2:0   Góly v oslabení: 2:0   Průběžné skóre: 3:0, 3:1, 4:1, 4:4, 7:4   Střely: 47:25   Diváci: 1422

HC TÁBOR: M. Novák (Šorf) - Havran, Dvořák, Havelka, Hajič, Černý, Radoš, Beran - Březina, Bárta, Šulek - Seidl, Matušík, Heřman - Prášek, Zayml, Dančišin - Pejchal, Pechánek, Řepík.

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: Kříž (Štrobl) - Turek, Suda, Košař, Houdek, Tintěra, Najman - Matějka, Arnošt, Bednařík, Bárta, Šuhaj, Karbulka, Rod, Egert, Nová, Strnad.


Vánoční zahájení zápasu s projekcí na kostce a prskavkami v rukách fanoušků vystřídal v úvodních deseti minutách bojovný a vyrovnaný hokej. Z několika rušných momentů před oběma brankami vyhlédlo po jen několik gólových šancí. Hned při prvním střídání v ní táborský Březina ztroskotal na brankáři Křížovi, o několik minut později vychytal na druhé straně Bednaříka pozorný Novák a v 10. minutě se na domácí straně neujala ani přesilovková možnost Šulka, ani typický výpad Bárty. Potřebnou jiskru doposud neurovnané táborské ofenzívy zažehl až závěr 11. minuty. Matušíkův pas od levého mantinelu přistál přesně na čepeli vysunutého obránce Hajiče, a ten bezpečně usměrnil kotouč mimo dosah píseckého gólmana – 1:0. Od tohoto okamžiku mělo táborské mužstvo hru ve své moci, a tentokrát to dokázalo promítnout i do skóre. Postaraly se o to dvě využité přesilovky. V té první došel ke kladnému výsledku jeden z nejjednodušších hokejových vzorců – vyhraná buly, střela od modré čáry a pohotová dorážka před brankou hlídkujícího Heřmana 2:0. Na konci 16. minuty se obránce Hajič rozvzpomněl na první gólovou akci. Tentokrát v ní ale alternoval roli nahrávače a na podobném místě, ze kterého sám skóroval, přesně našel zakončujícího Dančišina3:0.

Tři vstřelené branky a elán táborských hráčů ze druhé poloviny předchozí části byly pro domácí příznivce příslibem další příjemné podívané, ale zůstalo jen u něj. Už po necelé minutě hry byl v permanenci Novák, jenž úspěšně zasáhl proti šanci Arnošta. Ani tento okamžik nenarušil bohorovný nástup kohoutů do druhé části, a jak už to tak bývá, přišel trest. V závaru před Novákovou brankou se nejlépe orientoval extáborský Jiří Bárta a protlačil puk za ležícího táborského brankáře – 3:1. Domácí celek si v následujících minutách znovu vynutil střeleckou převahu a měl i několik slibných šancí (Pejchal, Zayml, Jan Bárta, Dančišin), ale nutno přiznat, že rozhodně nekorespondovalo s děním na hřišti. Písečtí za hratelného stavu vykazovali více chuti do hry, zatímco táborská hra pozbyla přesnosti, tempa a mnohdy i byť jen standardní odpovědnosti. Naštěstí pro ně se ale hosté ke kontaktnímu gólu jen několikrát nesměle přiblížili. Domácí vysvobození ze spárů nepohody se paradoxně dostavilo při písecké přesilovce, kdy dvojice Heřman – Matušík učebnicově vyřešila situaci dva na jednoho a povedený blafák druhého jmenovaného skončil uklidňující čtvrtou trefou – 4:1.

V ten okamžik ještě nemohl střelec gólu tušit, že jeho počin přijde hned v úvodní desetiminutovce poslední části vniveč, a že pak bude muset právě on odvracet hrozící blamáž. Všechno odstartovala 46. minuta, kdy po vyhrané buly v táborském obranném pásmu nádherně vymetl horní roh táborské branky Egert a Písečtí znovu snížili na rozdíl dvou branek – 4:2. Na konci 12. minuty se dostala střídačka hostů do varu poté, co Králové předvedli v útočném pásmu nádhernou kombinaci zakončenou Bednaříkem v podstatě do prázdné branky – 4:3. O minutu později se šikovným zakončením prosadil proti svým nedávným spoluhráčům Jiří Bárta a v tu chvíli bylo s domácími zle nedobře – 4:4! Táborští trenéři si vzali oddechový čas s úmyslem zabránit nejhoršímu. Po třiceti vteřinách odpočinku se z domácí hráčské lavice vrátil úplně jiný tým. Hrozící ostuda v něm probudila ohromný charakter a ukázalo se, jakou silou je schopný disponovat. Obrovský nápor se dostavil okamžitě, ale k restartu byl zapotřebí gólový impuls. Šance Zaymla a Dančišina ho ještě neobstaraly, ale v čase 56:00 už to přišlo. Havran poslal kotouč na útočnou modrou čáru, tam ho Seidl šikovně posunul do jízdy Matušíkovi a zkušený forvard v koncovce znovu prokázal obdivuhodnou šikovnost a chladnokrevnost – 5:4. Od té chvíle už bylo na táborském stadionu zase příjemně. V polovině 59. minuty přidal Jan Bárta šestý gól Tábora a v čase 59:59 adresoval vytrvale povzbuzujícím fanouškům poděkování Seidl, jenž střelou do opuštěné klece stanovil konečný výsledek 7:4.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Celý týden jsme se připravovali na to, že tenhle zápas musíme zvládnout a zabodovat. V první části hry se nám to dařilo vyjádřit, byli jsme aktivní a dostali jsme se do vedení 3:0. V tu chvíli jsme mohli utkání dohrát v klidu a užít si ho, ale to, co se s námi v takových pasážích stane, nejde pochopit. Najednou se bojíme hrát, někteří hráči poleví, každý si udělá něco navíc, než by měl, a náš výkon jde rapidně dolů. Dali jsme pak sice gól na 4:1 a dohráli třetinu relativně v klidu, ale po druhé třetině jsme museli v šatně hodně zvýšit hlas, protože to nebylo dobré. My jsme si pak vytvořili nějaké šance, ale vzápětí přišla další hrozná pasáž a pustili jsme soupeře do vyrovnání na 4:4. To, že jsme pak vstali z mrtvých, je zásluha Jakuba Matušíka, který následně proměnil svou šanci a dal gól na 5:4. Toho závěru si na týmu vážíme, ale o výsledku mělo být samozřejmě rozhodnuto mnohem dřív. Zápas jsme zvládli, ale spokojení být nemůžeme. Někteří hráči by měli začít přemýšlet o tom, proč v době, kdy máme relativně utkání pod kontrolou, přijde takový propad. Každopádně musím dnes moc poděkovat fanouškům a ocenit to, jak nám v těžkých chvílích za stavu 4:4 pomohli a hnali nás za vítězstvím.“    

.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality